COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine

Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19.

Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti u stanju da se opet susreću i druže sa svojim prijateljima i obiteljima, u svojoj zemlji ili preko granice, uz sve potrebne sigurnosne mjere.

Cilj ovog paketa također je pomoći turističkom sektoru EU da se oporavi od pandemije, podržavajući poduzeća i osiguravajući da Europa i dalje bude destinacija broj jedan za posjetitelje.

Paket za turizam uključuje:

  • Cjelokupna strategija za oporavak 2020. godine i nakon.
  • Vraćanje prava slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutarnjim granicama EU.
  • Postupno obnavljanje prijevoza uz sve potrebne sigurnosne mjere.
  • Strogi kriteriji za sigurno i postupno vraćanje turističkih aktivnosti i za izradu zdravstvenih protokola za ugostiteljske objekte poput hotela i drugih oblika smještajnih objekata radi zaštite zdravlja gostiju i zaposlenika.
  • Preporuka uvođenja vaučera s ciljem da se potrošaču pruža alternativa naspram novčanoj naknadi za nuđene usluge.

Tijekom konferencije za novinare, izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager najavila je da potrošač mora imati pravo na povrat novca. Europska komisija poslala je službeno pismo 12 državama članicama koje su uvele obvezne sheme vaučera. EHHA pokušava dobiti popis navedenih zemalja.

Izvor: EHHA - https://ehha.eu/ prati situaciju i redovno objavljuje novosti.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

Prvi koraci Njemačke za oporavak gospodarstva

Njemačka – Bavarska ovog mjeseca planira oživljavanje turizma Savezna država Bavarska djelomično će se ponovno otvoriti za turizam sredinom mjeseca, izjavio je u utorak njihov premijer Markus Söder. Otvaranje se odnosi za supermarkete, pivske vrtove, restorane i hotele. Iako se mjere ublažavaju, hotelima primjerice neće biti dozvoljeno da otvaraju saune, wellness i bazene. Najava dolazi […]