Aktualno: Konačan odgovor i objašnjenje u vezi fiskalizacije nakon 1. srpnja 2017.

Novim Zakonom o fiskalizaciji (koji je stupio na snagu 2. 12.2016.) ukida se kategorija mali fiskalni obveznik u koju spadaju paušalci. Službena informacija iz Pravne službe HGK glasi:

Od 01. srpnja 2017. godine planira se ukidanje instituta „malog obveznika fiskalizacije“ – briše se čl. 20. Zakona o FPG. To nema utjecaja na fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od imovine iznajmljivanjem soba/apartmana turistima jer to nisu osobe koje se bave samostalnom djelatnošću (čl. 4. t. 1. Zakona).

Čitajte dalje...

Ova nova obveza (fiskalizacija) odnosit će se na iznajmljivače koji posluju kao paušalni obrt i naplaćuju smještaj u gotovini.

Dakle svi vlasnici obiteljskog smještaja (iznajmljivači) koji nisu tvrtke ili obrtnici, to jest koji su fizičke osobe, za njih se od 1. srpnja 2017. ništa ne mijenja po pitanju fiskalizacije i oni nisu dužni fiskalizirati račune niti kupovati za to posebne uređaje.

Ono što ljude buni je razlika između paušalnog obrtu (iznajmljivači obrtnici) i paušalistima u obiteljskom smještaju (iznajmljivači fizičke osobe). Jer jedno je ostvarivati dohodak od imovine, a drugo od samostalne djelatnosti.

 

 

Piše: Anamarija Cicarelli, dipl.oec

Ilustacija preuzeta sa: ictbusiness.info

One thought on “Aktualno: Konačan odgovor i objašnjenje u vezi fiskalizacije nakon 1. srpnja 2017.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]