Je li ovo početak kraja oglašavanja smještaja iznajmljivačima na crno?

slika preuzeta s: rentaptsonline.comNedavno nam je stigao zanimljiv email jedne od tvrtki koja se bavi promocijom smještajnih kapaciteta na internetu gdje pozivaju sve svoje oglašivače-iznajmljivače da im pošalju skenirani primjerak rješenja o kategorizaciji i gdje se pritom referiraju na postojeći zakon koji zabranjuje reklamiranje na internetu onih koji za to nemaju ishodovano Rješenje. Pohvaljujemo ovakav korak samim time što je takva tvrtka vjerojatno debelo svjesna da će možda određeni dio iznajmljivača izgubiti, naravno one na crno. Ovakav hrabar pothvat, za svaku pohvalu.

Pročitajte nastavak članka ovdje.


Zakon je jasan, ova je odredba i otprije stajala

Čini se kako iznajmljivači na crno imaju sve manje i manje mjesta u ovoj globalnoj tržišnoj utakmici. Postajemo naime dio Europe, mnoge direktive dolazit će i iz Bruxelessa, ne samo od našeg zakonodavca, mnogi iznajmljivači se već moderniziraju, uvode nove oblike dodatne vrijednosti za svoje usluge, "zimmer frei bakice" (ovo mislimo u pozitivnom kontekstu) polako prebacuju svoj dugogodišnji posao na druge članove obitelji, djecu ili unuke, zatim dolaze stranci iznajmljivači, dio smo velikog kolača i stvari se nekako rapidno mijenjaju. Na bolje, rekli bismo.

Zakon o Ugostiteljskoj djelatnosti, naime, vrlo je jasan u svom trećem članku koji kaže:

Zabranjeno je, neposredno ili posredno, putem javnih glasila, interneta, promidžbenim
materijalima i sl. oglašavati i/ili reklamirati pružanja ugostiteljskih usluga, odnosno objekta u kojem se pružaju te usluge, bez ispunjavanja uvjeta propisanim ovim Zakonom za pružanje tih usluga.

Inspekcija bi mogla uči na mala vrata

To samo govori kako inspekecija može takvim tvrtkama koje imaju sjedište u Hrvatskoj jednostavno pokucati na vrata i tražiti dokumentaciju koja potvrđuje da je smještaj koji oni oglašavaju uredno registriran. Ako ovo krene kao praksa i kod drugih tvrtki koje na svojim stranicama oglašavaju privatni smještaj, ovo bi moglo na izvjestan način smanjiti poplavu stranica za oglašavanje, a s time i sve one koji to rade ofrlje ili se pojave pa nestaju preko noći nakon što napune džepove na lakovjernim iznajmljivačima.

Vjerojatno je samo pitanje strože kontrole inspektorata koji bi mogao na ovaj način puno bolje protresti crno tržište nego li to država radi direktno prema iznajmljivačima represivnim, a ne poticajnim mjerama.

Što je s agencijama ili tvrtkama za oglašavanje van Hrvatske?

Ne držimo, stoga, ovo kao nekim lošim predznakom. Da pače, oduvijek smatramo kako legalne iznajmljivače treba zaštiti, motivirati, pomoći im, a ne ih nemilosrdnim kaznama obeshrabrivati dok najčešće oni koji rade potpuno na crno, ostaju gotovo netaknuti.

Po istoj ovoj odredbi u zakonu mogu se kazniti direktno i iznajmljivači koji nemaju rješenje. Inspekcija bi, neupitno je, mogla provjeravanjem takvih stranica doći direktno do iznajmljivača koji se oglašavaju, a nemaju Rješenje o kategorizaciji. No to na žalost nije ustaljena praksa.

Pitanje je što se događa s tvrtkama koje svoja sjedišta imaju u drugim zemljama. Ona su podložna svojim zakonima u matičnim državama, no možda i nova EU pravila budu odradila svoje. Ostaje sve da vidimo.

