Osiguranje apartmana i gostiju nije nepoteban trošak!

Iznajmljivači se iz godine u godinu dodatno trude, obrazuju, ulažu u smještaj i promociju, a sve kako bi ispunili očekivanja gostiju. Većina malih iznajmljivača je poslovala uspješno prošle godine i logično je da razmišljati o ulaganju koje će garantirati još bolje rezultat ove sezone. Ne poznajem iznajmljivača koji dio prihoda ne ulaže u poboljšanje svog smještaja, a svatko ima svoju računicu: koliko je zaradio prošle sezone, što će unaprijediti za ovu sezonu i kako će mu se ulog isplatiti.

Netko dograđuje i širi prostor, ugrađuje bazen ako može, netko uređuje postojeće apartmane, osvježava prostor novim dekorima i detaljima... Dakle, u apartmane se ulaže iz godine u godinu što je dobro i neophodno. Jedan od vidova ulaganja je naime  i osiguranje apartmana i gostiju.

Čitajte dalje...

​​

No, ako se uslijed žege ili nepažljivog roštiljanja dogodi požar, velika je prednost ako je apartman  osiguran. Ako vila s bazenom privuče provalnike, velika je prednost ako je vila osigurana. Ako se u zgradi dogodi nezgoda (puknuće cijevi vode , požar,..) i time se ošteti apartman, velika je prednost ako je apartman osiguran. Ako gosti prouzroče nezgodu (požar, lom stakla) ipak je bitna razlika ako je apartman osiguran. No, ako se u apartmanu gostu dogodi nezgoda – vjerujte, razlika je zaista velika ako postoji osiguranje.

Za osiguranje turističkog smještaja kreirani su na tržištu osiguranja razni paketi i to čak specijalizirani za iznajmljivače (točan naziv kod većina osiguravajučih kuća je "osiguranje turističkih apartmana"), a na vama je da se raspitate i odaberete najbolje za Vas...

Obratite pri tome pažnju koji rizici su pokriveni policom i vodite računa da pokriće obuhvaća bar 10 najčešćih rizika kojima smo u stvarnom životu izloženi (požar, udar munje, tuča, izljev vode iz cijevi, eksplozija, oluja, poplava, potres, provalna krađa, lom staklenih, keramičkih i kamenih površina ).

Provala u apartman za vrijeme boravka gosta,uništene stvari u vlasništvu gosta, šteta u apartmanu koju je počinio gost, samo su neki od mogućih slučajeva koji se osiguranjem mogu pokriti.

Prilikom uzimanja polica, pitajte i za popuste, a oni su u pravilu uključeni ako ste već osiguranik u nekoj osiguravajućoj kući.

 

Svakako treba reći da imanje police osiguranja NIJE zakonska obaveza za iznajmljivače fizičke osobe, no svakako je preporuka.

 

Kako da se iznajmljivač zaštiti?
Ugovaranjem kvalitetne police, odgovornost iznajmljivača i sve njegove rizike preuzima iznajmljivačeva osiguravajuća kuća, a on posluje bezbrižno. Ponude se mogu izraditi besplatno, a sam iznajmljivač će procijeniti da li mu se isplati ili ne.

Koji tipovi osiguranja se preporučuju?

Predložiti možemo dva osiguranja, koja će pokriti najčešće rizike i olakšati iznajmljivaču poslovanje:

– osiguranje IMOVINE kojom ostvaruje djelatnost (apartman, kuća, stan, …)
– osiguranje GOSTIJU OD POSLJEDICA NEZGODE S JAVNOM IZVANUGOVORNOM ODGOVORNOSTI

Više detaljnih informacija o tipovima osiguranja, objašnjenju razlike materijalne i nematerijalne štete, odgovornosti iznajmljivača ako se gost u smještaju ozlijedi i slično pročitajte u našem članku: Nezgode u smještaju, odgovornosti i kako se iznajmljivač može zaštititi.

 

 

Davorka Filipović Grčić
Savjetnik za osiguranja Kluba iznajmljivača

One thought on “Osiguranje apartmana i gostiju nije nepoteban trošak!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]