Iskustvo iznajmljivačice: Bezrazložni prekid suglasnosti suvlasnika stana ukida i Rješenje za iznajmljivanje!? Kako dalje?


Priča iznajmljivačice:
Od oca je naslijedila apartman, koji je na čestici u suvlasništvu sa još 4 suvlasnika. Svi suvlasnici dali su joj suglasnost za iznajmljivanje, te je apartman kategorizirala. Uložila znatna sredstva i počela iznajmljivati. No nakon jedne godine jedan od suvlasnika je odlučio povući suglasnost.

U uredu za gospodarstvo su joj rekli da on to smije i da je to njegovo pravo, bez obzira što nema nikakav valjani razloga za povlačenje iste te da moguća žalba ne odgađa izvršenje povlačenja Rješenja za kategorizaciju. No, iznajmljivačica je već potpisala ugovor s talijanskom putničkom agencijom i praktički dobila izbukiranu cijelu sezonu. U ugovoru s agencijom čak stoji da će morati platiti penale za neizvršenje primanja gostiju. Čak ni od odvjetnika nije mogla dobiti neki konkretan odgovor.

Što činiti u ovakvoj situaciji? (Nastavak članka za članove...)

Da biste mogli pročitati cijeli članak, registrirajte se besplatno i postanite naš član.

_____________________________________________________

4 thoughts on “Iskustvo iznajmljivačice: Bezrazložni prekid suglasnosti suvlasnika stana ukida i Rješenje za iznajmljivanje!? Kako dalje?

 1. Postovani

  Zivim u zgradi koja nije etazirana nego smo nas 3 suvlasnika koji imaju vlasnistvo nad svoja tri stana. Nitko nikome ne porice posjed tih stanova, buduci da je u svakom ugovoru jasno tko je “vlasnik” kojeg stana, ali se formalno jos u zgradi nismo etazirali. To je stara zgrada koja je prvobitno bila u vlasnistvu jedne obitelji ali kako nisu imali nasljedika prodavali su dio po dio….Na mom stanu jedina sam vlasnica. Za taj svoj stan sada sam zatrazila kategorizaciju…. hoce li mi trebati u tom slucaju suglasnost ovih drugih iz zgrade u drugim stanovima, jer jedan obitelj zivi u inozemstvu i ja sada do njih ne mogu doci, jer su na nekom kruzeru….Zapravo mene zanima je li se ova suglasnost odnosi kada se radi o suvlasnistvu zgrade ili kada je na jednom suvlasnickom dijelu vise suvlasnika…npr kada bih svoj stan dijelila sa vise osoba…. molim odgovorite mi. Unaprijed hvala. Katia

  1. Poštovana,
   vi imate čisto vlasništvo, što znači da sama 100% odlučujete o svojoj nekretnini.
   Zajedničke djelove zgrade ne iznajmljujete neko se njima svi koriste kako bi pristupili vlastitim stambenim jedinicama.
   Znači bitno je što piše u vašem vlasničkom listu i koja je uporaba objekta za koje želite zatražiti kategorizaciju.

 2. pozdrav,
  nalazim se u slicnoj situaciji, pa bih molila za savjet, ukoliko neko ima slicno iskustvo.
  naime, suvlasnik sam stambeno-poslovnog objekta 1/2, obzirom da se suvlacnici ne koriste
  ravnopravno imovinom, odnosno drugi suvlasnik je prisvojio sve atraktivne dijelove nekretnine i kompletno zemljiste i iste daje pod zakup, podnijela sam zahtjev za sudsko razvrgnuce suvlasnicke zajednice.
  no kako se na sudsku realizaciju ceka i po nekoliko godina, ja pokusavam pronaci nacin kako da obustavim daljnje davanje pod zakup zajednicke imovine do okoncanja sudskog razvrgnuca suvlasnicke zajednice.
  problem postoji i u tome sto drugi suvlasnik zajedno sa svojom kcerkom poduzima niz velikih gradjevinskih radova, kako bi opravdali jednostrano koristenje nekretnine, jer znaju da dio sa kojim ja raspolazem ne moze meni dati imovinsku korist sa kojom bi mogla njima da pariram i da ravnopravno ucestvujem u gradjevinskim radovima.
  na taj nacin manipuliraju kompletnom imovinom i cine sto im je volja.
  u prilog tome je i cinjenica da je pomenuta kcerka suvlasnika gradjevinski inspektor, pa sve ilegalne radnje, odnosno dogranje p.p. za koje ne posjeduju nikakvu dokumentaciju niti moju suglasnost, ostaju zataskane.
  obratila sam se sluzbi za inspekcijske poslove (u kojoj je pomenuta jedan od gradjevinskih inspektora) sa zahtjevom za uklanjenje ilegalnih prostorija i izjavom o povlacenju suglasnosti da nakon isteka ugovora za 2013 godinu, drugi suvlasnik moze davati zajednicku imovinu pod zakup.naravno sve je ostalo zataskano.iz te sluzbe nije stigao nikakav odgovor u predvidjenom roku od 30 dana.

  1. Poštovana, bojim se da je vaša situacija dosta zamršena te nam je teško dati ikakav savjet. Uvjeti za dobivanje kategorizacije konkretni su i stoji da ako želite biti iznajmljivač, morate biti ili vlasnik 1/1 ili suvlasnik s time da ostalih suvlasnika dobijete suglasnost. Najbolje je u vašoj situaciji angažirati odvjetnika. Oprostite što nemamo pametnijeg savjeta jer da bi se išta savjetovalo, materiju bismo morali znati do u detalje. Ovako prekko dopisivanja to nije moguće. S druge strane, ne ulazimo baš u problematike oko suvlasničkih odnosa.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated