Pinezić: Obiteljski smještaj je na prekretnici!

nedonaslovnaU Zadru je završio trodnevni 3. Forum obiteljskog smještaja koji je okupio domaćine u obiteljskom smještaju iz cijele Hrvatske. Otvorene su razne konstruktivne teme i rasprave koje će ćemo detaljno analizirati i raspraviti kroz nadolazeće tjedne, kao i proaktivno djelovati da se stvari promijene na bolje za sve domaćine u obiteljskom smještaju.

Čitajte dalje...

Budućnost hrvatskog obiteljskog smještaja u ovom trenutku je na prekretnici rekao je Nedo Pinezić , predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK te dodao kako je prema smjernicima razvoja privatnog smještaja do 2020. godine predviđeno je smanjenje udjela smještajnih objekata u privatnom smještaju na 39 posto. „To ne smijemo dozvoliti, jer bi se povećao udio sivog tržišta u privatnom smještaju. Osim toga, obeshrabrili bi se ljudi da se legalno bave ovom djelatnosti čime bismo izgubili velik dio tržišta. Smatramo da to nije dobro. Obiteljski smještaj je iznimno dobro ocijenjen izvan hrvatskih granica. Kvalitetu obiteljskog smještaja prepoznaju i naši gosti, pa se vraćaju u obiteljski smještaj u Hrvatskoj. Treba naglasiti i kako se najveće povećanje turističkog prometa bilježi u obiteljskom smještaju. Iznajmljivači u obiteljskom smještaju postali su subjekt, a ne objekt, te će imati priliku razgovarati s resornim ministarstvom o svim potrebama i problemima koji ih tište. U tome je uloga HGK zaista velika, jer bez takvog podupiranja mikropoduzetnika ne bismo došli do ovakvih rezultata“, istaknuo je Pinezić.

Na ovogodišnjem FOS-u izdvojeno je nekoliko važnih tema, od HRT pretplate, spomeničke rente, plaćanja ZAMP-a, komunalnih naknadi kao i problematika oko rekategorizacije tj. nove standardizacije obiteljskog smještaja. „To je jedna vrlo široka tema o kojoj želimo razgovarati s Ministarstvom turizma. Tu temu treba voditi u dva pravca, jedan od njih su minimalni tehnički uvjeti, a drugi brendiranje izvornog hrvatskoga domaćinstva, što je nama u Hrvatskoj gospodarskoj komori kroz suradnju s ostalim resorima, pogotovo u drvnoj industriji te općenito industriji, iznimno važno. Želimo plasirati domaće proizvode u opremanje obiteljskog smještaja koji će se brendirati kao izvorno hrvatsko domaćinstvo. Treba uvesti standarde u privatni smještaj u smislu digitalnog opremanja i umrežavanja. U razvitak digitalnog opremanja izvornog hrvatskoga domaćinstva treba izdvojiti najmanje 50 posto ukupnih ulaganja. Vlasnicima izvornog hrvatskoga domaćinstva na raspolaganju trebaju biti povoljne kreditne linije koje će im to omogućiti“, istaknuo je Pinezić te dodao kako danas govorimo o labellingu, brendiranju, o pogodovanju gostu i svim njegovim potrebama koje iskazuje svojim stilom života i načinom provođenja slobodnog vremena.

Nije važna telefonska linija, već wi-fi, besplatni Internet, nije važan zlatni umivaonik nego spremište za bicikl. Nije važno da kupaonica ima 50 četvornih metara, ali je važno da primate gosta i njegova kućnog ljubimca – Nedo Pinezić

Dodao je kako je jedna od aktualnih tema na ovogodišnjem FOS-u bila i o parafiskalnim nametima – o tome kako oni nastaju, kako se formiraju te što plaćaju iznajmljivači u obiteljskom domaćinstvu. „Želimo imati povratne informacije te biti partneri u mijenjanju parafiskalnih nameta, posebice komunalne naknade, spomeničke rente, plaćanja ZAMP-u i sl. To je cijeli paket parafiskalnih nameta koji nas tišti kao građane i kao poduzetnike“, istaknuo je Pinezić dodavši kako je Hrvatska jedna od uzornijih zemalja u Europi po pitanju organizacije obiteljskog smještaja, a tome zasigurno pridonosi i trud Zajednice obiteljskog smještaja koja djeluje pri HGK. Ubuduće će na sve forume obiteljskog smještaja pozivati saborske zastupnike te ih informirati o prijedlozima izmjene određenih zakona koji tište vlasnike obiteljskog smještaja.

Također, na FOS-u je bilo riječi i o tome da je hrvatski obiteljski smještaj među pet najboljih u Europi i primjer je dobre prakse za sve europske države. Tako je generalni tajnik Europskog udruženja vlasnika kuća za odmor (EHHA) Carlos Villaro Lassen pohvalio hrvatski obiteljski smještaj i pozvao Hrvatsku na učlanjenje u EHHA-u. „Vrlo je važno povezivanje vlasnika obiteljskog smještaja, tvrtki i raznih udruga, poput udruga trgovina. Suvremeni turisti žele udobnost u privatnom smještaju, primjerice bazene i spa tretmane. U Njemačkoj, Danskoj i Velikoj Britaniji to je regulirano pravilom da privatni iznajmljivači trebaju imati bazene u svojim apartmanima i ostalim oblicima smještajnih kapaciteta“, naglasio je Villaro Lassen.

 

Izvor: hrturizam.hr

Web: http://hrturizam.hr/pinezic-hrvatski-obiteljski-smjestaj-je-na-prekretnici/

​​
​​
​​

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]