I iznajmljivači na prosvjed u borbi za interese svog mjesta, okoliša i turizma!

Veliki projekti na lokalnoj razini koji imaju iznimno loš utjecaj na okoliš nisu prijetnja samo za prirodu već neposredno mogu loše utjecati i na kvalitetu života lokalnog i šireg stanovništva i ujedno imati katastrofalne posljedice i za turizam. Stoga je bitno informirati se i odlučno se protiviti svemu onome što je očigledno izdašan financijski interes samo nekolicini, a istovremeno nepogodan za zajednicu i okoliš.

Mali obični ljudi, mještani, građani među kojima su i iznajmljivači moraju znati prepoznati situaciju kada za njihovo društvo, okoliš i glavnu gospodarsku granu neke ideje i projekti nemaju dugoročan pozitivan utjecaj. Zato valja izaći na cestu. Objavljujemo stoga priču Mirsada Dubravića u kojoj iznosi jasne argumente protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

 

Priča o malom mravu i velikom požaru!

Započet ču ovaj tekst jednom kratkom pričom o malenom mravu i  velikom požaru….

Nekada davno zapalio se jedan dvorac i svi su pohitali da ugase veliki požar. U tom metežu primjetiše i mrava koji je nosio malo vode da ugasi požar. Pitaše mrava zašto se trudi kada njegov trud ionako ne može puno doprinijeti? Rekao im „Želim da se zna na čijoj sam strani!“

Tako je i subotu 3.3.2018. skupina malih mrava, među kojim sam bio i ja, jasno i odlučno rekla „NE „ gradnji plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Spram onih koji argumentom sile nameću ovo pitanje, mi smo obični mravi. Ali je važno zauzeti jasno svoj stav po ovom pitanju. Pa zašto smo protiv?

 

Osnovni argumenti PROTIV su sljedeći:

  1. Plutajući LNG terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.
  2. Plutajući LNG terminal nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući” kako bi izbjegla sudske tužbe.
  3. Plutajući LNG terminal nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristit će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.
  4. Plutajući LNG terminal ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti PGŽ, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.
  5. Plutajući LNG terminal protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.
  6. Cijena plina će biti i do 30% skuplja od sadašnjeg ukoliko se bude koristila tehnologija plutajućeg LNG terminala

Cjelokupna lokalna zajednica Kvarnera je jednoglasno protiv plutajućeg LNG terminala.

 

Zagadit će se more velikim količinama klora, te će se uništiti podmorje!

Pa koji su razlozi i interesi koji guraju ovaj projekat ? Prije svega geopolitčki, a Kvarner se tu našao samo kao nesretna kolateralna žrtva.

U pitanju su interesi puno veći i od sam Hrvatske. Pa zato i jeste Hrvatska dobila 102 milijuna eura iz EU fondova i to nepovratnih sredstava , a koji su oko 25% ukupnog troška za taj projekt.

Dakle, osim što će Hrvatska država morati uložiti još puno vlastitog novca u gradnju istoga, cijene će plina za građane biti još skuplje (?!), zagadit će se more velikim količinama klora, te će se uništiti podmorje , što će imati ekološki nesagledive poslijedice, od kojih je zasigurno uništavanje lokalne turističke ponude inajvažnije industrijska grane – turizma. Pa koji su interesi za Hrvatsku i njen narod da ovo prihvati? Nikakvi!

 

Mi mali obični ljudi moramo nešto poduzeti!

Kod kopnenog LNG terminala je stvar drugačija, jer se neće zagaditi okoliš na isti način. No kome je onda u interesu gradnja plutajućeg? Onima koji žele ostvariti veći profit iz tog projekta!

Jasno se da zaključiti i svega navedenog, da ukoliko se ovo dopusti, ukoliko mi mali mravi ne budemo nešto poduzeli po ovom pitanju, naš mravinjak će biti razrovan i uništen , radi nečijih privatnih interesa!

Gdje su tu interesi iznajmljivača, hotela, turističke ponude?!

S toga pozivam i vas da se priključite na način kako možete, a u najmanju ruku potpišite peticiju protiv gradnje plutajućeg LNG terminala.

http://omisalj.hr/peticija/

 

Mirsad Dubravić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]