Ukidanje obveze energetskog certificiranja pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu!

min875983.jpg.688x388_q85_crop_upscaleMinistar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", br. 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Odluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji ("Narodne novine", br. 153/13).​
​​
​​
Čitajte dalje...

Naime, svrha i cilj obveze propisane navedenom Direktivom je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika, i primatelja leasinga s potrošnjom energije tj troškovima za energiju koje će snositi uporabom određene kupljene, odnosno uzete u najam, zakup ili leasing zgrade ili njezina posebnog dijela. U slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja "paušalno" tj. bez obzira na potrošnju energije. Nadalje, zajednički stav dvaju ministarstava je da se pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s Ministarstvom turizma i dalje će poticati i taj dio turističkog sektora na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa.

Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

Posebno naglašavamo da je cilj i jednog i drugog ministarstva da energetski certifikati koji će se izdavati turističkom sektoru, i svim drugim naručiteljima, budu kvalitetni i na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja aktivna suradnja s ovlaštenim osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje i nadzor kvalitete rada kako bi se hrvatske ovlaštene osobe nametnule i uspješno svoje usluge nudile na tržištu Europske unije kao i u zemljama u našem neposrednom okruženju.

 

Preneseno sa: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

4 thoughts on “Ukidanje obveze energetskog certificiranja pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu!

 1. Odluku su iznajmljivači pohvalili, ali nitko nije obavijestio narod da je u EU obavezno imati energetski certificat prilikom najma, kupljnje ili oglašavanja nekretnine.
  Prije ili kasnije ova teme će ponovno biti aktualna.

 2. Pozdravljam odluku ministra.Pitam vas,da li je ta odluka postala pravomoćna jer nigdje nisam pročitala o konačnom i trajnom tumačenju zakona koji nas ne obavezuje na izradu Certifikata.
  Bilo bi lijepo da se konačno riješimo te brige i neizvijesnosti…Sezona samo što nije krenula.

 3. Slazem se sa Vama jer sam i sam jedan od onih koji su postivajuci zakone bacio prije nekih godinu dana 500€ placajuci certifikat . Mislim da bi drzava kao sto ste i sami napisali morala odgovarati za ovaj propust i kompenzirati stetu iznajmljivacima uracunavajuci nam taj iznos kao avans za godisnji porez na broj lezaja.

 4. Pozdravljam odluku gospodina Kušćevića.
  Pitam se samo koliki broj budala ( skupa sa mnom ) je nasjeo prijetnjama naših vlasti sa kaznama i napravio certifikat u zakonskom roku. Jučer je na Tv izjavljeno da će onima koji su certifikat napravili isti i koristiti??. Gospodin se nije izjasnio kako će to koristiti.Jedino ako iznajmljivači budu prisiljeni na prodaju istih pa im zatreba certifikat. Turiste certifikat sigurno neće zanimati. Prijetnjama kaznama i zato što smo poštovali zakone države HR ishodovali smo dokumente koje očito nismo ni trebali prema objašnjenjima novog ministra. To mogu protumačiti kao prevaru građana HR i vlasnika apartmana. Da li će itko odgovarati za kriva tumačenja Direktiva Eu na štetu poreznih obveznika.? Hoće li država vratiti novac onima koji ne žele nepotrebne dokumente?
  Pozdravljam još jednom odluku novog ministra ali iz ovog je razvidno kako se sa građanima poigrava bez sankcija. Zakon sada vidiš sada ne vidiš..i nikom ništa…

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]