Izmjene turističkih pravilnika na javnoj raspravi do 1. ožujka 2016.

twitter_prof_400x400Na internetskim stranicama Ministarstva turizma objavljeni su prijedlozi izmjena i dopuna četiri pravilnika u svrhu unapređenja poslovanja smještajne ponude u turističkom sektoru

– Tijekom proteklih tjedan dana na kolegiju smo raspravljali koje bi se izmjene i dopune trebale unijeti u nove pravilnike kako bi hoteli, kampovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ostali objekti za smještaj unaprijedili svoje poslovanje. Prema predloženim izmjenama uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. Pravilnici će biti 30 sljedećih dana na javnoj raspravi pa pozivamo turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da nam pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje, naglašava ministar turizma Anton Kliman.​​
​​
Čitajte dalje...

U Hotelima, umjesto sadašnje obveze ispunjavanja svih standarda za određenu kategoriju, predlaže se ispunjavanje jednog dijela obveznih standarda, a u dugome dijelu ispunjavanje izbornih standarda koji se boduju.

– Neke od glavnih izmjena su uvođenje pojma glamping opreme i definiranje mobilehomeova i spavaonica (kućica). Glamping oprema tako će biti svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog (npr.šator s kupaonicom) koji je prostorno postavljen na neuobičajen način (stupovima, drvu, vodi, stijeni i slučno), u vrsti „kamp“, sanitarni čvor recepcija i ostali sadržaji ne mogu se nalaziti u kontejnerima, osim za najnižu kategoriju, pojačani su standardi za kamp s 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu. Uvodi se i komercijalni pojam „resorta“ te nova vrsta – „kamp odmorište““, istaknuo je Željko Cvrtila, načelnik Sektora za upravljanje kvalitetom.

Što se tiče „ostalih objekta“, u kupaonicama više neće biti obavezna kada za 5 zvjezdica, u hostelima i sličnim objektima neće biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva „sunca“ imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati. Neće biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.


 

Javna savjetovanja su otvorena prema slijedećem rasporedu:

• 1. 2. 2016. Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine Hoteli. Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016. Savjetovanje je moguće pronaći OVDJE.

• 1. 2. 2016. Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi. Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016. Savjetovanje je moguće pronaći OVDJE.

• 1. 2. 2016. Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj. Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016. Savjetovanje je moguće pronaći OVDJE.

• 1. 2. 2016. Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016. Savjetovanje je moguće pronaći OVDJE.

 

Text preuzet sa: http://turizaminfo.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]