Po novom do najviše 20 kreveta ili 10 soba!

Obzirom da smo Ministarstvu slali neke prijedloge za novi Zakon, poslali su nam kao i svima dopis s dodatnim obavijestima koje ćemo podijeliti s Vama, pa dopis objavljujemo u cijelosti te dodajemo podnaslove radi lakšeg razumijevanja teksta.

S ciljem kvalitetnije pripreme i provođenja turističke sezone te pojednostavljenja procedure i time olakšavanja poslovanja u turističkom sektoru u petak, 20. travnja 2012. godine, prihvaćene su u Hrvatskom saboru ciljane izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. „Izmjene ovog zakona bile su nam jedan od ključnih zadataka prije početka ovogodišnje sezone. Njima smo pojednostavili postojeću proceduru, ali i spriječili moguće zatvaranje velikog broja kampova, a time i radnih mjesta“ – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić povodom usvojenih izmjena i dopuna spomenutog zakona.

Pročitajte ovdje cijeli članak.

Novost za kampove

Najvažnija izmjena u zakonu je produženje roka za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. godine koji je, prema starim zakonskim odredbama, trebao biti do 9. srpnja ove godine. Zbog neprovedivosti Zakona o turističkom zemljištu u kampovima, koji inače čine četvrtinu ukupnih smještajnih kapaciteta Hrvatske, trgovačka društva nisu bila u mogućnosti ishoditi rješenje o kategorizaciji što bi, da nije bilo ovih izmjena, uzrokovalo zatvaranje kampova usred ovogodišnje sezone. U koordinaciji s ostalim ministarstvima, Ministarstvo turizma intenzivno radi na pripremi izmjena i dopuna Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, koje će uputiti u proceduru do kraja ove godine.

Prihvaćene zakonske izmjene se odnose i na ugostitelje u hrvatskim kampovima kojima je od sada omogućeno nesmetano poslovanje, odnosno dobivanje privremenog rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. To se odnosi na kampove koji se nalaze na zemljištu u državnom vlasništvu, a kojima još nije dana koncesija.

Novost i za ugostitelje i vlasnike kafića

Neke od novosti su i pojednostavljenje i skraćivanje postupka izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u slučajevima kada, primjerice, u istom poslovnom prostoru ili objektu novi vlasnik želi nastaviti obavljati istu djelatnost. Ranije je, primjerice, ugostitelj koji je unajmio restoran, morao ishoditi novo rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti unatoč tome što je ugostitelj prije njega u tom istom objektu obavljao istu djelatnost. Sada, ukoliko je riječ o istoj djelatnosti, novi ugostitelj može samo nastaviti s radom. Ova inicijativa jedan je od rezultata niza održanih sastanka predstavnika Ministarstva turizma i strukovnih udruga u turizmu.

Nasljednici iznajmljivača mogu nastaviti iznajmljivanje nakon pokojnika!

Nadalje, nasljednici iznajmljivača i osobe koje imaju ugovor o darovanju ili uzdržavanju od sada mogu, kao iznajmljivači, nastaviti pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu, što je također jedna od novosti novog zakona. Na taj će se način spriječiti siva ekonomija, odnosno pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu „na crno“, što je ranije nerijetko bio slučaj kojem su pribjegavali nasljednici iznajmljivača u situacijama kada građevina, u kojoj se nalazio objekt, nije imala uporabnu dozvolu.

Po novom iznajmljivač može imati do 20 kreveta ili 10 soba!

Novost je i povećanje smještajnog kapaciteta u kojem se mogu pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu, po uzoru na razdoblje do 2006. godine. Tako privatni iznajmljivači u svojim apartmanima i kućama za odmor mogu, umjesto ranije do osam, sada imati do 10 soba te umjesto 16 do 20 kreveta, dok je u kampovima broj smještajnih jedinica povećan sa sedam na deset, odnosno s 25 na 30 gostiju istodobno. Ovom se izmjenom očekuje da neće doći do smanjenja smještajnih kapaciteta u domaćinstvima, izuzetno važnima u hrvatskom turizmu. Osim toga, na ovaj će se način spriječiti siva zona poslovanja, koja bi inače utjecala na smanjenje prihoda državnog proračuna te proračuna lokalne i regionalne samouprave, ali i turističkih zajednica zbog manje naplate obveza iznajmljivača i boravišne pristojbe.

Nadalje, ukinuta su i dva uvjeta kao razloga za prestanak rješenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti (pravo korištenja poslovnog prostora ili objekta te uvjet da objekt ispunjava uvjete sukladno propisu), budući da obje mjere provode druga tijela državne uprave.

Ministar Ostojić naglasio je kako je riječ o ciljanim zakonskim izmjenama, te da će cjeloviti prijedlog sveobuhvatnih izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Ministarstvo turizma uputiti u proceduru na jesen ove godine.

Ukoliko i sami želite poslati prijedloge za novi Zakon, možete to učiniti na sljedeći email:

[email protected]

5 thoughts on “Po novom do najviše 20 kreveta ili 10 soba!

  1. imali smo 18 pravih ležaja i 2 pomoćna,ukinuli su nam dva ležaja.prilikom dolaska inspekcije dobivamo informaciju od inspektora da se ponovo vratilo na stari zakon.znači trebali bi smo ponovo tražiti kategorizaciju za još dva dodatna (prava)ležaja (ne možemo nastaviti prijavljivati po starom)?
    ili je to samo kriva informacija
    lp

    1. Uvijek se potrebno ravnati po Rješenju koje trenutno imate i po Zakonu koji je trenutno važeći. To što se Zakon promijenio “na staro” ne znači da vi možete raditi po starom. Ovisno o tome koje Rješenje imate trenutno, po tome se ravnate. Ako želite registrirati dodatne krevete a sada imate po registraciji 18 ležaja, onda je potrebno ponovno ići na registraciju tih dodatnih kapaciteta. Dakle imate mogućnost registrirati samo još dva osnovna kreveta.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]