Vaša pitanja: Kako izdati račun ako je agencija sve naplatila gostu?


racun_za_privatni_smjestajNajviše pitanja iznajmljivača dobivamo upravo na temu kako pravilno izdati račun gostu. Nemalo puta su iznajmljivači bili kažnjeni od inspekcije upravo radi nepravilno ispostavljenih računa, a takve se kazne nonšalantno dijele u iznosu od 1000kn. E pa da bismo spriječili te nedrage inspektore da crpe svaku kunu iz nas, evo savjeta kako pravilno ispostavljati račune gostima.

Kod izdavanja računa stvar je vrlo jasna. Iznajmljivač koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu obvezan je izdati račun za svaku izvršenu uslugu. Dakle neovisno o tome kako nam je došao gost, kad nam je došao gost, kad je gost platio i kome je platio, iznajmljivač mora ispisati izlazni račun za uslugu koju je izvršio, a izvršio je uslugu pružanja smještaja putnicima ili turistima. Tu se naravno misli na izdavanje apartmana, sobe ili kuće za odmor turistu. Čim je gostu već pružena usluga, iznajmljivač se mora pokriti nekim izlaznim računom, kao što smo rekli, neovisno o tome kome je i kako gost platio. (Nastavak članka...)

Za nastavak članka molimo registrirajte se! Registracija je besplatna!

Nakon toga, pročitajte sve u vezi ispostavljanja računa, pogledajte i primjere koje smo složili u PDF formatu kako bi Vam pobliže prikazali kako se pravilno pišu računi u privatnom smještaju.

17 thoughts on “Vaša pitanja: Kako izdati račun ako je agencija sve naplatila gostu?

 1. Poštovani ,
  imam jedno pitanje vezano za cjenik,imamo rješenje za rad tijekom cijele godine,cjenik sam radila 01.01.2018 ,u cjeniku su navedene cijene u kunama i eurima,kad sam radila cjenik tečaj eura bio 7,5kn međutim sad u sezoni eur pao na 7,35 i tako nastala razlika u cijeni .
  Dakle pitanje je kako to rješiti mogu li samo napisati u cjeniku da 01.01.2018 tečaj eura iznosio 7,5 kn ili recimo nešto u smislu-cijena će se obračunavati po tečaju na dan uplate?
  Hvala.

 2. Molim da mi odgovorite kako izdati račun kad ja od gosta naplatim ukupan iznos zajedno s provizijom agencije koju naknadno platim agenciji jednom mjesečno kad pošalju račun

  1. Poštovani, iznos u računu vam mora biti točno onaj kako ste ga i naplatili direktno od gosta. Taj iznos vam se ujedno mora poklapati i sa iznosom u vašem službenom cjneiku u apartmanu, naravno. To što ste vi kasnije agenciji platili neku proviziju, kao iznajmljivač paušalac na žalost ne možete nigdje taj trošak prikazati, kao što ne možete prikazati niti troškove održavanja apartmana, režije i slično.

   Da je agencija gostu naplatila cijeli iznos, a vama poslala razliku, onda biste mogli izdati račun na iznos samo te dobivene razlike (ako ste da li agenciji neki postotak provizije). No tada ne bi račun bio naslovljen na ime gosta jer vam on nije ni platio, već može biti na ime agencije koja vam je i platila iznos za tu rezervaciju.

 3. Imam dva apartmana u Rogoznici, paušalist, i mislila sam ih izdavati preko prijatelja koji ima švicarsku turističku agenciju. Obzirom da je riječ o agenciji iz treće zemlje znam da mi ne treba PDV identifikacijski broj.
  On predlaže jedan novi način suradnje “puno za prazno” gdje će njegova agencija oglašavati apartmane i primati rezervacije, naplaćivati sve od gostiju i izdavati im račune. Ovim načinom suradnje ja dajem isključivo njegovoj agenciji na korištenje apartmane od npr. 01.06. do 01.09., te će on meni isplatiti primjerice iznos od 6000 eura za to vrijeme bez obzira kolika je popunjenost apartmana. Za to ćemo sastaviti Ugovor gdje se njegova agencija obvezuje na isplatu tog iznosa. Znači, nema nikakve provizije ni naknade koju agencija uzima niti se nadograđuje na cijenu, pa prema tome da li treba plaćati PDV?
  Budući da će njegova agencija izdavati račune gostima, da li i ja trebam izdati neki račun gostima ili je dovoljno da izdam račun za taj iznos kodi dobivam od njega prema njegovoj agenciji?
  Da li je tako uredu što se tiče inspekcije?

 4. Poštovani,
  molim za savjet kako ispravno izdati račun za slijedeći slučaj:
  – gost uplaćuje akontaciju (25 – 30%) agenciji, oni dio zadržavaju za sebe kao svoju proviziju, a dio
  šalju meni na moj kunski ili devizni žiro račun (ovisno da li se radi o stranoj ili domaćoj agenciji).
  meni šalju obavijest, koliko moram naplatiti od gostiju prilikom dolaska.
  Naravno tada moram izdati račun.
  Pitanje: Da li ispisujem gostu račun na cijeli iznos pružene usluge, po mom cjeniku, ili samo na preostali iznos (70-75%)?
  na koji način da umanjim račun za iznos provizije koja je naplatila agencija? /to je pogotovo važno za unos iznosa u knjigu “evidencije o prometu” ? na računu bi trebao biti samo iznos koji sam ja naplatio od gosta, ili?
  zahvaljujem na odgovoru. pozdrav,
  Zahvaljujem i pozdravljam

  1. Ovisi o tome koji vi iznos dobijete na ruke, a koji iznos vam stoji u vašem cjeniku na zidu u apartmanu. Ako na ruke dobijete manji iznos nego li je na vašem cjeniku. Onda gostu izdajte račun s iznosom kojeg ste realno primili. Toliko koliko je taj iznos manji nego vaše službene cijene, navedite da je bila riječ o proviziji.

