Na snazi novi Pravilnik o kategorizaciji objekata u domaćinstvu

pravilnikDana 15. siječnja 2016. stupio je na snagu novi Pravilnik o  razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu dostupan na stranicama Ministarstva turizma, a objavljen u Narodnim novinama 9/16. Novi pravilnik sa sobom donosi i nekoliko noviteta:

Čitajte dalje...

1) Prema čl. 4 objekti se razvrstavaju i kategoriziraju kao postojeći i novi objekti. Objekt je postojeći, ako građevina ili dio građevine ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

1. da objekt ima ili je imao rješenje o vrsti i kategoriji kao postojeći objekt,

2. da je građevina izgrađena do 31. prosinca 2007. godine (bez obzira na namjenu, naknadnu rekonstrukciju ili dogradnju odnosno nadogradnju),

3. da objekt ima akt o legalizaciji nezakonito izgrađene građevine.

 

Koje su novosti u usporedbi sa starim pravilnikom?

2) Uvedena je kategorija 2* za nove objekte

3) Brisana je obveza prihvata gosta od 12, 16, 24 sati

4) moduli površina – razrađeni po kvadraturi (fleksibilnije „od-do”)

5) obveza prekrivanja zidova vodootpornim materijalom samo oko sanitarne opreme

6) smanjene dimenzije madraca na krevetu za jednokrevetnu sobu (sa 120 cm na 110 cm širine)

7) više se ne propisuju unutarnje visine prostorija

8) uvedena vrsta objekta kamp odmorište u domaćinstvu – ne kategorizira se (čl. 23)

 

Što je to kamp odmorište?

Kamp odmorište je objekt u kojem iznajmljivač pruža usluge kampiranja za kraći odmor gosta s vlastitom pokretnom opremom za kampiranje. Kamp odmorište se ne kategorizira, ali mora zadovoljavati minimalne uvjete:

(1) Kapacitet objekta izražava se ukupnim brojem smještajnih jedinica i kapacitetom smještajnih jedinica.

(2) Kapacitet smještajne jedinice izražava se brojem gostiju – kampista:

1. kamp mjesto – tri gosta – kampista,

2. kamp parcela – tri gosta – kampista.

Kamp odredište također mora imati prostorije za osobnu higijenu, no one mogu biti zajedničke.Kamp mjesto smatra se smještajnom jedinicom. Ono mora biti površine najmanje 50 m2, uređeno odnosno očišćeno od korijenja, kamenja i slično, omeđeno i označeno te s priključkom električne energije za svako kamp mjesto. Kamp odredište mora imati centralnu servisnu stanicu koja, između ostalog mora imati pitku vodu, WC, električnu rasvjetu, mogućnost provjetravanja i sl. (Više u PRILOG IV. – UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE).

Naime, na postojeća rješenja vaze pravilnici koji su bili na snazi kad su rješenja donijeta. To je također rečeno na Forumu obiteljskog smještaja u Puli prije nekoliko dana.

Piše: Marijeta Matijaš
Ilustracija skinuta sa: Gugalaga.com

 

One thought on “Na snazi novi Pravilnik o kategorizaciji objekata u domaćinstvu

  1. Poštovani.
    Imam 3 apartmana, sada trebam jedan odjaviti, jer će sin stanovati u nejmu. Interesira me kako ide odjava.

    Koliko sam upoznat unazad nekoliko godina, je bilo da vlasnik apartmana podnese zahtjev do 31.12, tekuće godine, uredu za gospodarstvo, da odjavljuje apartman (koji, koliko soba) dostavi 70 kuna taksene marke, i u roku cca 30 dana dobije riješenje. da je apartman odjavljen i koliko je iznajmljivaču odotalo kreveta u kući.
    Unaprijed hvala.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]