Kada govorimo o putničkim agencijama tu je već jasna odredba da putničke agencije ne smiju posredovati u prodaji smještajnih kapaciteta s nikime tko nema Rješenje o odobrenju za pružanje usluga u turizmu. Na taj način agencije već filtriraju iznajmljivače na crno.

Njemačkim iznajmljivačima se sviđa naš paušalni oblik oporezivanja

Iznajmljivači na crno i samim su mještanima trn u oku, no nitko se ne usudi prijaviti ih da se ne bi nekome zamjerili. No ako se sami mještani tome ne mogu oduprijeti, vjerojatno će neke druge okolnosti, poput ove o kojoj pišemo, to učiniti. Ipak, crno tržište teško će potpuno nestati.

Samo za primjer, nedavno su nam jedni njemački iznajmljivači rekli kako bi oni bili sretni da mogu koristiti paušalni sustav oporezivanja kakav imamo mi u Hrvatskoj za iznajmljivače, jer ga smatraju povoljnijim rješenjem. Stoga je za zaključiti da nisu baš svi naši propisi prestrogi i nepovoljni. Više o tome u skorašnjem članku koju pripremamo na ovu temu. Ovo samo govori da registracijom smještaja oni koji trenutno posluju na crno, ne gube toliko puno. Mi bismo voljeli motivirati sve one na crno da se registriraju i za bilo kakvu pomoć, stojimo im kao udruga na raspolaganju. 🙂

Piše: Kruno Pekas

5 thoughts on “Je li ovo početak kraja oglašavanja smještaja iznajmljivačima na crno?

  1. Nema potrebe da se registriraju kao iznajmljivači kad im u turističkoj zajednici sestra volontira kao što je slučaj u mom mjestu a ja koja imam sve registrirano još nisam ni jednog jedinog gosta dobila što se tiče te iste turističke zajednicea, kako stvari stoje neću ga ni dobit i nemaš se kome žaliti.Sigurna sam da to nije jedini slučaj ima ih još.

  2. svojevremeno su mi djeca išla u gimnaziju.razred je bio očajan jedno od najbaolje djece je bio moj sin,takvih je bilo pet šest i iza njih je sigurno bio ogroman trud.da bi motivirala loše učenike razrednica je počela kupovati lošima čokoladice!narovučenije budi loš pa ćeš imati.odnosi se na vašu pomoć crnim iznamljivačima.većina nema nikakvih problema sa registracijom nego jednostavno neć jer se isplatipa nisu ludi ako imaju 9 apartmana naravno da bi prešli u sustav pdv a avako inspektor im striktno dolazi kad su 4 auta u dvorišu sada dok ih je deset nitko neće doći jer su već bili što znači da iz inspektorata netko šalje po dogovoru….jedan dio ne može registrirati jer nema papire pa tko im je kriv netrebaju se ni baviti poslom za koji nisu vični.da će sada legalizacija pomoći to je ok ali i dalje ostaju večina na par nepar-zapravo razmišljam da i sam odjavim dva apartmana i rentam na crno jer to se najbolje isplati.

  3. baracuda piše dobro.Inspekcije bi trebale kvalitetnije obavljati svoj posao.Nema ih na terenu ( ili jako malo) a kad dođu kod iznajmljivača koji uredno podmiruju sve svoj obaveze prema državi traže (dlaku u jajetu) najmanje greške od registriranih iznajmljivača. Naravno da neće doći kod onog koji nema prijavljene apartmane, sobe i slično jer nemaju pošto doći, kad oni dođu neprijavljenih gostiju više nema. Sve se zna u svim sredinama,gradovima, općinama i mjestima, tko i kada iznajmljuje.Znam da je teško “prijaviti susjeda” ali to bi za početak mogli prijavljivati oni kojima je to i posao,inspektori, djelatnici u TZ, lokalnim upravama i samoupravama i slično.
    Možda te stvari i idu nabolje ali…najviše zarade oni koji nepošteno rade,valjda je to pravilo u nas.
    Pozz i ne gubimo nadu, ona stara kaže; Pravda je spora ali dostižna, nadamo se !

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]