Iznajmljivači stranci i EU


Puno je upita na temu tko može biti iznajmljivač, ponajprije, može li iznajmljivač biti stranac ili netko tko nije državljanin Republike Hrvatske? I koliko Europska Unija ima veze s time?

Informacije o ovoj temi te izvodu iz Zakona koji govori o tome može li stranac biti iznajmljivač, pročitajte tako da se prethodno registrirate. Registracija je besplatna.

47 thoughts on “Iznajmljivači stranci i EU

  1. Pozdrav svima,
    Portebne mi je mala pomoc oko izdavanje apartmana.
    Dobio sam 2 Apartmana od roditelja na koristenje i rado bih postao iznamljivac,e sad Hrvatski sam drzavljanin sa putovnicom i osobnom ali sa prebivalistem u Njemackoj.
    Dobio sam informaciju da ne spadam pod pausalce i da se moram javiti u ZG oko poreza,izdavanja itd.
    Posto se u ZG nitko ne javlja na telefon nakon najmanje 100 poziva da li neko moze da mi ukratko objasni sta je sve portebno i kako se placa porez ,da li je potreban knjigovodja ili koliko se placa ca porez.

    Veliko Hvala unaprijed

  2. Meni je kontradiktorno da smo izjednaceni u smislu oporezivanja radi poticaja izdavanja, do 300,000 kn prometa, a u Mup-u traze stvari kao da je velika tvrtka sa ogromnim ulaganjima. Mozete li mi pomoci da li neko ovdje grijesi

  3. Drzavljanin sam SAD I BiH, posjedujem nekretninu sa apartmanom koji zelim izdavati. Prosla sam sve stavke registracije obrta (ove godine su stranci izjednaceni pa je porez pausalni) kategorizacije I stalasu kod izdavanja rjesenja o pocetku rada……
    Naime, traze mi prijavu privremenog boravka, a u Mupu se poziivaju na zakon o strancima po kojem navodno moram uposliti 3 Hr.drzavljana I priloziti ugovore o radu kao I doprinosi. …

  4. Poštovani!
    Predlažem i molim vas, ako možete objaviti ovdje na portalu popis svih putničkih agencija na Jadranu koji rade i po principu “u svoje ime i za tudji račun”. Tako bi mogli i stranci uredno i bez problema iznajmljivati.

  5. Poštovani,

    posjedujem dvojno državljanstvo (BiH i RH), s tim da mi je prebivalište u BiH. Vlasnica sam apartmana u RH koje želim kategorizirati. Imam hrvatsku putovnicu, a u procesu je i izrada hrvatske osobne iskaznice s prebivalištem u BiH. Imam li pravo na kategorizaciju s ovim dokumentima?

    Lp.

    1. Upravo polazim kroz problematiku : sve po propisu uradjeno, registriran obrt, kategorizacija, zakon se pojednostavio te je isto pausalno oporezivanje za male iznajmljivace (do 300,000kn) I stala u Mup-u jer mi opcina traze obavezno prijavljivanje na privremeni boravak da bi mi izdali rjesenje o pocetku rada, a Mup me gleda kao stranca I trazi niz nelogicnih uvjeta za PRIVREMENI boravak: uposljavanje 3 Hr.drzavljana, njihove doprinose, dokaze o ulaganjima od 200,000kn I do godine isto novo ulaganje itd??? Ako nesto rijesim napisacu
      Ako nesto rijesim drugacije svakako cu napisati

  6. Postovani, zanima me na koji nacin osobe koje ni su drzavljani RH i zive u Makedoniji, bi mogli reguliraju status iznajmljivaca i na koji nacin placaju porez? Naša kuća se nalazi u blizini Rogoznice.
    Lijep pozdrav sa željama za lijep vikend!

