Socijalni turizam: Vlasnici obiteljskog smještaja u hvalevrijednoj akciji “I ja bi na more”!

facebook_1483961833124"Socijalni turizam odnosno „turizam za sve“ (holiday for all) predstavlja relativno novi i nepoznat koncept u turističkoj teoriji i praksi te se može ustvrditi da trenutno ne postoji jednoznačna i općeprihvaćena definicija socijalnog turizma. Iako je fenomen socijalnog turizma prepoznat još 50-ih godina XX. stoljeća ova tema je sve donedavno bila neopravdano zapostavljena u znanstvenoj i stručnoj javnosti. Glavni razlog tome bio je dominantan društveni stav da turistički proizvod predstavlja luksuzno dobro te da, sukladno tome, taj proizvod ne bi trebao biti dostupan osobama s niskom razinom diskrecijskog dijela dohotka kao ni ostalim društveno ugroženim skupinama (osobe s tjelesnim ili mentalnim invaliditetom, mlađe osobe, starije osobe i sl.). Međutim, u zadnjih dvadesetak godina dolazi do promjene dominantne društvene paradigme i do afirmacije postmodernističkih društvenih vrijednosti koje promoviraju dostojanstvo, emancipaciju i socijalnu uključenost svih pojedinaca u društvu.

Čitajte dalje...

Socijalna isključenost je prepoznata kao jedan od ključnih problema suvremenog društva, a turizam, odnosno njegov socijalni potencijal, je prepoznat kao jedan od mogućih načina za povećanje socijalne kohezije te ublažavanje problema društvene isključenosti i obespravljenosti. Danas se socijalni turizam najčešće definira kao svaka turistička aktivnost kojoj je cilj svim obespravljenim i marginaliziranim društvenim skupinama osigurati temeljno ljudsko pravo na „odmor i razonodu“ (Članak 24. Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima)."
Ovako je naime definiran socijalni turizam u Nacionalnom programu razvoja socijalnog turizma (vidi ovdje link)
Na domaćine u obiteljskom smještaju bi bila idealna ponuda bazirana na pružanju smještaja prilagođenog potrebama osoba s dugotrajnim fizičkim, mentalnim, intelektualnim i osjetilnim oštećenjima i posebnim skupinama društveno ugroženih osoba. Drugi glavni oblik moguće inicijative općenito u turizmu je ponuda koja se bazira na subvencioniranju turističkih proizvoda i usluga kroz odmorišne bonove i vaučere.
Upravo o ovoj temi razgovarali smo s predsjednicom udruge Ponte iz Tisnog, Aidom Paladin.
" I mali doprinos koji damo, nekom će djetetu biti sjećanje za čitav život."
" I mali doprinos koji damo, nekom će djetetu biti sjećanje za čitav život."

Što je to zapravo socijalni turizam, što on Vama znači i od kuda ideja za osnivnjem takve udruge?

Meni je neshvatljivo da u zemlji koja živi od turizma i ima turističkih resursa, ne postoji briga o siromašnim obiteljima iz unutrašnjosti zemlje koji nikad nisu vidjeli more, a kamoli uživali u ljetovanju.

Toliko je takvih primjera: malih primanja u obitelji, obitelji nezaposlenih roditelja, velikih obitelji, jednoroditeljskih obitelji, obitelji sa maligno oboljelom djecom, obitelji sa astmatičnom djecom... mogli bi nabrajati naše ciljne skupine.

