Kako dobiti eco-friendly certifikat za obiteljski smještaj u Dalmaciji?

Dalmatia Green je ekološki certifikat za smještajne objekte u turizmu za područje Dalmacije koji time dobivaju oznaku eco-friendly smještaja! O svim detaljima bitnima za domaćine obiteljskog smještaja razgovarali smo s Nastjom Logar, voditeljicom Dalmatia Green programa, iz udruge Sunce, udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj iz Splita.

Kako je sve  zapravo počelo?
Godine 2008. udruga Zelena Istra iz Pule i udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita su u okviru projekta financiranog od strane EU pokrenule ideju o eko certificiranju malih iznajmljivača. Cilj projekta je bio da se na području Istre i Dalmacije kod iznajmljivača probudi svijest o potrebi uključivanja eko parametara u tu turističku granu.

Postavljeni su osnovni kriteriji koje bi trebalo zadovoljiti da bi određeni smještajni objekt mogao ponijeti oznaku "eko", a to su korištenje/štednja vode, električne energije, obnovljivih izvora energije, postupanje s otpadom, zaštita od buke... I ne samo to, tu je uključeno i promoviranje lokalnih sadržaja, lokalne hrane te povezivanje s ponuđačima zdrave hrane i slično.

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

Kandidati koji su se željeli uključiti u ovaj projekt su odgovarali na niz pitanja i oni koji su sve uslove ispunjavali i koji su pristajali na određene izmjene u svom smještajnom objektu, dobili bi oznaku "Eko partner". Iz ovog projekta se dalje s vremenom Eko partner u Istri razvio u danas poznati Ecodomus certifikat, a u Dalmaciji u Dalmatia Green certifikat.

Prilog o certificiranju smještaja za područje Dalmacije objavili smo u posebnom članku: Kako dobiti Eco-friendly certifikat za obiteljski smještaj u Istri (I dio)

 

Kriteriji za dobivanje certifikata u Dalmaciji nešto blaži nego u Istri

Činjenica jest, da je Istra kao regija u usporedbi s Dalmacijom bolje organizirana po pitanjima odvajanja otpada, kvalitete smještaja, organskih proizvođača i dodatnih sadržaja za goste (biciklističke staze, kušaonice, ruralni turizam, bolja povezanost s lokalnim transportom). Kriteriji za EcoDomus certifikat u Istri je stroži od onih implementiranih u Dalmaciji, upravo zbog spomenutih ograničenja.

Kako bi se i u Dalmaciji moglo slijediti načela Akcijskog plana zelenog turizma RH koji naglašava brendiranje i eko certificiranje kao bitan element, te zainteresirati iznajmljivače za programe eko certificiranja, Udruga Sunce je u prosincu 2017. pokrenula Dalmatia Green program za certificiranje ''zelenih'' turističkih smještajnih objekata u domaćinstvima.

U sklopu programa je razvijen regionalni Dalmatia Green certifikat koji je u potpunosti prilagođen dalmatinskom okruženju. Prvenstveno se temelji na glavnim kriterijima zaštite okoliša te je također harmoniziran s kriterijima Ecobnb svjetske platforme za rezerviranje eco-friendly smještaja.

Tvrdić Honey apartmani, Grohote

Glavni problemi u Dalmaciji

Ono što predstavlja problem implementacije unificiranog certifikata u Dalmaciji je, nažalost, još nedovoljna primjenjivost glavnih kriterija. Trenutačno javni sustav ne omogućava odvajanja 80% otpada, nedovoljna je osviještenost građana o kompostiranju, kante za biološki otpad uopće ne postoje. Zelena mobilnost je vrlo ograničena, smještajni objekti nisu pristupačni javnim transportom posebice oni u zaleđu Dalmacije, biciklističke staze nisu dovoljno uređene i markirane, u gradu skoro ne postoje, a na onima koje postoje uglavnom su parkirani automobili. Nabava organske hrane je zbog nedovoljnog broja organskih proizvođača ograničena.

 

Podržalo i Ministarstvo turizma

Ministarstvo turizma je putem projekta Udruge Sunce podržalo izradu Dalmatia Green programa, čime je pružena podrška regionalnom certifikatu koji se bolje prilagođava regionalnom stanju i lokalnoj zajednici. Regionalni certifikat može predstavljati prednost pošto bolje sluša potrebe ''prosječnog dalmatinskog iznajmljivača'' i razumije situaciju lokalnog značaja.

Ekološki certifikat "Dalmatia green" kojom se dobiva oznaka eco-friendly smještaja u domaćinstvu, za domaćine na području Dalmacije

 

Zašto je tako teško motivirati dalmatinske iznajmljivače na ekološki prihvatljiv smještaj?

