Što kad suvlasnik apartmana odjednom prekine suglasnost?


​​
thompsonblogsdocorgOvo nije često iskustvo, no bilo je slučajeva i dosad smo već dva upita imali s problemom na ovu temu. Takodjer kako je sve više novih iznajmljivača u dosta slučajeva je budućim iznajmljivačima potrebna pisana suglasnost ostalih suvlasnika nekog objekta ili stana koji se kani kategorizirati kao privatni smještaj. Već smo jednom pisali članak na ovu temu (niže je link na članak), no sada smo bogatiji s informacijama i imamo savjet naše pravnice Maje. I ovom smo problemu doskočili tako da znamo osnove postupanja, no to nije sve. Za naše smo redovne članove pripremili dva primjera suglasnosti (predlošci u Word dokumentu) koje šaljemo bespaltno mailom na zahtjev člana. Više

 

Čemu dakle suglasnost?

Dakle, zašto bi netko tražio i čemu služi pisana suglasnost? Zakonodavac je odredio da ukoliko netko želi kategorizirati sobu, apartman ili kuću za odmor, mora biti vlasnik objekta. Ili barem u jednom dijelu vlasnik, s time da od ostalih suvlasnika dobije pisanu suglasnost. Pisana suglasnost suvlasnika se traži u vidu zahtjeva za izdavanje Rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu......

(Nastavak članka možete pročitati ukoliko se registrirate, i to je besplatno)

specialoffer

POSEBNA POGODNOST za REDOVNE ČLANOVE KLUBA IZNAJMLJIVAČA

Ukoliko nekome ustreba, naši redovni članovi mogu na pisani zahtjev emailom dobiti predložak kao Word dokument (šprancu) opće suglasnosti u jasnoj i osnovnoj formi. Član ju može potom koristiti i dopuniti, korigirati i prilagoditi svojim potrebama i uvjetima.

Imamo primjer suglasnosti za pojedinačnog suvlasnika (npr. postoje 3 suvlasnika, svaki potpiše po jedan primjerak) i imamo predložak kao zajednička suglasnost (jedan papir sa potpisima svih suvlasnika).

Redovni član Kluba iznajmljivača se postaje uplatom godišnje članarine od samo 80kn što predstavlja potporu udruzi. Član može pritom iskoristiti i ostale prednosti.

specialoffer

​​
​​
​​

15 thoughts on “Što kad suvlasnik apartmana odjednom prekine suglasnost?

 1. Poštovani,

  možda bi bilo korisno na ovu temu razlučiti kada je konkretno potrebna suglasnost ostalih suvlasnika.
  Pretpostavimo da je zgrada od 4 stana u suvlasništvu samom činjenicom jer nije etažirana, dakle jer nisu formirani posebni etažni dijelovi – u kojem bi slučaju bila u etažnom vlasništvu . Je li u tom slučaju vlasnik stana, koji je jedini vlasnik toga stana, ( u suvlasništvu prema ostatku zgrade i drugim samostalnim vlasnicima ostalih stanova ) , koji želi obavljati djelatnost iznajmljivanja obavezan ishoditi suglasnost vlasnika drugog stana unutar iste nekretnine, koji faktički nije suvlasnik stana čiji vlasnik ga želi iznajmljivati, a koji drugi vlasnik stana takvu suglasnost može uskratiti iz čiste obijesti. Naime, stan vlasnika koji želi obavljati djelatnost iznajmljivanja nije u suvlasništvu, ali je cijela zgrada u suvlasništvu, obzirom nije etažirana.

 2. Poštovani,

  Molim za savjet kako postupiti u situaciji kada suvlasnik objekta ne želi dati suglasnost na kategorizaciji dijela objekta.
  Naime radi se o jednokatnici u suvlasništvu dviju osoba sa 6 apartmana, od čega su 5 kategorizirana još prije 10 tak godina (prizemlje jedan suvlasnik sa 3 apartmana, a kat drugi suvlasnik sa 2 kategorizirana i jednim nekategoriziranim apartmanom). U nekategoriziranom apartmanu trenutno živimo, ali željeli bi ga aktegorizirati te iznajmiti.
  Da li drugi suvlasnik može ne dati suglasnost na to iako je ostatak objekta kategoriziran?

  Napominjem da je i navedeni apartman bio kategoriziran, ali smo isti prije 7 godina prilikom useljavanja odjavili.

  Unaprijed zahvaljujem

  1. Ako suvlasnik ima udio vlasništva u nekategoriziranom apartmanu, može se suprostaviti potpisivanju izjave o suglasnosti.
   Možemo vam savjetovati da pokušate ponuditi novčanu naknadu ili postotak od zarade najma suvlasniku.
   Ako naši čitatelji imaju bolja rješenja pozivamo na uključenje u raspravu.

 3. Poštovani, imam rješenje za apartman već desetak godina na SVOJE ime (koristim prostor 30 godina), ali u prije kratkog vremena mama mi je umrla i jedan dio tog apartmana je njeno vlasništvo koje će i tako diobom pripasti meni(još bi jednu sobu trebala dobiti) i moje je pitanje dali mi suvlasnik može zabraniti iznajmljivanje dok se ne podjelimo . Pitam jer vlada inat. Hvala!

 4. Poštovani,
  iznajmljujem apartman u stambeno-poslovnoj zgradi od 7. katova nepune dvije godine. Imam Rješenje i svu potrebnu dokumentaciju. Stanari susjednog stana su me zvali jedamputa da su gosti bučni nakon 22 sata. Zvala sam goste i sve se smirilo (upozorila sam ih na kućni red o kojem smo razgovarali pri dolasku a nalazi se i u stanu). Drugi puta je gost pred vratima imao zaštitara koji je samo sjedio ali je i to smetalo susjedima. Opet su zvali te sam zamolila gosta da zaštitar bude u stanu što je gost napravio.
  Nedavno je do mene došao glas od stanara sa 6. i 7. kata (nitko mi nije ništa direktno rekao-moj apartman je u 1. katu) da za posao iznajmljivanja moram imati i njihovu suglasnost.
  Molim vas pojasnite mi da li od svih trebam suglasnost jer mi do sada to nitko nije rekao.
  Srdačan pozdrav
  A.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]