Može li nam doći sanitarna inspekcija (i još ponešto o bazenima)?

Glavno pitanje koje nas je zanimalo, može li sanitarna inspekcija pokucati iznajmljivačima na vrata? Ako da u kojim slučajevima? Istražili smo ovu temu uz pomoć stručne suradnice i došli do odgovora koji bi ponajprije mogli biti zanimljivi vlasnicima smještaja s bazenom. No dobili smo i službeni dopis i mišljenje sanitarne inpekcije vezano uz općenito nadzor u obiteljskom smještaju.

Sanitarna inspekija ima svoj godišnji program djelovanja, i prema njemu postupa ponekada kada je neka problematika posebno aktualna. Tada se orijentiraju na kontrolu i nekih drugih stvari. Npr, kada je donesen pravilnik o nepušenju u ugostiteljskim objektima intenzivno su izlazili i kontolirali pušenje.
​​
Kliknite ovdje za nastavak članka...

​​

Primjerice, u jesen ili proljeće kada je sezona škole ili kad su djeca u vrtićima opet inteziviraju obilaske, no ne nasumce već prema nekom njihovom planu. Posjećuju te objekte i kontroliraju sve zahtjeve koje moraju ispunjavati takvi objekti. Od hrane do briseva igračaka.

 

Moguć dolazak bez najave

Zatim za vrijeme nekih pučkih fešti ili nekih većih blagdana, Uskrs, Božić ili slično, tada imaju pravo pojačano kontrolirati ispravnost uzoraka hrane, uvjete objekata, sanitarne iskaznice djelatnika i mnoge druge detalje posebice kod ugostitelja...

I najzanimljivije od svega, inspektori se zapravo za dolazak ne moraju prethodno najavljivati, a ni imati neki poseban razlog zašto su negdje došli. Imaju pravo u okviru svojih nadležnosti pregledati određeni objekt da li udovoljava važećim pravilnicima...

No, koliko oni zaista izlaze, to je već drugi par rukava. Čini se, da baš i ne toliko dovoljno koliko bi ponekad i negdje trebali... Ali to vjerojatno povlači druge razloge, kao što su vrijeme, prijevoz, teritorijalna nadležnost....

Obveze iznajmljivača glede bazenske vode

Sve o bazenskoj vodi i bazenima stoji u Pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda
te u (izmjenama i dopunama 2014.).

Turistička inspekcija tvrdi da nije u njihovoj nadležnosti da kontroliraju bazene i udovoljava li kvaliteta vode svim normama pravilnika što ima i logike jer nije njihova struka i nebi znali previše o tome reći, a sa druge strane sanitarna inspekcija doista jeste nadležna. I kod iznajmljivača.

Pravilnik 107/12 i njegove izmjene 88/14 nažalost jasno govore da postoji obveza provedbe kontrole zdravstvene ispravnosti vode u bazenima.

Kroz izmjene pravilnika se navodi jedna pogodnost za iznajmljivače koji imaju bazene, a to je da oni ne moraju imati posebnu odgovornu osobu za rad bazenskog kupališta, koju inače moraju imati veće kuće sa bazenima većim od 100m2.

Usprkos obvezama koje vlasnici bazena imaju danih pravilnikom čini se da inspekcija baš nema ni vremena ni sredstava "češljati" sve iznajmljivače redom, te da pored svih ostalih brojnih ugostiteljskih objekata to definitvno trenutno nije njihov fokus interesa. Ali svakako imaju nadležnost nad time.

Tako da je za očekivati da nitko po tom pitanju možda neće biti ove godine kontroliran ali ukoliko se dogovdi kakva ozljeda, ili postoji neka prijava gosta ili zlonamjernog susjeda za neke takve radnje oni moraju postupiti izlaskom i kontrolom iznajmljivača.