  7. Postovani, zanima me na koji nacin osobe koje su drzavljani RH ali porezni nerezidenti (zive u drzavi koja je izvan EU i ne postoji ugovor o dvostrukom izbjegavanju naplate poreza)reguliraju status iznajmljivaca i na koji nacin placaju porez? Lijep pozdrav

  8. Kako se konkretno moze kategorizirati apartman ako osoba ima dvojno drzavljanstvo, oba EU, a u Hrvatskoj boraviste?

    Naime, kao jedan od uvjeta za kategorizaciju je preslika osobne iskaznice.
    Da li to znaci da ta osoba prilaze presliku osobne iskaznice te druge EU drzave?
    Ili prilaze potvrdu o boravistu u HR?

          1. Naime: u pravilniku o kategorizaciji pise da se prilaze preslik osobne iskaznice.

            Ako osoba nema prebivaliste u HR – ne moze imati hrvatsku osobnu iskaznicu.

            Ali ako je ta osoba istodobno drzavljanin HR (i EU) – i prema Zakonu o ugostiteljstvu ima pravo zatraziti kategorizaciju apartmana (na temelju drzavljanstva HR, ali imao bi i na temelju pripadanja drugoj drzavi clanici EU), – koji preslik osobne iskaznice onda prilaze kada zatrazuje kategorizaciju?

            1. Ovo ste dobro zapazili oko preslika osobne iskaznice. Budemo to istražili dodatno pa tražili da se taj detalj u Zakonu izmijeni. Kad saznamo nešto više o tome, objavit ćemo članak na ovu temu.

              Srdačan pozdrav!

              1. Postovani,
                na mail sam dobio Vas upit gdje u pravilniku pise da je potreban preslik osobne iskaznice za ishodovanje rjesenja o kategorizaciji apartmana.

                Taj podatak sam pronasao ovdje, pod tockom 1: https://www.klub-iznajmljivaca.com/dokumentacija-za-registraciju/
                Pretpostavio sam da je taj podatak izesen iz Pravilnika.

                U svakom slucaju, dvojba postoji: koji osobni dokument prilazu osobe koje nemaju hrvatsku osobu iskaznicu (oni koji imaju boraviste, koji su hrvatski drzavljani), kao i stranci iz EU…

                Molim Vas da to dodatno istrazite i objavite koji dokument je potreban, za sto Vam unaprijed zahvaljujem!

                  1. Moram se nadovezati sa ovim primjerom: banka kaze da se pri pristupu racunima ne moze priloziti putovnica, samo osobna iskaznica (hrvatska ili strana).
                    Na komentar da je i putovnica valjani hrvatski dokument, odgovor je da oni priznaju iskljucivo osobne iskaznice.

                    Nadam se da nije ista situacija i kod kategorizacije?

  9. Prijašnji vlasnik apartmana istog je iznajmljivao i imao sve potrebne dozvole. Apartmani su prodani strancu iz SAD-a koji ih sada želi iznajmiti.
    Da je moguće da to učini kao fizička osoba jer nije iz EU te da li ponovno mora ishoditi novu dokumentaciju? Koja mu je dok. uopće i potrebna?

  10. Pozdrav!
    Prijatelj koji je vlastnik 3 apartmana bi mi iznajmio apartmane koje bi ja iznamljivala. Apartmani su kategorizirani, zanima me dali ih mogu iznamljivat kao fizička osoba?

    Hvala

    1. Poštovana, smještaj koji već je kategoriziran i ima Rješenje smije u principu iznajmljivati samo osobe iz domaćinstva. Ako netko drugi drugome iznajmljuje apartmane i još neku zaradu od toga uprihođuje, mora za to biti obrt ili tvrtka te registriran kao putnička agencija – posrednik. Vi biste mogli povrmeeno pomoći domaćinu u poslu, no zakonski okvir da bi treća osoba umjesto domaćina posredovala u pružanju ugostiteljskih usuga u domaćinstvu, može jedino kao putnička agencija.

      Postoje takodjer tvrtke koje ugovorom o zakupu, zakupe neki stan i onda ga ta tvrtka kategorizira na ime svoje tvrtke. Tada ne mora biti putnička agencija, no mora tvrtku registrirati za ugostiteljsku djelatnost.