Kad je kreiran Dalmatia Green certifikat, bila je u vidu kako globalna tako i lokalna perspektivu te je od svake uzet najbolji dio. Mali broj certificiranih iznajmljivača putem prijašnjeg EkoPartner programa je jasno pokazivao nedovoljan interes privatnih iznajmljivača te kasnije kreiran program koji bi za iznajmljivače bio atraktivniji i motivirajući.

Jasno je da se isključivo edukacijom o okolišno-odgovornom poslovanju neće moći zainteresirati veći broj iznajmljivača za određivanje u eco-friendly smjeru. U Dalmaciji je, naime, svijest o zaštiti okoliša među privatnim iznajmljivačima iznimno nerazvijena.

Iznajmljivač treba ispuniti minimalno 5 osnovnih kriterija, a onda dobiva mnoge prednosti

Dalmatia Green program ima 10 kriterija – ''eko koraka'' koji su napravljeni prema osnovnim svjetskim kriterijima zaštite okoliša te su dodatno prilagođeni dalmatinskom okruženju. Da bi iznajmljivači mogli pristupiti programu potrebno je ispunjavati minimalno 5 kriterija.

Ono što čini Dalmatia Green program posebnim jest:
- Suradnja s tvrtkama koje nude eko proizvode i usluge za ''ozelenjivanje'' poslovanja (npr. proizvode za štednju vode i energije, toplinske izolacije, fotonaponske sustave). Eko tvrtke iznajmljivačima uključenim u Dalmatia Green nude posebne ponude i popuste, tako da s programom indirektno stimulira malo poduzetništvo, pokazujemo se iznajmljivačima da je "zeleno" istinski profitabilno, a tvrtkama se otvara novi kanal za ciljano oglašavanje.

Ekološki kriteriji su harmonizirani s Ecobnb kriterijima (svjetskom online platformom za rezerviranje eco-friendly smještaja). Iz razloga kako bi se iznajmljivačima poboljšala prepoznatljivost među svjetskim eco-friendly turistima koji traže upravo ekološki prihvatljiv smještaj. Na taj način su vidljiviji na svjetskim tržištima ekoturista, a bitno je napomenuti da Ecobnb najviše rezervacija provede upravo u pred i post sezoni.

 

Ključ za produženje sezone

Članarina BASIC iznajmljivačima omogućava oglašavanje isključivo njihovog smještajnog objekta. Članarine PRO i PLUS iznajmljivačima pored smještaja omogućuju još oglašavanje dodatnih sadržaja vezanih za specijalne oblike turizma (npr. berba maslina, berba lavande, tečajevi yoge, slikanja, radionice izrade prirodnih sapuna, tečajevi kuhanja tradicionalne gastronomije,...) čime mogu produžiti sezonu i značajno doprinijeti sloganu Croatia 365.

Na engleskoj web stranici može eco-friendly gost pronaći sve podatke za eko boravak; od ekološki prihvatljivog smještaja (s direktnim kontakt podacima iznajmljivača), lokalnih i organskih proizvoda (OPG-i), pružatelja eco-friendly aktivnosti ( ture za vegane, aktivni turizam u zaleđu Dalmacije, tečajevi yoge i sl.), restorane s lokalnom gastronomijom (isključivo oni koji uzimaju namirnice od lokalnih proizvođača) te unikatnih suvenira (lokalni umjetnici). Sve je spojeno s interaktivnom kartom.

 

Posebno korisno za iznajmljivače u manje razvijenim područjima

Dalmatia Green programom se želi turistima otkriti i promovirati manje razvijena područja Dalmacije, posebice Dalmatinsku Zagoru, manje razvijene otoke, zaštićena područja. Cilj je graditi autentične priče, povezivati se s LAG-ovima i KUD-ovima te time autentično prezentirati kulturnu baštinu i tradiciju uz poštivanje prirode. Jasno je da takav način turizma predstavlja dodanu vrijednost, a održiva turistička ponuda danas predstavlja inovativnost koja može generirati bolje profite i drastično doprinijeti konkurentnosti turističkog gospodarstva.

 

Iznajmljivači koji žive vani su ekološki osvješteniji

Dalmatia Green je osmišljen kao program s kojim možemo stvarati i povezivati održivu zajednicu. Profili iznajmljivača koji se prijavljuju su različiti. Neki su iznimno ekološki osviješteni te se u potpunosti identificiraju s eko pričom. Neki nam se javljaju pošto shvaćaju da brendiranje predstavlja budućnost turizma i mogućnost da se istaknu iz brojne konkurencije apartmana i vila s bazenima. U eco-friendly usmjerenju iznajmljivači vide potencijal, žele kreirati autentičnost koja im znači konkurentnu prednost.

