Od sada kamp odmorišta i izvan turističkih zona

Slika preuzeta sa: camping.hrMinistarstvo turizma uputilo je ovaj tjedan svim županima, Udruzi gradova te predstojnicima ureda državne uprave dopis u kojem inicira poticanje razvoja, odnosno planiranje i gradnju kamp odmorišta i izvan T3 turističkih zona. U skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma, koja do 2020. godine planira dodatno jačanje turističke ponude, između ostaloga i kamping segmenta, Ministarstvo turizma je u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, potaknulo inicijativu da se kamp odmorišta, osim u turističkim zonama kao što je bilo do sada, također otvaraju i u gradovima, manjim mjestima, uz prometnice i na drugim prikladnim lokacijama na kojima je prema prostornim planovima moguća gradnja ovakvih objekata.

Pročitajte nastavak članka ovdje.

U Hrvatskoj je sve više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima, odnosno mobilnim kućicama i ne žele smještaj i boravak u kampu, već žele biti mobilni i traže upravo objekte za kraći odmor. Osim toga, sve je više kamp turista koji otkrivaju i žele upoznati kontinentalni dio Hrvatske, pa im takva odmorišta predstavljaju važan dio ponude. S obzirom na dosadašnje tumačenje da se kamp odmorišta mogu graditi samo u turističkim zonama, ovaj tip ponude nije se dovoljno razvio, što potvrđuje samo dva kamp odmorišta u Hrvatskoj. Riječ je o izuzetno važnoj inicijativi, jer je dodatno jačanje turističke ponude neophodno za ostvarenje glavnog cilja iz Strategije, a to je svrstati se među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta.

„Odmorišta za kampere su svakako jedan od važnih dijelova kamping infrastrukture, koja u Europi bilježi kontinuirani porast te ih je trenutno oko šest tisuća. Stoga je u ovo velik potencijal za razvoj i unaprjeđenje kvalitete, posebice na području ruralnih kamp odmorišta,“ ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Kamperska su odmorišta definirana propisom Ministarstva turizma kao objekti u kojima se pružaju usluge kampiranja za noćenje i kraći odmor s vlastitom pokretnom opremom za kampiranje.

Izvor: mint.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]