BOOKING.COM POKRENUO DODATNU NAPLATU OD IZNAJMLJIVAČA

Posljednjih nekoliko dana iznajmljivači privatnog smještaja su počeli dobivati emailove od Booking.com-a vezane za online naplatu preko ovog portala.

U mailu se ističe kako će od 01. lipnja 2019. godine Booking.com početi s uzimanjem naknade u iznosu od 1,1% za sve naplate koje se izvrše preko njih.

 

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​

​​

Iz Booking.com-a ističu kako je svrha ove naknade pokriti troškove obrade različitih plaćanja koje nude u sklopu svojih usluga.

Ova provizija za naplate  preko njihovog sistema će se dodati na dosadašnju proviziju Booking.com-a od 15%, te će tako iznajmljivači koji naplaćuju preko Booking.com platforme plaćati proviziju od 16,1%. Uz to, na ovu ukupnu proviziju će se dodavati Pdv što će na kraju iznositi 20%.

Naravno, budući da naplata preko Booking.com servisa nije obavezna, iznajmljivači koji ne koriste ovu uslugu i sami naplaćuju od gostiju neće se suočavati s povećanom provizijom.

 

Koji su razlozi iza ovakve odluke?

Budući da Booking.com omogućava iznajmljivačima naplatu prije dolaska gosta (za razliku od nekih drugih portala) te da ovakva praksa smanjuje broj otkazanih rezervacija a uz to Booking.com vrši i naplatu, iz Booking.com-a smatraju opravdanim uzimanje dodatne provizije za sve gore navedene povlastice i usluge koje omogućavaju iznajmljivačima.

Nova provizija će biti vidljiva na extranetu za sve rezervacije za koje primite uplatu. Ova naknada se neće naplaćivati u slučaju otkazane rezervacije kada je naznačeno besplatno otkazivanje ili ako se gost ne pojavi a nije platio.

 

Što kažu iznajmljivači?

Mišljenja iznajmljivača su podijeljena oko nove provizije.

Jedni govore kako razmišljaju o prekidu korištenja naplate preko Booking.com-a i o tome kako će početi sami naplaćivati od gostiju dok drugi govore kako će sada povećati cijenu smještaja za 2% kako bi pokrili ovu naknadu.

Prijevod izjave jednog iznajmljivača na zvaničnoj stranici Booking.com-a:

“Pomiješana osjećanja oko ove dodatne naplate:

Iako razumijem da naplata koju izvršava Booking.com preko kreditnih kartica, PayPal-a, Alipay-a njih košta u određenoj mjeri.

S druge strane to je i razlog zbog kojeg im plaćamo proviziju od 12-15% +PDV.

Iz moje perspektive oni odvajaju ovu “uslugu naplate” od svojih standardnih usluga te ju dodaju kao dodatnu uslugu s dodatnom provizijom od 1,1%.

Obično Booking.com plaća dva tjedna od odlaska gosta dok gosti njima plaćaju dosta ranije. Možda su do sada zarađivali na “vremenu” u kojem je novac bio kod njih, od trenutka primitka novca od gosta do isplate iznajmljivaču, gdje su ubirali kamate s kojima su mogli pokrivati troškove naplate kreditnih kartica i online usluga naplate. Sada pošto su kamate gotovo pale na nulu to više ne mogu raditi.

 Sada vas molim da budete pošteni ako ćete naplaćivati proviziju za ove usluge naplate da barem skratite vrijeme kada uplaćujete novac iznajmljivačima na vrijeme odlaska gosta (a ne dva tjedna poslije), kako to Airbnb već radi.”

 

Velike promjene unutar Booking.com-a!

Prošli tjedan smo pisali o tome kako Booking.com mijenja svoju politiku te uvodi novu vrstu provjere vlasnika smještajnih objekata u vidu KYP forme koja će se sada popunjavati svake godine.

 

Pročitajte više o tome ovdje.

 

A već ovaj tjedan govorimo o dodatnoj proviziji od 1,1% za sve naplate putem Booking.com-a.

 

 

Zbog čega se ove promjene događaju? Zašto sada?

Možemo pretpostaviti da je Booking.com u posljednje vrijeme pod velikim pritiskom i to s dvije strane:

 

Prvo:Google se aktivno uključio u oglašavanje privatnog smještaja.
Drugo: Airbnb je postao više nego dostojan protivnik i polako preuzima većinsko tržište a već sada ima veći broj smještajnih objekata.

 

Kada pogledamo koliko Booking.com troši na oglašavanje i s kakvim kapacitetima radi nije teško zaključiti kako su počeli osjećati financijski zaostatak zbog ova dva faktora iznad. Možda je to razlog zbog kojeg je usluga koja je do sada bila besplatna postala novi izvor prihoda za Booking.com.

Možda je ovo samo početak, jer ako su ove nagle promjene ikakav pokazatelj, onda u budućnosti možemo očekivati još radikalnije mjere srazmjerno tome koliko Google i Airbnb budu povećavali svoj pritisak na ovaj portal.

 

__________________________________________________

Što vi mislite o novim mjerama Booking.com-a? Hoćete li i dalje koristiti usluge Booking.com-a za naplatu od gostiju?

Za Klub Iznajmljivača napisao: Kenan Porobić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Što turistička inspekcija kontrolira

Kako se najbolje pripremiti za turističku inspekciju?

Prisutstvovali smo Četvrtom regionalnom forumu obiteljskog smještaja Šibensko-Kninske županije te čuli izlaganja brojnih zanimljivih izlagača. Moglo bi se reći da je predavanje predstavnika turističke inspekcije pobudilo najviše zanimanja i otvorilo različite teme koje muče naše iznajmljivače.   Predstavnik službe turističke inspekcije – Područne jedinice Split, gosp. Edi Kevo je u svom izlaganju ukratko naveo koje […]