Plaćanje boravišne pristojbe i prijava uže rodbine i prijatelja kod nekategoriziranih objekata!

Svi vlasnici obiteljskog smještaja koji imaju kategoriziran smještaj (mali iznajmljivači koji pružaju usluge smještaja turistima u kategoriziranim sobama, apartmanima i kućama za odmor) dužni su prijaviti svoje goste i platiti boravišnu pristojbu za njih.

Međutim što je s prijavom i plaćanjem boravišne pristojbe za užu rodbinu i prijatelje u vikendicama i nekategoriziranim objektima?  Evo jasnog pojašnjenja u nastavku teksta.
Čitajte dalje...

Prijava i plaćanje boravišne kod nekategoriziranih objekata (vikendice, stanovi, obiteljske kuće...)

Ako ste vlasnik kuće ili stana te stanovnik općine to jest grada gdje se kuća nalazi i u posjet vam dođu članovi uže obitelji  - nije ih potrebno prijaviti. Ako vam pak dođu prijatelji njih ste dužni prijaviti, ali za njih ne plaćate boravišnu pristojbu.

Ako ste naslijedili kuću ili stan za odmor u općini ili gradu gdje niste stanovnik, kad dođete u tu kućune morate plaćati boravišnu pristojbu za sebe i članove svoje uže obitelji, ali se svi morate prijaviti. Za prijatelje plaćate boravišnu pristojbu i dužni ste ih prijaviti.

Kupili ste vikendicu, stan ili kuću koju biste koristili za odmor u mjestu u kojem niste stanovnik već povremeno dolazite na odmor. Pri svakom dolasku potrebno je prijaviti se, kao i članove obitelji i prijatelje. Isto tako ste dužni plaćati boravišnu pristojbu. Ali boravišnu pristojbu za sebe i članove svoje uže obitelji plaćate u 70% nižem iznosu, pod uvjetom da ste hrvatski državljanin ili državljanin država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru. I to za prve dvije osobe se npr. plaća (ovisno o razredu destinacije) 60 kn a za treću i svaku sljedeću po 25 kn. Za djecu od 12 do 18 godina se plaća 12,5 kn, a za djecu mlađu od 12 godina ne plaća ništa.

Znači, ako ste kupili kuću za odmor u kojoj boravite zajedno sa suprugom i dvoje punoljetne djece, plaćat ćete 170 kn godišnje, ako želite plaćati paušalno.  Ako plaćate po danima onda su iznosi 70% umanjeni, npr. 2,10 kn po danu.

Ovo se ne odnosi na građane Bosne i Hercegovine. Oni u ovom slučaju plaćaju punu boravišnu pristojbu. Puna boravišna pristojba se plaća za prijatelje, te ste iste dužni prijaviti.

Za prijatelje ne možete plaćati paušalnu boravišnu pristojbu.

Boravišnu pristojbu ni u kom slučaju ne plaćaju:

- djeca do 12 godina

- tjelesni invalidi +70% + pratnja

- paušalna putovanja - školske ustanove

- sezonski radnici

- članovi uže obitelji

- socijalna skrb

- studenti i đaci (ako nemaju prebivalište u drugom gradu)

- osobe koje borave u kući/stanu stanovnika turističke općine ili grada uključujući i zakupoprimce ili najmoprimce objekata koji su prijavili boravište na toj adresi u smislu propisao prebivalištu

- osobe koje koriste uslugu dnevnog odmora sukladno Posebnim uzancama u ugostiteljstvu

- Na pomoćne ležajeve se ne plaća boravišna pristojba.

 

 

Tko plaća umanjenu boravišnu pristojbu:

- 50% manje plaćaju osobe od navršenih 12 do 18 godina

- osobe do 29 godina - IYHF (International Youth Hostel Federation).

 

Pravo na oslobođenje odnosno plaćanje umanjenog iznosa boravišne pristojbe dokazuje se odgovarajućim ispravama, ugovorom o radu, potvrdama i sl. Uz sve navedene primjere koji se odnose na boravak prijatelja morate uzeti u obzir da se boravak više od 15 osoba koje nisu članovi uže obitelji vlasnika u razdoblju glavne sezone smatra se obavljanjem ugostiteljske djelatnosti. Ako imate preko 15 prijatelja tijekom sezone morate kategorizirati objekt.

 

Piše: Anamarija Cicareli

Ilustracija preuzeta sa: total-croatia-news.com

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]