COVID-19: Daljnji razvoji – Paket financijske pomoći za države EU

Komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura. S obzirom na hitnu potrebu za ovom potporom, komisija računa na suradnju suzakonodavaca kako bi se osiguralo brzo usvajanje prijedloga.

Privremena državna pomoć

Europska komisija je u sljedećim zemljama odobrila nacionalne sheme za potporu gospodarstva zbog utjecaja COVID-19:

ŠVEDSKA:

Švedska je prijavila komisiji shemu paketa pomoći u iznosu od 5 milijardi SEK (približno 453 milijuna eura) u okviru privremenih poticaja. Shema je dizajnirana za hotele, restorane, maloprodaju i nekoliko drugih sektora kojima su se prihodi znatno smanjili ili čak nestali zbog pandemije COVID-19. Cilj programa je smanjenje najamnina prostora do 50% u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020. čime bi se pokušao zaustaviti nagli pad prihoda s kojima se poslodavci susreću zbog mjera koje su na snazi zbog usporavanja širenja virusa.

ESTONIJA:

Estonija je komisiji predstavila 8 paketa mjera s ukupnim procijenjenim proračunom u iznosu od 75,5 milijuna eura, kako bi podržala tvrtke pogođene posljedicama pandemije COVID-19. Prema shemama, javna potpora pružit će se kako slijedi:

(i) 10 milijuna eura u obliku izravnih potpora za podršku malim tvrtkama koje nastoje preobraziti svoje proizvode, usluge, procese i poslovni model kako bi sačuvale svoju održivost za vrijeme krize;
(ii) 14 milijuna eura u obliku izravnih bespovratnih sredstava, tvrtkama koje ulažu u razvojne projekte kako bi sačuvale svoju održivost;
(iii) 5 milijuna eura u obliku izravnih nepovratnih sredstava tvrtkama u turističkom sektoru koje žele restrukturirati svoje aktivnosti, razviti nove proizvode i / ili usluge ili promijeniti svoj poslovni model;
(iv) 25 milijuna eura u obliku izravnih nepovratnih sredstava tvrtkama u turističkom sektoru radi ublažavanja štete povezane s COVID-19;
(v) 20 milijuna eura u obliku izravnih bespovratnih sredstava tvrtkama i organizacijama koje djeluju u sektoru kulture i sporta, zahvaćeni pandemijom COVID-19;
(vi) 250.000 eura u obliku pogodnosti plaćanja tvrtkama koje isporučuju proizvode ili usluge gradu Tallinnu;
(vii) 250 000 eura u obliku odricanja od kaznenih sankcija za tvrtke koje nisu izvršile pravodobna plaćanja iz grada Tallinn;
(viii) milijun eura u obliku smanjene zakupnine najma i naknada za korištenje gradske imovine grada Tallinna.

SLOVAČKA:

Slovačka je predstavila projekt privremenih okvira za subvencioniranje plaća koje bi slovačkim vlastima omogućilo financiranje dijela troškova plaća (uključujući doprinose) poduzeća koja bi nastavno situaciji inače bili prisiljeni otpustiti zaposlenike. Podrška će biti dodijeljena poslodavcima pogođenim mjerama zaštite od virusa.

FRANCUSKA:

Francuska je obavijestila komisiju i predstavila okvir projekta pod nazivom „kišobran” za podršku tvrtkama pogođenim koronavirusom. Mjera obuhvaća privremene postupke u obliku državne potpore diljem cijele Francuske, s procijenjenim proračunom u iznosu od 7 milijardi eura:

a) Potpora u iznosu od 100.000 € za tvrtke koje djeluju u primarnom poljoprivrednom sektoru, 120.000 € za tvrtke koje djeluju u sektoru ribarstva i akvakulture te 800.000 € za tvrtke koje djeluju u svim ostalim sektorima;
b) Državna garancija za bankarsku pomoć ako je izravno usmjerena i utječe na ekonomski razvoj; i / ili c) povoljni krediti s prihvatljivom kamatnom stopom.

Mjere su usmjerene na mala i srednja poduzeća i velike tvrtke i odnosi se na cijeli teritorij Francuske. Pomoć se dodjeljuje u okviru pomoći kreditiranja tvrtki od strane banaka i drugih financijskih institucija.

