Ukidanje ministarstva turizma!?

mingradNa samom kraju mandata, sada tehničke vlade Republike Hrvatske, započeo je proces ukidanja Ministarstva turizma . Taj je proces pokrenulo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

PREUZIMANJE INGERENCIJE

„Na temelju odredbi članka 29. Stavka 2 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“, broj 138/2006., 88/2010., 50/2012., 80/2013. I 30/2014), ministar turizma uz suglasnost ministrice Graditeljstva i prostornog uređenja, donosi Pravilnik o izmjenama pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu“.

Čitajte dalje...

Članak 1.Ovim Pravilnikom propisuju se minimalne ugostiteljske usluge u domaćinstvu i uvjeti za vrste i kategorije objekata u domaćinstvu, vrste, kategorije, oznake za vrste i kategorije, način označavanja vrsta i kategorija i način razvrstavanja i kategorizaciju objekta.

Članak 2.1. Objekt u domaćinstvu (u daljnjem tekstu: objekt), funkcionalna je cjelina u kojoj iznajmljivač pruža ugostiteljske usluge smještaja i ostale usluge propisane ovim Pravilnikom. 2.2. Objektom u domaćinstvu na kojega se primjenjuju odredbe ovog Pravilnika smatraju se i stanovi i kuće koji se iznajmljuju kao stanovi, odnosno“skup
prostorija namijenjenih za stanovanje s prijeko potrebnim sporednim prostorijama koje čine jednu zatvorenu građevinsku cjelinu i imaju poseban ulaz“ u kratkoročnim i dugoročnim najmovima hrvatskim državljanima i strancima rezidentima i nerezidentima.“

Ovako bi izgledao tekst izmjene Pravilnika kada bi ministar turizma poduzeo radnje koje je, kako sam već naveo, poduzela ministrica Graditeljstva i prostornog uređenja. Tada bi ministar turizma izmjenama Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, „uredio“ odredbe Zakona o najmu stanova, ali , uz suglasnost ministrice Graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministrica Graditeljstva i prostornog uređenja je pak donošenjem „Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju““uredila“, bez suglasnosti ministra turizma, odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, što predstavlja zaista primjer bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti. Tako su „ugostiteljske
usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu“ izjednačene sa „prodajom, iznajmljivanjem, davanjem u zakup ili davanjem na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela“.

Ministarstvo Graditeljstva i prostornog uređenja je preuzelo ingerenciju propisivanja vrste ugostiteljske djelatnosti te isključilo neke, do sada Zakonom o ugostiteljstvu i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, poznate vrste poput „stanova, apartmana i kuća za odmor u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja“ te ih proglasilo djelatnošću iznajmljivanja.

Sada još preostaje da Ministarstvo Graditeljstva i prostornog uređenja, možda najbolje putem sustava turističkih zajednica, obavijesti vlasnike takvih objekata da nemoraju:

-  kategorizirati smještaj
- plaćati boravišnu pristojbu
- plaćati turističku članarinu
- voditi evidenciju gostiju
- prijavljivati goste (najmoprimce) turističkoj zajednici
- izdavati gostima račun
- izvjesiti cjenik
- postaviti oznaku o zabrani konzumiranja alkohola osoba mlađih od 18 godina
- izraditi i postaviti na vidno mjesto evakuacijski plan
- postaviti na dostupno mjesto kutiju prve pomoći
- koristiti e visitor sustav
- plaćati porez na dohodak u paušalnom iznosu
- mogu i nemoraju plaćati struju, vodu, komunalije
- …

Sve svoje obaveze vlasnici „stanova, apartmana i kuća za odmor“ koje iznajmljuju mogu saznati putem resornog Ministarstva Graditeljstva i prostornog uređenja, uvidom u Zakon o najmu stanova, Zakon o gradnji,“web stranice Porezne uprave : „Utvrđivanje predujma poreza na dohodak od imovine po osnovi najma ili zakupa nekretnine“.

 

TURIZAM KOJI TO VIŠE NIJE

Ovim najnovijim potezima, sada već bivšeg Ministarstva Graditeljstva i prostornog uređenja, Republika Hrvatska će ubrzati svoje pridruživanje zemljama poput Grčke, Španjolske ali i velikim europskim gradovima u kojima se već vrlo uspješno primjenjuje model iznajmljivanja stanova rezidentima i nerezidentima po modelu kratkoročnih najmova.

Ova nova masovna pojava potpomognuta najvećim P2P portalima omogućiti će Hrvatskoj da u kratkom roku osjetno smanji broj objekata kategoriziranih za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu a pokrenuti će se i tržište nekretnina. Novi model komercijalizacije nekretnina pruža daleko jednostavnije i povoljnije poslovanje. Pored toga ovim će se modelom ispuniti dva osnovna strateška cilja: smanjiti će se postotni udio smještaja u domaćinstvu u ukupnom turističkom kapacitetu kao i postotak udjela turističkog prihoda u ukupan hrvatski BDP.

 

NOVO JEDINSTVENO MINISTARSTVO GRADITELJSTVA, PROSTORA I IZNAJMLJIVANJA

Novi izazovi traže brze i učinkovite odgovore. Nastavno na već preuzete ingerencije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nad određivanjem poslovnih djelatnosti turističkog sektora, bilo bi dobro da se kod sastavljanja nove vlade ovaj proces zaokruži formiranjem novog mega ministarstva Graditeljstva, prostora i iznajmljivanja.

Ovaj bi resor bio zadužen za gospodarenjem ukupnim kopnenim prostorom Republike Hrvatske, svime vezanim uz građenje i građevine i svim vrstama djelatnosti koje se mogu proglasiti iznajmljivanjem. Ovdje bi svakako spadao i turizam jer se podrazumijeva da se u kampovima iznajmljuju parcele i mobilne nekretnine, u restoranima stolice u hotelima kreveti, bazeni,
ležaljke u resortima pivomati, sokovnici itd…

 

ŠALU NA STRANU

„Slučaj energetski certifikat“ pokrenuo je lavinu pitanja, od poštivanja demokratskih zakonskih procedura,pravnog poretka i poštivanja neovisne sudske vlasti te zakonodavne vlasti, do zaštite građanskih prava, prava građana na informacije, poštivanja europskih smjernica, reguliranja nadležnosti resornih ministarstava i međuresorne  suradnje pa do otvaranja „pandorine kutije“ sivog tržišta prometa nekretninama.

Učinkovitosti državnog aparata već je  stavljena pod znak pitanja rezultatima netom održanih parlamentarnih izbora. Ovim primjerom se upravo dokazuje opravdanost nepovjerenja birača jer se nadležni zaobilaze baviti svojim resorom – Najmom stanova, a vole se baviti tuđim resorom – Ugostiteljskom djelatnošću.

 

BORIMO SE ZA DEMOKRATSKU I PRAVNU DRŽAVU

Obaveza naše generacije je da i dalje izgrađujemo svoju Domovinu na načelima pravednosti, demokratičnosti i poštenja. U ime svih naših prijatelja koji su za taj cilj dali svoj život, izgubili svoje zdravlje, ostali bez radnog mjesta, bez svojih najmilijih. Sve što učinimo ili propustimo učiniti osjetiti će oni koji dolaze iza nas. Po tome će nas cijeniti sljedeće generacije.

Ako cijenimo svoj doprinos, ako poštujemo sebe kao osobe onda nemožemo dopustiti da se bagatelizira naša djelatnost, da se ne poštuje naše Ministarstvo turizma i da se gaze moralna i materijalna prava građana pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Nedo Pinezić
Krk, 11. 12. 2015.
Ilustracija: Klub iznajmljivača

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]