  11. Postovni, Pre par godina sam postao vlasnik obiteljske kuce u Vodicama kod Sibenika. Kucu sam nasledio poslje oceve smrti.Obzirom da nisam Hrvatski drzavljanin,vec drzavljanin republike Srbije a tamo provodim po 80-setak dana preko leta i imam slobodne kapacitetete tj apartmane za izdavanje pitam Vas da li i ja sa takvim statusom mogu izdavati na regularan nacin svoju kucu. Ili na neki drugi nacin ali naravno legalan uz postivanje zakonskih okvira Republike Hrvatske.
    Unapred hvala
    Lep pozdrav
    Igor

    1. Poštovani Igore, stanovnici zemalja EU i EUropskog ekonomskog prostora mogu na podjednak način postati iznajmljivači kao i Hrvati. Što se tiče vašeg slučaja, nismo posve sigurni. Mislim da ako ste vlasnik i ako se ostavinska rasprava završila da biste mogli otići u lokalni ured za gospodarstvo u Šibeniku i tamo priupitati. Ova nam je tema dosta zanimljiva, pa vas molimo da nam se potom javite na email kad čujete što će vam u odjelu za gospodarstvo reći. Hvala

      1. Poštovani, i mene zanima ista stvar – ja sam vlasnica stana u Dubrovniku, a državljanka sam RS, pa me interesuje da li se išta u zakonu promenilo ili se možda može rešiti u lokalnom uredu?

        Hvala unapred!
        Marjeta

        1. Poštovani,
          zakon se nije mijenjao te i dalje u članku br. 30 stoji:
          (2) U smislu ovoga Zakona iznajmljivačem se smatra državljanin Republike Hrvatske te državljani ostalih država članica Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

  12. Da li se PDV koji se po novom obračunava na RN.izdane iznajmljivaču,a koji nije u sustavu PDV,od agencija sa sjedištem u inozemstvu smije zaračunati gostu,a na već prije ugovorenu cijenu?
    Zoran

    1. Zanimljivo pitanje. Iako nije vezano uz ovaj članak o iznajmljivačima strancima. Naime, PDV na agencijsku proviziju je vaš trošak kao iznajmljivača (naše mišljenje). A vi sve svoje troškove i zaradu od usluge smještaja trebate ukalkulirati u vašoj cijeni. Sve će na kraju gost platiti. PDV ne možete gostu dodatno naplatiti u smislu da je to vidljivo na računu.

  13. Da li bi mi mogli dati ideju kako naci zenu koja bi cistila 2 apartmana i docekivala goste u Rogoznici kod Sibenika? Za sada imam jednu mogucu kandidatkinju koja zeli 380 kuna po apartmanu sto ukljucuje pranje i glacanje posteljine plus 80 kuna po doceku gosta sa papirologijom koja ide s tim. Cijena za ciscenje mi se cini visoka s obzirom da svaki apartman ima manje od 50 m2. Cijenila bih savjet/komentar.

    1. Pokusajte odrediti pausalnu, fiksnu cijenu jednostavno po dolasku gosta. Ne po satu. Odredite koliko vremena se u prosjeku potrosi na ciscenje i docek. Ako je 4 sata primjerice (2 za ciscenje, 2 za docek) onda je to recimo 200kn, ako je satnica 50kn primjerice. Ili vi odredite satnicu, ali pospremacici odredite pausalnu cijenu. Nekad ce goste cekat duze, nekad krace. Inace, koristite javne oglasne ploce u mjestu ako imate, oglas u lokalnom glasilu/listu, oglase na internetu gdje trazite odgovornu osobu. I svakako tu osobu kontrolirajte na pocetku. Nikad vam nitko nece pocistiti kao vi sami, to morate znati 🙂

