Uspješne priče hrvatskih domaćina: Villa Gašparini u Istri!

Kuća za odmor – Villa Gašparini u malenom mjestu Cerion kod Višnjana u Istri, je 2016. godine proglašena najboljom kućom za odmor u regiji, to jest najboljim obiteljskim smještajem u RH, te pritom dobila glavnu nagradu Turistički cvijet. Tu su i odlične recenzije svih dosadašnjih gostiju, ocjena 10 od mogućih 10 na Booking.com i Super Host status na Airbnb te 5 zvjezdica na Tripadvisoru. Osim toga kuća već ima dva certifikata, Bike&Bed i EcoDomus, čime se nastoji izdvojiti i diferencirati od ostalog smještaja. I to još nije sve. Prošle godine ostvarili su popunjenost od skoro 7 mjeseci u godini, a radi se tokom cijele godine. Ovo se doima kao san svakog hrvatskog domaćina, zar ne? Vjerujem da je za to zaslužan naš trud i zalaganje, a nadasve ljubav prema tome što radimo i zadovoljstvo koje iz toga proizlazi - tvrdi danas vlasnica Ville Gašparini, Nataša Ravnić Gašparini.

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

 

Angažirali stručne dizajnere interijera i okućnice

(na slici desno: Krešić-Jurić slijeva, Nataša Ravnić Gašparini u sredini i Nedjeljko Pinezić desno na slici)

Priča počinje u poodmakloj sezoni ne tako davne 2014. godine. Tada je kuća nudila „samo“ usklađen spoj modernog i tradicionalnog unutrašnjeg uređenja, unutrašnji kamin, vanjsku hidromasažnu kadu, vlastiti povrtnjak na korištenje samo gostima. I sve to na vrlo "neatraktivnom" mjestu, pravoj zabiti kako su mnogi znali reći. Svi su vlasnici tvrdili kako bez bazena može zaboraviti pune krevete, te da jedino ekskluziva s nekom dobrom agencijom može uroditi plodom. Sve su to bile samo puste priče nevjernih Toma.

Da bi cijelu priču otpočeli profesionalno i ozbiljno, Nataša i njena obitelj nije dvojila angažirati stručne savjete dizajnera. I to je tako jednostavan i pametan potez na kojeg se ¸ini se, usude tek rijetki. Tako je unutrašnje uređenje prepustila dizajnerici interijera Davorki Jurić, a vanjsko uređenje prepustila je u ruke krajobraznoj arhitektici Davorki Mališa

Nataša za sebe nikako ne voli reći da je iznajmljivač, već domaćin koji pruža usluge smještaja u svom domaćinstvu. I tu ima posve pravo. Istina je da autentičnost obiteljskog smještaja najbolje opisuje jedino uloga domaćina, a ne neke osobe koja tek nešto iznajmljuje.

 

Treba se staviti u ulogu gosta

Čini se kako su nekim iznajmljivačima jedino novci važni te goste gledaju samo kao brojke. Upravo je Nataša suprotnog mišljenja.

Smeta me kad mi kažu, vidjet ćeš ti – za par godina i ti ćeš tako, sad si još friška. Kod mene se događa baš suprotno, sve što dobijemo bolje recenzije imam veći poticaj da se trudim ponuditi još više i bolje - tvrdi uvjerljivo Nataša te poručuje svima vrlo jednostavan savjet - Treba se češće staviti u ulogu gosta – posjetitelja i s te strane sagledati svoju ponudu, te da najprije sami odboravimo u svom objektu na nekoliko dana i probamo tu „živjeti“ i raditi svakodnevne aktivnosti poput kuhanja, boravka, spavanja i slično. Tako najbolje mozemo uvidjeti nedostatke.

 

 

Odlične recenzije, pristupačne cijene i fleksibilnost

I što je onda zapravo razlog ovako nevjerojatnog uspjeha? Nataši i njenoj obitelji je prije svega glavna misao vodilja da budu onakvi domaćini kakve sami sebi žele, te da pruže uslugu smještaja upravo onakvu kakvu sebi žele kada negdje putuju. Možda upravo u takvoj iskrenom posve ljudskom razumijevanju i leži ključ uspjeha jednog super domaćina.