Interesantno otkriće jest, da većina iznajmljivača koja žele pristupiti programu su ili stranci ili domaći koji su određen period živjeli u zapadnim i sjevernim državama. Svjesni su da okolišna i društvena odgovornost predstavljaju dodanu vrijednost njihovom smještajnom objektu. No… svoj interes pokazuju i pravi dalmatinci koji žele naučiti nešto novo.

Važno je da iznajmljivač koji želi dobiti eko certifikat treba istinski osjećati i podržavati zaštitu okoliša i održivi turizam.

Poanta eco-friendly smještaja je autentičnost!

Do sada već ima certificiranih 15 iznajmljivača koji su objavljeni na Dalmatia Green stranici prilagođenoj turistima, a prijavljenih ih ima još 15-tak, koje se planira certificirati u narednim mjesecima. Odaziv je sve veći. Na taj se način istinski stvara održiva zajednica koja se širi i predstavlja primjere dobre prakse.

Poanta eco-friendly smještaja je autentičnost. Svaki detalj u apartmanu treba imati svoju priču koja prikazuje kulturu i tradiciju nekog područja. Personalizacija je ono što predstavlja dodanu vrijednost Dalmatia Green programa. Na terenskim posjetima se može posvetiti iznajmljivaču, slušati njegove potrebe, želje i savjetovati ga. Nakon toga se iznajmljivača ciljano povezuje sa subjektima u turizmu te eko tvrtkama, a također ga se informira o natječajima koji su usklađeni s iznajmljivačevim potrebama, tako da se suradnja certifikatora i iznajmljivača nakon dobivanja certifikata u potpunosti nastavlja.

 

Gosti mogu vrlo lako prepoznati lažnog "zelenog" domaćina koji samo vidi novac

Iznimno bitno je dobro poznavati profil eco-friendly turista te znati kakav boravak oni žele i što traže. Trebamo biti svjesni da su to gosti koji odaberu eco-friendly smještaj, jer sami sebe pronađu u eko priči, žele smanjiti negativan utjecaj na okoliš, doprinijeti široj društveni odgovornosti, i identificiraju se s iznajmljivačem (on je za njih kao ''zeleni'' domaćin). To su visoko obrazovani turisti i vrlo osviješteni potrošači. U sklopu Dalmatia Green programa iznajmljivače se educira o bitnim značajkama eco-friendly turista čemu je potrebno dati punu pažnju.

Činjenica jest, da ono što danas prodaje turistički smještaj nije više to što iznajmljivač piše o sebi nego ono što gost ostavi u komentarima. Iznajmljivači koji eko priče ne doživljavaju kao nešto bitno nego u tome vide isključivo mogućnost veće zarade u stručnoj literaturi nazvani su imenom ''greenwashing''. U praksi se vrlo brzo pokaže da takav iznajmljivač dočeka pravog eco-friendly gosta i nije u stanju zadovoljiti njegova visoka očekivanja, što se automatski podrazumijevaju kao dio eco-friendly mindset-a.

Takav gost na kraju ostavi loše komentare i ocjene što rezultira lošem pozicioniranju iznajmljivača. Praksa pokazuje da iznajmljivači koji istinski jesu eco-friendly, pokazuju velik interes za eko certifikat, jer im predstavlja nagradu i osobno zadovoljstvo. Svjesni su da s eko certificiranjem dobivaju mogućnosti umrežavanja s istomišljenicima, upoznavanja OPG-a od kojih mogu kupiti domaće proizvode za poklone gostima ili za njihov B&B, te pružatelja održivih aktivnosti, koji mogu njihove goste odvesti na ekoture u ''zelene'' turističke destinacije.

U okviru Dalmatia Green programa plan je izraditi priručnik o eko-prijateljskom smještaju i eko certificiranju, kako bi se spriječio ''greenwashing'', te pridonijelo prepoznavanju ekološki osviještenih turista i pozitivne aspekte oko certificiranja.

Korisne poveznice:
Služena stranica udruge Sunce i projekta Dalmatia Green

Više informacija o certifikatu Dalmatia green te što time domaćini dobivaju. 

Facebook stranica Dalmatia Green

Video kako autentično dekorirati smještajni objekt!

Pripremio: Kruno Pekas

One thought on “Kako dobiti eco-friendly certifikat za obiteljski smještaj u Dalmaciji?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]