   Dakle ako je cijena smještaja 100, gosti su platili agenciji 20 (što je agencija i zadržala) onda vi izadajete račun gostu na iznos 80. I to na sljedeći način:

   Broj gostiju x broj noćenja = 100
   Agencijska provizija = 20
   UKUPAN IZNOS RAČUNA = 80

 5. Što kada se agencija nadograđuje na netto cijenu (Iznajmljivačevu) cijenu apartmana.
  Npr. Gost je platio 115€ noćenje u apartmanu. Cijena Iznajmljivača je 100€, 15 € je uzela agencija.
  Kako onda složiti račun?
  Hvala

  1. Pitanje je na koji je način naplaćeno gostu. Je li agencija naplatila gostu sve? Ako jest, onda mu je i izdala račun. Ako je Vaša cijena 100eur i toliko tražite da Vam se isplati, jednostavno izdajte račun na navedeni iznos i ispostavite ga agenciji. Ne gostu. I opet svi zadovoljni. Vi imate izlazni račun na iznos od 100eur koliko i jest Vaša cijena.

 6. Kako evidentirati uplatu strane agencije iz Njemačke koja je sjela na devizni žiro račun u eurima?
  Taj je iznos naravno manji od izvješenog cjenika, agencija ima popust, odnosno za njih dogovoren niži iznos dogovoren u eurima i tako su u eurima i uplatili.
  Ali kako izdati račun u kunama za uplatu primljenu u eurima?

  Je li uopće dozvoljeno primati uplatu u eurima, bilo preko deviznog žiro računa, bilo u gotovini?

  1. Poštovani, naravno da smijete uplate primati u eurima. Naš je savjet da u službenom cjeniku imate cijene u kunama. A cijene u eurima odredite po nekom prosječnom tečaju tako da Vam kuna više ili manje ne igra ulogu. Dakle za cijene u kunama, odredite fiksnu cijenu u eurima. I to je to. Svejedno je koliko Vam sjedne na račun ako je u okvirima cijene sa vašeg službenog cjenika. Dakle, ovdje pretpostavljamo da je agencije sve gostu naplatila i izdala mu račun, a Vama dogovoreni iznos plaća na račun. Predlažemo da u tom slučaju izdate račun na ime agencije, a ne gosta (gost je račun ionako dobio od agencije), navedite ukupan broj noćenja te jediničnu cijenu kako Vam stoji na službenom cjeniku. Kao drugu stavku u računu navedite “agencijska provizija” i iznos koji imate dogovoren kao rabat koji joj plaćate. Na kraju stavite ukupan iznos koji ste doista primili na svoj račun. Euro više ili manje nitko neće gledati. Bitno je da sve cijene odredite u kunama i fiksnu protuvrijednost u eurima za cijelu godinu. Na primjer, ako je cijena apartmana 400kn, cijena u eurima neka bude 55€. Nadamo se da smo Vam ovime pomogli. 🙂

 7. Dali ja mogu izdati racun nekoj firmu koja ima sezonske radnike?Ja se slažem s vama jer ovo nema nikakve logike da ja ne mogu iznajmiti apartman sezonskim radnicima a registriran sam,ali u našoj drzavi je sve moguće.
  Zakon o borvisnoj pristojbi br:152/08 i 59/09 pise da se pristojba ne naplacuje za sezonske radnike šta u prijevodu znaći da mi mozemo raditi i s njima , jedino mi nije jasno dali mozemo izdati račun firmi?
  Lijep pozdrav !

 8. Mi ne vidimo razloga zašto ih ne biste mogli primiti. Mogu Vam platiti kako god žele, preko računa ili u gotovini. Bitno je da ih normalno prijavite kao i svakog drugog gosta i da izdate račun. Svatko tko noći izvan svog mjesta boravišta je negdje drugdje gost. Državu ili inspekciju zanima jeste li prijavili goste, jeste li platili porez i boravišnu na vrijeme i jeste li izdali račun za izvršenu uslugu. Uopće nije bitno koliko oni borave, jer vi imate Rješenje da u tim mjesecima pružate ugostiteljsku uslugu u domaćinstvu pa za svaki boravak se po tome morate pridržavati zakona. Ukoliko ste im dali neki popust u odnosu na Vaš službeni cjenik, svakako navedite iznos popusta u računu. Lijepi pozdrav!

 9. Imam apartman s 3 zvjezdice ,registriran sam iznajmljivač i plačam paušalni porez .
  Privatna firma koja ima terence trazi smještaj za radnike , hoče da mi plate račun preko žiro računa a ja im moram izdati račun na paragon bloku.
  Dali ja mogu s njima raditi ili samo s turistima ?
  Molim ako mi netko može pojasniti ovu situaciju neki govore da mi koji smo privatni iznajmljivači ne možemo primati sezonske radnike i da plačanje ne moze biti preko žiro računa .

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]