 

Službeni odgovor sanitarne inspekcije

U konačnici, zanimao nas je službeni odgovor sanitarne inspekcije oko nadležnosti nadzora u obiteljskom smještaju. Ukratko, ako primjerice turistička inspekcija prilikom nadzora iznajmljivača primijeti da ima potrebe provjeriti nešto što spada pod ingerenciju sanitarne inspekcije (to može biti bilo što, bazen, prostorije za serviranje doručka i slično), turistička inspekcija će to prijavit sanitarnoj inspekciji. Ona će potom po službenoj dužnosti doći obaviti nadzor kod iznajmljivača.

Evo uostalom službenog odgovora sanitarne inspekcije, citiramo:

"Ako drugo javnoprvno tijelo provodi nadzor (recimo turistička inspekcija) te tijekom nadzora utvrdi kako su prekršene odredbe zakona čije odredbe upućuju na nadležnost sanitarne inspekcije, to tijelo će, sukladno odredbi članka 18. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09) po službenoj dužnosti dostaviti podatke na daljnje nadležno postupanje sanitarnoj inspkeciji"

 

Pripremio: Kruno Pekas
i stručna suradnica (ime poznato redakciji)

2 thoughts on “Može li nam doći sanitarna inspekcija (i još ponešto o bazenima)?

  1. Da, sanitarna inspekcija Vam može pokucati na vrata – pa i ako nemate bazen. Mene je npr. prijavila jedna vrlo napasna susjeda. Nazvala je sanitarnu inspektoricu i rekla joj da u njenom vlastitom bunaru nešto čudno smri i iz njega izlaze neke čudne mušice, te joj se čini da se fekalije iz moje vodonepropusne, atestirane septičke jame vjerojatno neki putevima Gospodnjim dospijevaju u njen bunar koji se nalazi 20 m dalje.
    Meni je naravno na vrata pokucala sanitarna inspektorica koja je otvorili septičku, vidjela da je jama napravljena po svim propisima, te me još dodatno tražila da joj za njen zapisnik priložim atest o vodonepropusnosti septičke jame, kao i sve račune koje imam od lokalnog komunalnog poduzeća, a koji dokazuju da septičku redovito praznim. Napisala je zapisnik u kojem je samo potvrdia da je sve po ps-u i to je to. Eto, to je moje iskustvo sa sanitarnom. By the way, upravo ta zločesta susjeda nema vodonepropusnu septičku, te upravo ona nikada u 35 godina nije praznila septičku.

  2. Iz ovog odgovora sanitarne inspekcije proizlaze svi problemi kvalitetnog nadzora iznajmljivača i nekoordiniranosti rada inspkekcija razasutih po raznim Ministarstvima. Bilo bi interesantno vidjeti koliko puta je turistička inspekcija obavijestila sanitarnu inspekciju o eventualnim nepravilnostima te u kojem roku je po toj obavijesti sanitarna inspekcija reagirala po primljenoj obavijesti. Slična je situacija kada turistička inspekcija dolazi u nadzor i utvrdi npr da osoba nelegalno iznajmljuje a da su sanitarni uvjeti u npr . bazenu slični močvari , tada ista može poslati 70 dopisa sanitarnoj inspekciji ali ona neće reagirati jer se radi o nelegalnom iznajmljivaču pa će obavijestiti Carinu i njenu inspekciju koja je nadležna za iznsjmljivanje na crno , ukoliko to već nije učinila turistička inspekcija i ukoliko ti gosti na crno nisu već nakon tog silnog dopisivanja između inspekcija već davno napustili nelegalni smještaj i završili svoj boravak.Međutim i da to nije tako Carina ima toliko posla sa legalnim iznajmljivačima i bavi se prikupljanjem paušalnog iznosa boravišne pristojbe da se jednostavno ne stiže kako treba pozabaviti nelegalnim iznajmljivačima ( puno je lakše pronači nepravilnost kod legalnog iznajmljivača nego utvrditi rad na crno , a kako se rad inspekcije u Carini ne ocjenjuje po tome koliko su i kako preventivno djelovali na blaže prekršaje legalnih iznajmljivača poput nepravovremene uplate boravišne pristojbe , već isključivo na broju prijava protiv legalnih iznajmljivača za banalne propuste rad na crno je i dalje problem koji nije riješen i sveden na neke ” prihvatljive ” obime.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]