Ministarstvo graditeljstva tjera mak na konac!

AnaU pokušaju "popravka štete", Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređanja pokrenulo je proceduru izmjene i dopune Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju.

Samom činjenicom da se u Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskog certificiranja u Članku 4, stavak 2 navodi kako se "Iznajmljivanje iz stavka 1. ovog članka odnosi i na pružatelje ugostiteljske usluge smještaja u apartmanima ili kućama za odmor", potvrđuje neosnovanost tumačenja kojim se odredbe Zakona o gradnji vezane uz obvezatnost posjedovanja energetskog certifikata, odnose i na građane pružatelje ugostiteljjskih usluga u domaćinstvu. Čitajte dalje

Navedni pokušaj "ispravljanja" zakonskih odredbi pravnim aktom nižeg reda - pravilnikom, predstavlja eksplicitno krženje zakonskih normi.

Isto se odnosi na pokušaj poništavanja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kada se navedenim Pravilnikom jednog Zakona (Zakona o gradnji) nastoji protumaćiti djeltnost reguliranu drugim Zakonom (Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti).

Sve navedeno upućuje na nezakonito postupanje tijela javne vlasti koje bi trebalo poštivati zakonske norme Republike Hrvatske. Zakon je jednak za sve. Jednom usvojen u Saboru Republike Hrvatske, Zakon se nemože proizvoljno tumačiti niti se njegove odredbe mogu mijenjati nekim drugim podaktom.

U nemogućnosti pokretanja saborske pocedure izmjena i dopuna sada važećih odredbi Zakona o gradnji, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na kraju mandata, tjedan dana prije izbora za zastupnike  u Hrvatskom Saboru, najvišem tijelu državne vlasti, povlači poteze nedostojne pravnoj državi i demokratskom društvenom uređenju.

Piše: Nedo Pinezić, Predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK
Slika preuzeta sa: tportal.hr

4 thoughts on “Ministarstvo graditeljstva tjera mak na konac!

  1. Prema Direktivi 2010/31/EU
    Članak 4. Određivanje minimalnih zahtjeva energetske učinkovitosti
    2. Države članice mogu odlučiti da neće odrediti ili primjenjivati zahtjeve iz stavka 1. na sljedeće kategorije zgrada:

    (d) stambene zgrade koje se koriste ili su predviđene za korištenje manje od četiri mjeseca u godini odnosno koje se koriste ili su predviđene za korištenje u ograničenom vremenu tijekom godine i čija očekivana potrošnja energije iznosi manje od 25 % očekivane potrošnje kod cjelogodiš¬ njeg korištenja;

    Stoga pruzanje usluga u domačinstvu i prema tom kriteriju je izuzeto jer se stambene jedinice koje tome služe, u večini slučajeva ne koriste duze od 4 mjeseca odnosno ne troše energije iznad 25 % godišnje predviđene.

    1. I ja sam iznajmljivač, izbori neće ništa promjeniti, jer svaka vlast će zadržati sve namete koji joj odgovaraju da bi napunila blagajnu. Sama izradba energetskog certifikata i nije toliko loša jer danas sutra kada netko od iznamljivača odluči prodati dio svojih kapaciteta to neće moći učiniti bez en. certifikata. Što se tiče nameta u turističkoj branši i tu se malo pretjeruje, jer za posao od cca.tri mjeseca sposoban iznajmljivač može zaraditi pristojne novce uz slobodnu procjenu da 30% iznajmljivača “sakrije” po koji apartman ili ima nevidljivog gosta, budimo pošteni, sami prema sebi, biti će nam lakše !

      1. ima i iznajmljivača koji imaju prijavljene sve krevete i sve goste… jel je takvima savjet da odjave dio kreveta kako bi iz vlastitog crnog fonda platili izmišljeno davanje????

        zanima me što konkretno sa tim certifikatom… važeći zakon je očito na našoj strani, a pravilnik u kojem bi se izričito i nas kačilo bi trebao stupiti na snagu 01.03.2016.te ako ga uopće izglasaju

        ima li neki konkretan link na koji se možemo pozvati mi koji ugošćujemo goste prije 1.3.2016.?

        lijep pozdrav

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]