Smatram da su naše najveće prednosti dosta velika dodatna ponuda koja je uključena u cijenu smještaja, odlične recenzije, pristupačne cijene i fleksibilnost (moguće je rezervirati već od 2 noćenja, dolazak je moguć bilo koji dan u tjednu, a stojimo na raspolaganju i za neki kraći transfer – npr. s aerodroma ili do autobusnog kolodvora) i još poneki tajni sastojak kojeg svaki pravi master chef sačuva za sebe.

 

 

Bespovratnim sredstvima do obogaćivanja ponude

I jedan od ne tako čestih, ali vrijednih potpora koje se nude za vlasnike obiteljskog smještaja Nataša je svakako odlučila iskoristiti. Uz malo truda uspješno su dobivena bespovratna sredstva na natječaju Istra Bike&Bed, kroz koji su dobili dio sredstava za opremanje objekta za bicikliste i cikloturiste.

No da li je i kod najboljih domaćina sve tako glatko ili i Nataša muku muči s obvezama koje su propisane za iznajmljivače? Nataša kaže kako ju najviše smeta obveza prijave gostiju unutar 24 sata. Po meni bi trebalo biti bar 48 sati. Ponekad se desi da gosti dođu kasno u noć pa bi bilo normalno pustiti ih da idu odmoriti, a ne odmah ih maltretirati s dokumentima.... Također, smeta me kategorizacija – za koju smatram da je nerealna. Npr. gleda se zadovoljavanje nekih pukih formalnosti u kvadraturi, a ne sagleda se je li prostor funkcinalan i dovoljno prostran za boravak... Također, dodatna ponuda ne daje baš neke pluseve kod dobivanja zvjezdica.

 

Number one - Airbnb

Što se broja rezervacija tiče, podjednaki udio imaju direktne rezervacije i stari gosti, Airbnb i Booking.com, tek tu i tamo uleti poneka iz nekog drugog kanala prodaje. A Airbnb je za mene definitivno number 1 zato što podjedaku važnost daje i gostu i domaćinu - tvrdi Nataša.

I na kraju, jeli to to, da li je to vrhunac, može li se još bolje od toga, pitali smo se. No, obitelj Gašparini ima uvijek dodatnih aduta u rukavu pa nam otkrivaju - daljnji planovi jesu zadržati ovaj nivo usluge, a svi koji su nekad u životu nešto postigli ili osvojili, mogu potvrditi da je puno lakše nešto postići nego to i zadržati. Osim toga, konstantno radimo na proširenju i poboljšanju usluge, dodavanjem noviteta... (npr. natkrivanje parkinga, sadnja još kojeg stabalca u voćnjak, itd..)

 

 

Nedavno dobili i eco-friendly certifikat

I to još nije sve. Villa Gašparini nedavno je dobila i eco-friendly certifikat EcoDomus. Naravno da je to sjajan dodatni motiv dolaska gostiju, a mnogo gostiju je prepoznalo mir i prirodno zeleno okruženje okućnice, te vlastiti povrtnjak i voćnjak. Zadovoljiti stroge ekološke uvjete nije bilo lako, no s tim certifikatom villa Gašparini se tako može bez problema prijaviti na specijalizirane portalima koji nude upravo ovu vrstu smještaja.

Ono što smo trebali dodatno zadovoljiti jesu npr. ekološka sredstva za čišćenje umjesto klasičnih, štedne žarulje umjesto običnih, regulatori potrošnje vode, odvajanje otpada za reciklažu, korištenje prirodnih materijala/tkanina u uređenju, korištenje obnovljivih izvora energije, te dijeljenje informacija o lokalnim vrijednostima i ponudi lokalnih, naročito prirodnih proizvoda. sve smo to uspjeli i to nam sada omogućuje da se izdvojimo od ostalog smještaja - priča ponosno Nataša.

 

Piše: Kruno Pekas
Slike: Privatni arhiv obitelji Gašparini

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Sajam Promohotel

Idete li na Promohotel sajam?

Sajam Promohotel će se održavati od 20. do 23.02.2019. u dvorani Žatika u Poreču. Na sajmu će se održati niz događanja, od predavanja, prezentacija, panel rasprava i edukacija posvećenih vlasnicima i menadžerima u obiteljskom smještaju, djelatnicima turističkih agencija, ugostiteljima, mentorima i učenicima ugostiteljskih škola. Dva dana biti će potpuno posvećena edukaciji vlasnika i menadžera u […]