AUSTRIJA:

Austrija je obavijestila komisiju o planovima potpore za mala i srednja poduzeća koja su pod utjecajem pandemije COVID-19. Privremeni okviri nadopunjuju austrijsku shemu likvidnosti u iznosu od 15 milijardi eura koju je komisija odobrila 8. travnja 2020. godine.

POLJSKA:

Poljska je prijavila komisiji projektni plan privremenih okvira s ukupnim proračunom od 16,6 milijardi eura (otprilike 75 milijardi PLN), kako bi podržala tvrtke pogođene pandemijom COVID-19. Mjere će biti otvorene za mikro poduzeća (isključujući samozaposlene radnike), mala i srednja poduzeća koja se suočavaju s ekonomskim poteškoćama i nedostatkom likvidnosti. Očekuje se da će ove mjere koristiti oko 350 000 mikro poduzeća i 26 000 malih i srednjih poduzeća koja bilježe smanjenje prihoda od najmanje 25%. Cilj sheme je osigurati tvrtkama koje su posebno pogođene pojavom koronavirusa dovoljnom likvidnošću da pokriju njihove neposredne troškove i potrebe ulaganja, omogućujući im da nastave s aktivnostima, te da ulažu i održavaju zaposlenje za vrijeme i nakon krize.

FINSKA:

Finska je obavijestila komisiju o projektu od tri milijarde eura za podršku tvrtkama zahvaćenim krizom. Cilj potpore je poboljšati likvidnost tvrtkama, koje su najteže pogođene ekonomskom krizom nastalom od COVID-19, omogućavajući im da nastave s aktivnostima, započnu s ulaganjima i održavaju zaposlenje. Projekt pomoći će biti otvorena za sve tvrtke, osim za one koje djeluju u primarnom, poljoprivrednom, ribarskom i akvakulturnom sektoru, te će se primjenjivati na čitav teritorij Finske.

MAĐARSKA:

Mađarska je obavijestila komisiju o svojem projektu pomoći u iznosu od 350 milijardi HUF (približno milijardu eura) za podršku tvrtkama pogođenim nastalom krizom. Projekt će biti otvorena za sve tvrtke, tj. mikro, mala i srednja poduzeća i velika poduzeća koja imaju pristup europskim strukturnim fondovima, a suočavaju se s nastalim gospodarskim poteškoćama.

Komisija sprema bankarski paket mjera za potporu poslovanja u EU

Komisija je usvojila bankarski paket kako bi olakšala bankarsko kreditiranje kućanstava i poduzeća diljem Europske unije. Cilj ovog paketa je osigurati da banke mogu i dalje pozajmljivati novac za podršku gospodarstva i pomoći u ublažavanju značajnih ekonomskih posljedica zbog pandemije COVID-19. O zakonodavnim prijedlozima raspravljat će Europski parlament i vijeće. Komisija se nada da će paket biti usvojen već u lipnju.

Govor Breton-a u videokonferenciji s ministrima turizma

Povjerenik Breton je održao uvodni govor na videokonferenciji s ministrima turizma. Povjerenik je potaknuo ministre turizma da podijele s komisijom svoje nacionalne mjere za ublažavanje posljedica nastale krize. Napomenuo je da treba uspostaviti suradnju i razviti strategiju oporavka, te nadodao da mora postojati koordinirani pristup za ponovno otvaranje turističkih objekata kao što su hoteli, restorani ili generalno putovanja, odnosno prijevoz. Kako bi se osigurala sigurnost, komisija će uskoro predložiti protokole kojima će se voditi siguran rad turističkih objekata diljem EU. Prema komisiji, bitno je da svi slijedimo iste principe, iste mjere sigurnosti i higijene kako bismo obnovili povjerenje i natjerali ljude da ponovno putuju kao što je to bio slučaj prije novonastale situacije.

Ministri EU-a izrazili su veliku podršku dodatnim mjerama te pozvali komisiju da prioritetno radi na zajedničkom pristupu EU-a, koji potiče ponovno ostvarenje likvidnosti i održava pravednu ravnotežu interesa između touroperatora i potrošača.

Izvor: EHHA - https://ehha.eu/ prati situaciju i redovno objavljuje novosti.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]