Kako dobiti Eco-friendly certifikat za obiteljski smještaj u Istri?

EcoDomus je program označavanja ekoloških smještajnih objekata kojega provodi Upravni odjel za turizam Istarske županije s ciljem povećanja društvene i ekološke odgovornosti u turizmu. Program je usklađen s globalnim smjernicama održivog razvoja te time potiće i jamči cjelovitu zaštitu okoliša i zdravlja kako za iznajmljivače i njihovo kućanstvo tako i za okoliš i naravno goste. Dobivenom oznakom tako iznajmljivačev smještaj postaje i službeno eco-friendly!

Gotovo svi anketni podaci u svijetu govore eko turizmu u prilog. Čak 50% putnika platilo bi više za smještaj u eko-prijateljskom smještajnom objektu (podatak: TripAdvisor), a 57% putnika reklo je da često donose eko-prijateljske odluke tijekom putovanja kao što su odabir hotela, prijevoza ili hrane (podatak: TripAdvisor). No rastućom ekološkom svijesti kupaca i gostiju, interes za ovakvim proizvodom vidljiv je i u Hrvatskoj, gdje se po podacima Ministarstva turizma iz 2017. godine bilježi prilično snažan rast, između 10%-20%.

 

Certificiranje zasad samo i Istri i Dalmaciji

Svoj smještaj iznajmljivači mogu kao eco-friendly certificirati u Istri, ali i Dalmaciji. Riječ je zasebnim projektima i inicijativama te iako su projekti dobili zeleno svijetlo od države, nisu kao takvi unificirani, to jest nemaju posve iste uvjete certificiranja i označavanja objekata. Stoga na žalost uvjeti za sve iznajmljivače u Hrvatskoj zasad nisu isti, to jest velikom broju iznajmljivača dobivanje certifikata je skroz onemogućeno. No ništa zato, slično je i drugdje u svijetu.

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

Na svjetskom tržištu postoji velik broj okolišnih certifikata, od poznatih svjetskih kao što su Travelife i Green Key, pa sve do regionalnih i čak lokalnih. Unificiran certifikat za EU je npr. Ecolabel - otkriva nam Nastja Logar, voditeljica Dalmatia Green programa.

 

Kako je sve zapravo počelo?

Godine 2008. Udruga Zelena Istra iz Pule i udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita su u okviru projekta financiranog od strane EU pokrenule ideju o eko certificiranju malih iznajmljivača. Cilj projekta je bio da se na području Istre i Dalmacije kod privatnih iznajmljivača probudi svijest o potrebi uključivanja eko parametara u tu turističku granu.

Postavljeni su osnovni kriteriji koje bi trebalo zadovoljiti da bi određeni smještajni objekt mogao ponijeti oznaku "eko", a to su korištenje/štednja vode, električne energije, obnovljivih izvora energije, postupanje s otpadom, zaštita od buke, promoviranje lokalnih sadržaja, lokalne hrane, povezivanje s ponuđačima zdrave hrane, itd.

Kandidati koji su se željeli uključiti u ovaj projekt su odgovarali na niz pitanja i oni koji su ispunjavali ili su pristajali na izmjene u svom smještajnom objektu dobili bi oznaku "Eko partner. Iz ovog projekta se dalje s vremenom Eko partner u Istri razvio u Ecodomus certifikat, a u Dalmaciji u Dalmatia Green certifikat.

Prilog o certificiranju smještaja za područje Dalmacije donosimo u posebnom članku Kako dobiti Eco-friendly certifikat za obiteljski smještaj u Dalmaciji (II dio)

 

EKODOMUS

EKOLOŠKI CERTIFIKAT ZA IZNAJMLJIVAČE ISTRE

 

O projektu EcoDomus i certificiranju smještaja istarskih iznajmljivača kao eco-friendly razgovarali smo s Nadom Prodan Mraković, dipl. oec.pročelnicom u upravnom odjelu za turizam Istarske županije.

Nada Prodan Mraković (na slici desno). Foto (M. MIJOŠEK), izvor: parentium.com

Koji su to kriteriji koje iznajmljivač mora zadovoljiti da bi mu se smještaj mogao certificirati kao ekološki prihvatljiv, ili kako rado volimo reći, eko prijateljski?

Nakon što se iznajmljivač prijavi na Javni poziv iskazivanja interesa, kontaktira ga naša vanjska suradnica za projekt EcoDomus i sa njime prođe kriterije, pomaže oko usklađivanja sa kriterijima i daje stručne savijete vezane za ekološki prijateljski smještaj. Obveznih kriterija ima 50 u 12 kategorija, i po mom sudu nisu pre zahtjevni, no, iziskuju promijene u obrascu ponašanja. Dosadašnja iskustva iznajmljivača koji su dobili markicu EcoDomus pozitivna su. Kriteriji su detaljno opisani na našim stranicama.

Između ostalog, osoblje koje vodi smještajni objekt mora biti educirano EcoDomus pravilima te je izrađena politika održivosti objekta. Valoriziraju se i promoviraju lokalna kulturna i prirodna baština, lokalni stil života te tradicionalni sajmovi i običaji s ciljem očuvanja istarskog naslijeđa i autentičnosti o kojoj iznajmljivač mora biti upoznat. Promiču se lokalni proizvođači hrane i pića te lokalna kuhinja.

