kyp form booking.com

Novosti u radu s Booking.com-om: Što je KYP?

Kyp forma booking
Posljednjih nekoliko dana iznajmljivačima su počeli dolaziti mailovi od strane Booking.com-a, u kojem ih pozivaju da popune KYP formu.

Neki od iznajmljivača su nas kontaktirali u vezi toga pa smo istražili o čemu se točno radi.​​
Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​

​​

Novosti u radu s Booking.com-om. Što je Know Your Partner (KYP) forma?
Nakon što smo pregledali obrazloženja objavljena na stranicama Booking.com-a, doznali smo da je riječ o dodatnoj provjeri vlasnika smještajnih objekata. KPY se prilično razlikuje od dosadašnjeg postupka verifikacije smještajnih objekata.
Radi se o novoj praksi koja će uskoro postati obavezna za sve koji rade s Booking.com-om.
KYP formu ćete morati ispunjavati svake godine, a postavljat će vam se pitanja koja mogu zadirati u vašu privatnost (ili su na samoj granici).

VAŽNO: Ukoliko ne budete popunjavali KYP formu svake godine, vaš račun će biti suspendiran.

U nastavku donosimo i prijevod službenog objašnjenja Booking.com-a:

“Zbog čega Booking.com zahtijeva da popunim Know Your Partner (KYP) formu? .

 

Od Vas tražimo određene informacije kako bi naše poslovanje bilo u skladu s različitim pravnim i regulacijskim uvjetima.
Ovaj proces je isti za sve naše partnere, čak i za one koji se povremeno bave iznajmljivanjem. Ukoliko je to slučaj, jednostavno odaberite “I run my business as an individual” unutar KYP forme nakon čega ćete dobiti prilagođena pitanja.
Ukoliko upravljate s više smještajnih objekata na Booking.com-u, ovaj proces ćete morati završiti za svaki od njih posebno - osim ako nemate 20 ili više objekata, jer u tom slučaju ćete formu morati samo jednom ispuniti za sve vaše objekte.
Ovu jedinstvenu formu ćete dobiti putem emaila. Ukoliko je još niste dobili, molimo kontaktirajte lokalnu podršku ili pošaljite poruku putem ekstraneta.

NAPOMENA: KYP forma nije novi postupak. To je novo ime za dosadašnju formu za verifikaciju računa.
Kako Booking.com koristi ove podatke?
Korištenjem sigurnih kanala, mi prosljeđujemo vaše podatke suradniku, trećoj strani, koji nam pomaže pri provjeri podataka koristeći razne sigurnosne izvore. Interakcija između Booking.com-a i suradnika treće strane se odvija uz potpuno pridržavanje Regulative o zaštiti privatnosti.

Koliko se često ovaj verifikacijski proces ponavlja?

Postupak se ponavlja svake godine pri čemu ćemo od vas tražiti i potvrdu podataka koje ste ranije unijeli. Imat ćete priliku ažurirati podatke koji su se u međuvremenu promijenili.
Kako mogu urediti svoje podatke?
Kako bi ponovno unijeli formu, molimo kontaktirajte naš tim za podršku.

OBJAŠNJENJE IZRAZA KOJI SE NALAZE U FORMI:

 

‘Business entity’ / “Poslovni subjekt”

Subjekt koji je formiran i upravljan prema korporativnom zakonu, te koji se bavi raznim poslovnim aktivnostima, dobrotvornim radom ili nekom drugom dozvoljenom aktivnosti. Poslovni subjekti je uglavnom napravljen kako bi prodavao proizvod ili uslugu (korporacije, fondovi, partnerstva, nevladine organizacije itd.).

‘Individual’/”Individualno”

Fizička osoba (u pravnom značenju tj.jedinka koja ima vlastitu pravnu vrijednost), individualno ljudsko biće koje nije napravljeno ili upravljano u okvirima korporativnog zakona.

‘Legal name of property’/“Pravni naziv imovine”
Službeno ime objekta koje se koristi u službenim registracijskim dokumentima.

‘Ultimate legal owner of the property’/ "Krajnji pravni vlasnik imovine"
Krajnji pravni vlasnik imovine je individua koja na kraju posjeduje objekt. Ako osoba zakonski posjeduje objekt, onda je on/ona krajnji pravni vlasnik imovine. Ukoliko tvrtka posjeduje imovinu, osoba koja je vlasnik tvrtke je krajnji vlasnik. Krajnji pravni vlasnik je osoba koja je na vrhu strukture vlasništva.

‘Full name of owner-Full name of owner of management company’/”Puno ime vlasnika-Puno ime vlasnika tvrtke za upravljanje”

Krajnji stvarni vlasnik. Ako tvrtka posjeduje objekt, onda tražimo puno pravno ime tvrtke.
Ukoliko je objekt/tvrtka za upravljanje u vlasništvu jedne osobe onda trebamo puno pravno ime te osobe.

‘Different name’/”Različito ime”

Neke tvrtke djeluju pod različitim imenom od onog za koje su se registrirale (pravno ime tvrtke). Ovo može biti ime za trgovinu ili poslovni naziv.

‘Type of manager - property manager’/”Vrsta upravitelja – Upravitelj objekta”

Osoba/e odgovorne za svakodnevne operacije unutar objekta. Ove odgovornosti mogu uključivati upravljanje osobljem, planiranje, marketing, koordinaciju i upravljanje hotelskim uslugama kao što su catering ili smještajne jedinice.

‘Type of manager - management company’/”Vrsta upravitelja- Tvrtka za upravljanje objektima”

Tvrtka za upravljanje koja upravlja svakodnevnim operacijama hotela za određenu naknadu, postotak ili dio zarade. Oni uglavnom djeluju kao predstavnik treće stane, pružaju svakodnevno upravljanje uslugama kao i računovodstvom, prodajom, marketingom, ljudskim resursima, revizijom, upravljanje prihodima, itd.

‘Government officials-Government agencies’/”Državni zaposlenici-Vladine agencije”

Ovo uključuje pojedince kao što su šef države, odabrani predstavnik u vladi, ili zaposlenik vlade ili zakonodavnog tijela, kao i odjele, agencije ili zakonodavna tijela koje je uspostavila vlada.

‘Government owned’/”U vlasništvu države”

Gdje je subject u punom vlasništvu ili kontroli (tj. preko 50% vlasništvu) državnog tijela ili državnog službenika.

‘Shareholder’/”Dioničar”

Ako je objekt u vlasništvu više lica ili tvrtki, onda mi tražimo ime osobe čije je udio u tvrtki ili objektu preko 20%. “
__________________________________________________

Što vi mislite o novim mjerama Booking.com-a? Da li je prikupljanje podataka o iznajmljivaču opravdano ili se ipak previše zadire u privatnost iznajmljivača? Recite nam u komentarima svoje mišljenje!

Za klub iznajmljivača napisao: Kenan Porobić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Što turistička inspekcija kontrolira

Kako se najbolje pripremiti za turističku inspekciju?

Prisutstvovali smo Četvrtom regionalnom forumu obiteljskog smještaja Šibensko-Kninske županije te čuli izlaganja brojnih zanimljivih izlagača. Moglo bi se reći da je predavanje predstavnika turističke inspekcije pobudilo najviše zanimanja i otvorilo različite teme koje muče naše iznajmljivače.   Predstavnik službe turističke inspekcije – Područne jedinice Split, gosp. Edi Kevo je u svom izlaganju ukratko naveo koje […]