  14. Pozdrav svima.
    Zivim u Njemackoj i upravo smo pri zavrsetku gradnje kuce za odmor na Jadranu. Ja se ne zelim baviti turizmom, ali imam vec puno upita muzeve rodbine (Nijemci) i susjeda da li nam mogu doci u posjetu kad budemo na odmoru. Ja ih svakako zelim ugostiti, ali im ne zelim nista sluzbeno naplatiti. Nekto od njih ce mi vratiti mozda nekom protuuslugom ili da me pozovati u svoju kucu u Francuskoj ili u Alpama. Kakva su pravila u tom slucaju ako imas goste koji ne placaju stanovanje u tvojoj kuci?
    Koje obaveze ja imam prema drzavi?
    Lp
    Linnea

    1. Ako ovdje mislite na klasičan dugoročni najam, a ne turistički, onda postoji obrazac ugovora (Ugovor o najmu) koji se kupuje u Narodnim novinama i koji se referira na Zakon o obveznim odnosima u kojima je sve regulirano. U smislu ako dodje do štete, povrede prava i slično. Tako da time sve pokrivate. Takodjer na tržištu osiguranja postoje i posebna osiguranja za kuće pa i apartmane.

  15. Pozdrav,
    moj susjed koji je Danac, htjeo bi kategorizirati svoj apartman u Premanturi kako bi ga legalno iznajmljivao. Gdje mogu naci popis dokumenata koje mora imati da bi mogao kategorizirati svoj apartman. Pod “DOKUMENTACIJA ZA REGISTRACIJU” pise izmedju ostaloga da treba imati liječničku svjedožbu i imati izvješće o higijenskoj ispravnosti vode za piće – kuhinja itd..
    To je pod dokumentacijom za registraciju. Da li je registracija i kategorizacija isto te ako nije da li je dovoljno da on samo kategorizira apartman i plati pausalni porez.

    Hvala na pomoci

    1. Postovani, da, mislimo na isto kad kažemo registracija ili kategorizacija. Možda je ipak bolje reći kategorizacija. To su zapravo sve minimalno tehnički uvjeti kako biste mogli dobiti Rješenje. Od 1.7 pravila vrijede kako za hrvate, tako i za građane EU.

      1. Poštovani!
        kakve promjene od 1/7? I ja sam predala dokumente za registraciju prije deset dana, i sada čekam. Imam slo državljanstvo, u glalvnom živim u slo ali u N. Vinodolskom imam kuću i od ove godine bi je htjela iznajmljivati. Nije to nikakav problem, ali bit će kada dobijem riješenje. Naime, bila sam i u poreznoj, pa su mi rekli da strance (nerezidente) tretiraju drukčije, tj ne mogu biti paušalisti. Treba imati tvrtku ili plačati 25% porez i još više tih zavrzlama. Ako bi htjela iznajmljivati preko kakve agencije, trebala bi imati žr u kunama, ali ti ga opet banke neče otvoriti, jer nemaš cro boravište ili prebivalište. Htjela sam se več prijaviti na policiji za privremeno, ali traže isto tako, prijepise dokumenata! sudski ovjerene o izvorima prihoda i još blablabla. (inače, svaku godinu plačam za 3 mjeseca turističku taksu, kao da nisu porezi za kuću več dovoljno visoki) Na poreznoj u Zg su se na to svi smijal! Ima još, i polako me prolazi volja ….

        1

  16. Zivim u Njemackoj i tamo imam kucu u vlasnistvu sa suprugom (ón je stranac ). a u Hr. sam kupila apartman ( na moje ime ) I zanima me da li moram platiti porez –to mi je prva nekretnina U Hr. ili igra ulogu i ova zajednicka sto je imamo Njemackoj ? Inace Hrvatska sam drzavljanka , sa dozvolom boravka u Nj. . Sto je Vase misljenje ?

    Hvala unaprijed !