 

Recite nam nešto o potrošnji energenata, štedljivosti i opremanju koje mora zadovoljiti objekt?

S ciljem štednje prati se potrošnja vode te se koriste reduktori mlaza na slavinama i tuševima koji smanjuju potrošnju do 70%. Koriste se isključivo eko certificirani toaletni proizvodi i proizvodi za osobnu higijenu s ciljem zaštite zdravlja gostiju i izbjegavanja ispuštanja štetnih tvari u okoliš.

Što se tiče pranja i čišćenja koriste se isključivo eko certificirani proizvodi. Uvođenjem eko certificiranih proizvoda štiti se zdravlje osoblja, gostiju, okoliš i šira zajednica. Izbjegava se nastajanje otpada, koriste se prirodni materijali, otpad se odvojeno sakuplja i reciklira. Također preferira se korištenje ispravne vode iz slavine a izbjegavanje kupovine vode u plastičnim bocama.

Vrlo je često među iznajmljivačima prisutan problem s klimom, siguran sam da i tu postoje neke regule?

S ciljem štednje prati se potrošnja energije te se koriste štedne žarulje u najmanje 80% rasvjetnih tijela i najmanje jedan uređaj A ili više energetske klase. Pozivamo Vas da pri korištenju klimatizacijskih uređaja obavezno zatvorite prozore te da temperaturu regulirate na najviše 22 C zimi te najmanje 26 C ljeti.

Prilikom istraživanja lokalnih zanimljivosti predlažemo korištenje javnog prijevoza, bicikala koje domaćin može ponuditi ili pješačenje umjesto korištenja motornih vozila. U interijeru i eksterijeru nastoje se koristiti prirodni materijali i eko certificirani proizvodi pri odabiru tekstila, boja i lakova, namještaja i drugih upotrebnih predmeta. Iznajmljivači su preuzeli obavezu odgovorne kupnje u budućnosti.

Tišina je važna za zdravlje ljudi i ostalih živih bića. Izmjena dana i noći, svjetla i tame, od iznimne je važnosti za normalne biološke procese. Stoga se nastoje ukloniti izvori buke i svjetlosnog onečišćenja te se koriste rasvjetna tijela temperature svjetla do 3000 K.

Na svjetskom tržištu postoji velik broj okolišnih certifikata, od poznatih svjetskih kao što su Travelife i Green Key, pa sve do regionalnih i čak lokalnih. Unificiran certifikat za EU je npr. Ecolabel.

 

Ali i Europska unija zadaje neke ekološke smjernice koje bi se trebale aplicirati u turizmu, zar ne?

Europske unija želi da Europa bude svjetska turistička destinacija br.1 – novi politički, stoga su jedni od prioriteta
Poticati kompetitivnost turističkog sektora u EU, Promovirati razvoj održivog, odgovornog i visoko kvalitetnog
turizma, Konsolidirati imidž Europe kao kolekcije održivih, visoko kvalitetnih turističkih destinacija...

 

Koliko već ima prijavljenih iznajmljivača i kako ste zadovoljni odazivom?

U 2017. godini smo imali 11 iznajmljivača koji su dobili markicu to jest certifikat, a sada je raspisan novi Javni poziv iskazivanja interesa. Za sada je za sve iznajmljivače koji se jave na Javni poziv besplatan postupak dobivanja markice (naravno, uz zadovoljavanje kriterija) što uključuje: dolazak kontrolorke, provjera stanja, upute vezane za zadovoljavanje kriterija, stručni savjeti ili ukratko, vođenje iznajmljivača kroz cijeli proces.
Smatram da će broj prijavljenih rasti kako bude rasla svijest o očuvanju zdravlja i okoliša, a naša je odgovornost da potičemo takve procese, i pametni i odgovorno razvijamo turizam, te stvaramo Istru - zelenu regiju i ne bojimo se malog broja prijavljenih.

 

Koje su konkretno prednosti za iznajmljivače, što za njih znači certifikat eco-friendly smještaja?

Ono što iznajmljivači dobivaju markicom je: diversifikacija na tržištu, usklađenost s rastućim svjetskim razumijevanjem važnosti održivog rasta i razvoja, privlačenje onih gostiju koji traže sigurnost za zdravlje, dostupnost eko-certificiranih proizvoda, doživljaj autentičnosti lokalne sredine i viši standard odmora, zaštita zdravlja osoblja, gostiju i okoliša, doprinos valorizaciji lokalnih prirodnih i kulturnih vrijednosti te doprinos razvoju lokalne ekonomije.Društveni angažman u lokalnoj zajednici jedan je od ključnih elemenata održivog razvoja turizma.

EcoDomus objekti stvaraju primjere dobre prakse te su vlasnici nerijetko uključeni i u dodatne aktivnosti od značaja za održivi razvoj.

 

Korisne poveznice za istarske iznajmljivače:

Kriteriji za dodjelu certifikata EcoDomus u istri.
Sve potrebne informacije za iznajmljivače Istre koji žele svoj smještaj uključiti u EcoDomus.

 

Piše: Kruno Pekas
Naslovna Fotografija: Eco-friendly smještaj Villa Gašparini iz mjesta Cerion, Istra.

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]