Kako se bavim i pružanjem usluga smještaja na moru, znam da su često prazni kapaciteti u predsezoni i postsezoni, a to je idealno vrijeme da se nekome ostvare snovi ljetovanja.
Naravno da bismo sve te dobrotvorne akcije mogli sprovesti legalno, osnovali smo Udrugu. Tako da je svaki dolazak gostiju uredno registriran i prijavljen.
cilj nam je motivirati udruge iznajmljivača, društveno odgovorne domaćine obiteljskog smještaja (ali i ostale turističke djelatnike) koji će kroz svoj rad redovitno participirati svojim članstvom u našoj udruzi i dati na raspolaganje svoj smještaj u neprodanom vremenu za socijalno osjetljive kategorije gostiju.
Na koji način se u hrvatskoj provodi ili realizira socijalni turizam obzirom da je službeno usvojen nacionalni program razvitka socijalnog turizma? Čini li hrvatska uopće dovoljno i što je konkretno učinjeno do sada?
Da, u HR je usvojena strategija razvoja socijalnog turizma i nije se na žalost pomaklo u ničemu. Upravo nerazumijevanje pojma socijalnog turizma od ljudi koji rade u Ministarstvu turizma smo svjedočili na nedavnom svjetskom Kongresu socijalnog turizma u Zagrebu, 18-21 listopada 2016. Oni su u svom izlaganju samo izreferirali pisanu strategiju, socijalni turizam sveli na turizam za osobe s invaliditetom i naveli kako smo sudjelovali u projektu Calipso koji je pokrenula EU u mediteranskim zemljama kako bi potaknula socijalni turizam upravo u zemljama sa resursima za turizam.
Budućnost po strategiji je daleka, treba urediti zapuštene vojne komplekse, vojarne da bi dobili kapacitete za socijalni turizam. Međutim, mišljenja sam da mi kapacitete već imamo u obiteljskom smještaju. Mi djelujemo već dvije godine. Malim koracima, ali ipak.
Što konkretno mogu turistički djelatnici (općenito svi koji rade u turizmu) poduzeti da potpomognu razvitku socijalnog turizma u Hrvatskoj?
Upravo je problematično ovo vakum vrijeme dok se ne napravi ono ili ovo po strategiji. Nama u udruzi treba podrška i pomoć od turističkih djelatnika. I mali doprinos nekom djetetu će biti sjećanje za čitav život.
Pomoć u oglašavanju, u tiskanju propagadnog materijala, sudjelovanju u edukacijama iznajmljivača i još mnogo od lokalnih zajednica.
Prošle godine je u Općini Tisno ljetovala obitelj iz SOS dječjeg sela HR. dvije SOS mame i 6-ero djece. Preko facebook stranice pozvali smo građanstvo na participaciju, na društveno odgovorno ponašanje i stvarno su se odazvali. Netko je platio pizzu, netko sladolede, stručne osobe su darovale sate plivanja i razgledavanje otoka uz stručnu pratnju, organizirale su se radionice na otoku. Društvo je dalo sve od sebe, i to ne institucije, nego ljudi.
To je pravi socijalni turizam u ovoj općini koji je okrunjen humanitarnom akcijom za Bozić za SOS dječje selo Hrvatske.
Kako izgleda socijalni turizam u Europi i kako je razvijen?
Već sam spomenula da sam sudjelovala na Svjetskom kongresu socijalnog turizma u Zagrebu krajem prošle godine.
Vlade europskih zemalja rade sve da uključe socijalno neuključene. Sve ideje i realizacije idu iz institucija i njihovih participacija. Povezuju ruralni razvoj nekog nerazvijenog kraja sa socijalnim turizmom. Participiraju u uređenju apartmana u domaćinstvu, razvoju OPG-a i za uzvrat traže od domaćina da sudjeluju u socijalnom turizmu.
Razvijaju odnos prema osjetljivim skupinama ljudi, a pogotovo djeci. Potiču privrednike da se ulaže u razvoj socijalnog turizma. Ljudima u beznadnim situacijama moramo dati i onu drugu sliku života i nadu za borbu prema boljem.
Koji su ciljevi vaše udruge i koje ste projekte realizirali do sada?
Cilj udruge je imati dovoljno kapaciteta u obiteljskom smještaju za socijalno osjetljive. Širiti se na sve obalne općine i samo jedan promil članstva od ukupnog broja iznajmljivača je veliki doprinos. Do sad smo realizirali  projekt " I ja bi na more" uz pomoć Zaklade HR za djecu, PontePoint- besplatne knjige na punktovima, Ponte PIJAT socijalna cijena u restoranima u općini Tisno i Vodice, Val darivanja za SOS dječje selo Ladimirevci...
Što može primjerice jedan vlasnik obiteljskog smještaja u Hrvatskoj učiniti da se povremeno ili stalno angažira u socijalnom turizmu ili kako može sudjelovati u Vašim projektima?
Empatični iznajmljivači imaju priliku biti članovi Udruge Ponte i posve legalno i sigurno primiti u svoju kuću socijalno osjetljivu obitelj. Dovoljno je ispuniti našu pristupnicu .
U pristupnici se odrede datumi koji su uglavnom svake sezone prazni, odrede se kapacitet i kategorija smještaja i imaju obvezu samo jedan tjedan u godini sudjelovati. Članarina je 100 kn. Sve se dogovara telefonom i nema straha od prebukiranja.
Korisnici koji dolaze su provjereni i preporučeni od institucija iz kojih dolaze i gdje su registrirani. Naprimjer: U suradnji smo sa udrugom "LJUBAV NA DJELU" i preko te udruge smještaj dajemo obiteljima sa maligno bolesnom djecom. Do sada smo smjestili 9 obitelji iz te udruge.
Pozivam iznajmljivače da se naprosto uključe u rad udruge to jest da postanu članovi. Čekamo obećane prostorije za rad u općini Tisno, a sa tim i formiranje centra socijalnog turizma. Mi smo stvaraoci socijalnog turizma u Hrvatskoj u civilnom društvu i red je da nam se da mogućnost i potpora za rad. Tražimo volontere koji će se aktivirati u svojim sredinama i raditi na širenju članstva. Evo naših konatakt podataka.

Udruga “Ponte” Udruga humanitarnog i socijalnog turizma

Adresa: Stjepana Radića 43, 22240 Tisno, Hrvatska
e-mail: [email protected]
http://udruga-ponte.hr/
Pristupnica za buduće članove udruge Ponte - klikni ovdje
Pripremio i razgovarao: Kruno Pekas
Izvor: Mint.hr, ponte.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Sajam Promohotel

Idete li na Promohotel sajam?

Sajam Promohotel će se održavati od 20. do 23.02.2019. u dvorani Žatika u Poreču. Na sajmu će se održati niz događanja, od predavanja, prezentacija, panel rasprava i edukacija posvećenih vlasnicima i menadžerima u obiteljskom smještaju, djelatnicima turističkih agencija, ugostiteljima, mentorima i učenicima ugostiteljskih škola. Dva dana biti će potpuno posvećena edukaciji vlasnika i menadžera u […]