    1. Poštovana, ako Vam je to prva nekretnina, a hrvatska ste državljanka, naše je mišljenje da neće platiti porez na tu nekretninu, no tko zna šo će se dogoditi nakon što uđemo u EU. Mi naime, nismo specijalizirani za poreze nekretnina pa Vas molimo da se obratite poreznoj upravi ili pak Ministarstvu graditeljstva s upitom. Hvala

  17. Pozdrav svima a posebno Vlatku!
    Zanima me adresa u Ministarstvu turizma gdje mogu dobiti informaciju o pravima državljana zemalja
    članica EU. Dali možda postoji Uredba vlade ili sl.o tome? Naravno , pitanje se odnosi na period
    od pristupanja Hrvatske EU. P.B.

  18. Nemam ništa protiv toga da i stranci iznajmljuju svoje ap. kada uđemo u EU. Međutim sada nebi smjeli, nisu registrirani ne plaćaju nikakve obveze i zašto bi ubirali, kada ne smiju. Međutim imam toliko primjera da me gotovo sram iznositi. Mnogi Slovenci imaju legalne i nelegalne objekte i cijelo ljeto rentaju apartmane svojim sugrađanima, to nije u redu. Naše inspekcije ni da glavu pokažu. One bi došle rađe nama u kontrolu, šta reći, sram ih bilo. Iznesti ću banalan primjer ja imam legalno registrirane apartmane, tj. plaćam paušal, prijavljujem goste i plaćam boravišnu pristojbu.
    Susjed radi u Austriji ima kuću do moje, nema registrirane apartmane cijelo je ljeto pun gostiju, bez straha da će biti kažnjen. Meni dolaze u kontrolu, njega kao da nema, jel to u redu.
    Nisam cinkator, svi to vide i niš se ne poduzima već više od 10 ljeta.
    Meni dolazi inspektor u kontrolu, ja nemam gostiju susjed nelegalno pun cijelo ljeto, kod njega nema kontrole, za popizdit, a tek da nisi ispravan, ma max kazna od prve. I tako neprijavljenih apartmana ima više od pola mjesta, na desetke. Zar se nekome trebam obraćati, špijunirati, izdati nekoga. Ne dragi moji to je posao inspekcije i inspektora koji su za to jako dobro plaćeni. Njih treba kazniti, dati im slabu godišnju ocjenu, da ostanu bez svakog stimulansa da……kakva božićnica njima treba dati otkaz, jedini učinkovit način koji ih tjera da rade. U Istri sam i sve su to primjeri iz Istre, gdje vladaju šeici iz IDS-a u suradnji sa potkupljenim inspektorima loših karakteristika. Idemo dalje za is.. pare……..

    1. Franjo, ja Vas potpuno razumijem. No vi ga se bojite prijaviti, a on se ne boji raditi na crno? Hm. Pogledajte naš zadnji članak “Otimačina gostiju i nelegalno posredništvo”. Objavili smo link na stranice inspektorata gdje možete podnijeti anonimnu prijavu za iznajmljivače za koje sumnjate da rade na crno. Ako su austrijanci, oni najnormalnije imaju mogućnost postati iznajmljivači. Ja Vas ohrabrujem da ih prijavite, ne radi toga što bi netko pomislio da ste ljubomorni ili “cinkaroš” već za zaštitu Vas koji radite legalno i ispravno, a i radi ostalih susjeda koji čine isto kao i vi. Čak se možete dogovoriti s nekoliko drugih iznajmljivača pa da zajedničku prijavu podnesete. Još jedna sugestija. Pokušajte otkriti na kojoj web stranici se oglašava takav iznajmljivač i to napišite u prijavi. Eto. Mislim da s tim korakom nimalo niste zločesti, ljubomorni ili napakostivi. Naprotiv, činite dobro za zajednicu.

  19. Pozdrav svima!
    Imam službeni odgovor Ministarstva turizma. Između ostalog, navode da će državljani zemalja članica EU danom pristupa Hrvatske u EU, moći iznajmljivati svoje nekretnine na području Hrvatske pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.
    Lp!
    Vlatko

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]