Nedo Pinezić: Raste potražnja za obiteljskim smještajem, a digitalne platforme “vode glavnu igru”!

Obiteljski smještaj bilježi pozitivan trend i to su sjajne vijesti. Polako turistički promet više nije vezan isključivo uz ljetne mjesece već su se poslovanje i ponuda produžili na cijelu godinu.
U svim većim gradovima kao su primjerice Zagreb, Rijeka, Split, Pula, Osijek, pa čak i Vukovar i Varaždin, obiteljski smještaj se u posljednje vrijeme traži sve više kroz cijelu godinu. Sve bolju popunjenost postižu i mjesta poput Gorskog kotara, Plitvica, Dalmatinskog zaledja.....

Kliknite ovdje za nastavak članka...

​​
Obiteljski smjestaj bilježi povećanje broja noćenja kroz cijelu godinu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesječju 2016. u obiteljskom smještaju je ostvareno najveće povećanje turističkog prometa medju svim vrstama smještaja. To govori koliko je obiteljski smještaj od ostalih oblika smještajnih kapaciteta definitivno postao traženiji. Rezultati za devet mjeseci 2016. pokazuju da je svako drugo noćenje ostvareno u obiteljskom smještaju.

"Ova 2017. godina je počela dobro", - tvrdi Nedo Pinezić, predsjednik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK te nastavlja - "Najave su dobre, dapače, neki portali, poput booking.com-a bilježe u ovo doba povećanje rezervacija za čak 60% u odnosu na isti period prošle godine. To se tumači željom gostiju da na vrijeme osiguraju boravak zbog povećane potražnje za obiteljskim smještajem u Hrvatskoj. Digitalne platforme definitivno "vode igru" , čak i onda kad klasične agencije ugovaraju smještaj, i taj se smještaj plasira od strane agencija putem digitalnih platformi."

U periodima veće potražnje sve se traži i sve se puni i to je doista tako.

"Potražnja za odredjenom vrstom smještaja ovisi o sezoni i destinaciji. Za kratke boravke u gradovima najtraženiji su B&B i apartmani, na ruralnom se području najviše traže ruralne kuće za odmor, u kupališnim destinacijama najviše se traže apartmani... ali "svaka roba ima svojeg kupca" pa se u periodima veće potražnje sve traži i sve se "puni". - tvrdi Nedo.

 

Hrvatska pokazuje dobar primjer

Zajednica obiteljskog turizma HGK početkom ove godine postala je punopravnom članicom EHHAe (European Holiday Home Association). EHHA naime, zastupa 20 milijuna postelja u domaćinstvima u zemljama Europske unije, okuplja pored vlasnika smještaja i upravitelje nekretnina kao i digitalne posrednike. Na nedavnom okruglom stolu na najvećoj turističkoj burzi ITBu u Berlinu, upravo je hrvatski obiteljski smještaj organiziran kroz Zajednicu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen kao primjer dobre prakse u Europskoj uniji.

Naš primjer zakonske regulative, načina poslovanja i vođenja evidencije turističkog prometa te plaćanje taksi, primjer je velikim gradovima u Europskoj uniji koji su suočeni sa ekspanzijom nekontroliranog turističkog prometa u stambenim četvrtima.

U proteklih šest godina Zajednica obiteljskog turizma postala je najveća i najaktivnija strukovna organizacija u zemlji koja godišnje okuplja više od 5.000 domaćina kroz jedan nacionalni i više od deset regionalnih Foruma obiteljskog smještaja. U protekle tri godine kroz sustav edukacije FOSa prošlo je više od 10.000 sudionika a koncept FOSa potaknuo je brojna slična događanja na lokalnim razinama, pa je ovo jedinstveni slučaj komunikacije i edukacije građana – mikropoduzetnika u Europi.

Razvijanjem obiteljskog smještaja, usporedno se pojavljuju drugi benefiti.

"Obiteljski smještaj je oblik smještajne uslužne djelatnosti koju pruža domaćinstvo a u njemu sudjeluje cijela obitelj. Ova vrsta obiteljskog mikropoduzetništva pokazala se je u kombinaciji sa drugim djelatnostima poput poljoprivrede kao najbolji način za vezanje obitelji uz svoj dom, svoje mjesto boravka. To je ujedno i najjača mjera pro populacijske politike koja djeluje pozitivno na demografiju ugroženih područja a od depopulacije „boluju“ gotovi sva područja Republike Hrvatske." - objašnjava Nedo.

 

Hrvatska s najboljim prosjekom recenzija

Hrvatska ostvaruje godišnji prihod od 2 milijarde Eura (od svih usluga vezanih uz goste koji borave u obiteljskom smještaju). To možemo usporediti ostvarenju 170.000 radnih mjesta. Nije tajna da državni proračun i sustav Turističkih zajednica kroz promet od privatne imovine ubiru godišnje čak 50 milijuna eura boravišne pristojbe ali i poreza na dohodak. Sve to ide planski pa obiteljski smještaj ima svoju Nacionalnu strategiju razvoja,  kojega provodi Zajednica obiteljskog turizma HGK u suradnji sa Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom.

"Obiteljski smještaj u Hrvatskoj ima najbolji prosjek recenzija u Europi i spada među 10 najboljih nacija u svijetu prema ocjenama gostiju Booking.coma." - ističe Nedo.

 

Pripremio: Kruno Pekas
Sugovornik: Nedo Pinezic
Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]