Smije li putnička agencija suradnju iznajmljivaču uvjetovati energetskim certifikatom?

indexAktualna rasprava o (ne)obvezatnosti posjedovanja energetskog certifikata za zgradu ili njen poseban dio, temeljena na odredbama Zakona o gradnji, donosi nove dileme.

Naime u informiranje građana pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu uključile su se i turističke agencije – posrednici u turizmu. Slijedom brojnih upita građana, vlasnika  domaćinstava u kojima se pružaju ugostiteljske usluge, dužni smo pojasniti postavljena pitanja: Čitajte dalje

Turističke (putničke) agencije su poslovni subjekti čije se poslovanje regulira Zakonom o pružanju usluga u turizmu.

 

Jasno je k'o dan koje su usluge putničke agencije

Pod uslugama u turizmu se podrazumijevaju (Glava I, Opće odredbe, Članak 2: pružanje usluga turističke agencije, turističkog vodiča, turističkog pratitelja, turističkog animatora, turističkog zastupnika, turističke usluge   nautičkom turizmu, turističke usluge u seljačkom gospodarstvu ili obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, turističke usluge u ostalim oblicima turističke ponude i ostale usluge koje pružaju turistima u svezi s njihovim putovanjem i boravkom.

U Članku 5, stavak 1 pojašnjava se pojam turističke agencije : „Turistička agencija je trgovačko društvo, trgovac pojedinac, obrtnik, ili njihova organizacijska jedinica koja pruža usluge organiziranja putovanja ili posredovanja usluga vezanih uz putovanje i boravak turista.

Dakle, turističke agencije NISU „Ovlašteni posrednik u prometu nekretnina“, nemaju ovlasti „Posrednika nekretninama“ („agencije za nekretnine“) i nesmiju obavljati takvu djelatnost. Podzakonskim aktima su također regulirani ostali uvjeti koje moraju ispunjavati posrednici u prometu nekretninama, kao i ovlašteni agenti.

 

Putnička agencija nije posrednik u prometu nekretnina

U Zakonu o gradnji u Članku 24, Stavak 4 se kaže:“Ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obavezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezina posebnog dijela“.

Zaključno: Iz svega navedenog razvidno je da turistička agencija nije obavezna navesti energetski razred zgrade ili njezina posebnog dijela u kojima se pružaju ugostiteljske usluge, odnosno usluge vezane uz putovanje i boravak turista, pri kojim turistička agencija posreduje.

 

Obavijest iznajmljivačima

Obzirom da je određeni broj turističkih agencija na Kvarneru i u Istri, a vjerovatno i ostalim dijelovima Republike Hrvatske, obavijestio svoje poslovne partnere – građane fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, da sa istima NEĆE  sklapati ugovore o posredovanju i NEĆE oglašavati njihovu uslugu nakon 1.1.2016. ako ne pribave energetski certifikat, molimo sve zainteresirane da preispitaju takve poslovne odluke jer iste NISU ZAKONSKI UTEMELJENE.

 

Nedo Pinezić, Zajednica obiteljskog turizma HGK, 28.9. 2016.

Slika preuzeta sa: 4travel26.jimdo.com

3 thoughts on “Smije li putnička agencija suradnju iznajmljivaču uvjetovati energetskim certifikatom?

  1. Dakle.dobro većer.Izmorilp me skakanje po maslinama i branje po jednou maslinu sa devet grana,te odlazak po more da dobijem bar tri litre više…..Pa nakon tog silnog skakanja po granama ugledah lijepo lišce naše drage ministrice odmah dobih volju za pisanjem.Vidim neda se ona a budući da sezona i onako počinje u 6 mj .valjda taj crni certifikat može do tada ćekati???
    Što se tiče naših agencija nikad u životu ne čuh veću glupost od jedne agencije.
    Moramo davati tolaet papir! moramo imati cijene u kojima se oni nedograđuju u prevodu ako ti je cijena 7oE toliko mora pisati u apartmanu za toga gosta a agencija ti od toga uzima 20% Strava običn se oni nadograde na cijenu.a ova im je najbolja gost kojeg oni dovedu i debelo se naplate nesmije više doći kod vas osim preko njih!!!! kao da je gost koji pređe pola svjeta totalni idijot i nezna sam pročitati ime apartmana ili iame vlasnika.Da ne povjeruješ.Osigurali su sebe na sve načine ali nas koji sve to stvorismoi i naradimo se kao ludi ništa.Mislim da bi netko trebao odrediti klio oni smiju uzimati.Dobro jee da se raspravlja gdje se oglašavati jer jefan dio oglašivača to nezna neznam baš ni ja jer imam dosta rupa u sezoni a to mi dobro dođe za odmor ali slabo za đep
    eto tolilo odoh spavati crko sam..

  2. To su sad sprege ovih šta se bave certificiranjem i tur.agencija…mi nećemo potpisat ugovor s vama bez certifikata,evo preporučamo vam te i te što se bave time,a mi ćemo fino proviziju u džep….Trebalo bi bojkotirati navedene agencije,pa neka ostanu bez turističke provizije! Navedite imena tih agencija,da se zna o kome se radi.

    1. Poštovana Branka, nemojmo imati takvu odbojost prema domaćim agencijama. One su zbunjene oko tog certifikata isto kao i mi iznajmljivači. Ovo je samo objašnjenje i iznajmljivačima i agencijama da certifikat ne može biti uvjet za suradnju. I to doista jest tako. Neobično smo zgroženi kako iznajmljivači gaje nepovjernje u domaće agencije i koliko iznajmljivače žuljaju te provizije. Željeli vi to ili ne sve putničke agencije žive od provizije, no zato dobivate goste od njih. Uskoro ćemo objaviti popis domaćih agencija koje preporučujemo da možete predahnuti 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]