Započela pilot faza turističko-informacijskog sustava eVisitor

tzSedam turističkih zajednica sredinom travnja uključilo se u pilot fazu jednog od najvažnijih ovogodišnjih i dugoročnih projekta Hrvatske turističke zajednice (HTZ) - Turističko-informacijski sustav (TIS), odnosno eVisitor, u sklopu kojeg će se testirati novi informacijski sustav za prijavu i odjavu turista.

Uključene turističke zajednice Crikvenice, Dubrovnika, Zagreba, Malog Lošinja, Osijeka, Rovinja i Splita odabrane su prema geografskom položaju, dugogodišnjem iskustvu u radu na terenu te zbog raznovrsnosti vrsta smještajnih objekata na svom području djelovanja. Neke od njih sudjelovale su i u fazi izrade dokumentacije za nadmetanje prilikom definiranja potreba i analizi poslovnih procesa vezanih za prijavu i odjavu turista, naplatu boravišne pristojbe te praćenje statistika dolazaka i noćenja. Čitajte dalje

Tijekom pilot faze njihovi predstavnici sudjelovat će na radnim i edukativnim sastancima, od kojih se prvi održava 16. i 17. travnja u Zagrebu, a tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u pilot fazu će se uključiti i odabrani obveznici koji na područjima TZ-ova imaju obvezu vođenja prijava i odjava turista.

Svaka turistička zajednica u sklopu toga pripremat će i ažurirati baze trenutno važećih rješenja ugostiteljskih objekata o pružanju usluga smještaja na području djelovanja turističkih zajednica te unositi podatke u sustav eVisitor.

"Podaci i povratne informacije od navedenih turističkih zajednica i obveznika koji sudjeluju u pilot fazi TIS projekta bit će od iznimne važnosti za unapređenje sustava prije nego krene u punu primjenu, što je planirano početkom iduće godine", naglašava direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, dodajući da cjelokupni projekt provode u suradnji s tvrtkom Omega Software te konzultantima sa zagrebačkom Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).

Projekt je HTZ pokrenuo prošle godine, kada su na natječaju odabrani i suradnici, a ove je godine programom rada HTZ-a za to predviđeno 4 milijuna kuna.

Čemu će služiti sustav eVisitor?

Ivičić objašnjava da će sustav eVisitor služiti prvenstveno prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima i prijavljivanju i odjavljivanju turista, a iznimno je važan i za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe, koja čini i najveći dio prihoda za HTZ, kao i za obradu te analizu podataka za statističke izvještaje.

Pristup tom sustavu, prema sadašnjim planovima, imat će oko 60 tisuća pružatelja usluga smještaja, što se može s vremenom i povećati, oko 300 turističkih zajednica te tijela državne uprave, a u planu je da bude besplatno dostupan svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija i bez potrebe za instaliranjem na računalo.

"Sustav će omogućiti da u realnom vremenu imamo na raspolaganju sve relevantne podatke o kretanju turističkog prometa u Hrvatskoj, financijske podatke o statusu naplate i dugovanja boravišne pristojbe, a korisnici sustava će uz najveći odmak od 24 sata, koliko iznosi zakonom propisan rok za prijavu turista, raspolagati s podacima o stanju turista na njihovom području - općina, grad, županija, država", naglašava Ivičić.

To znači da će se puno jasnije nego dosad vidjeti koliko je primjerice u određenom trenutku u Hrvatskoj stranih turista, iz kojih država, regija pa i mjesta, u kojim su smještajnim objektima, koje su dobi i spola, kao i brojne druge parametre važne i za kvalitetnije uključivanju svih sudionika hrvatskog turizma u marketinške aktivnosti.

Sustav će pratiti i tzv. migracije turista unutar Hrvatske, što će pomoći sagledavanju interesa i 'ruta' kretanja turista. To će, kako očekuje Ivičić, utjecati i na veću koheziju svih turističkih zajednica te pružatelja turističke ponude, a dodatno i na angažman ostalih gospodarskih subjekata te tijela javne vlasti vezane uz sveukupnu turističku ponudu i prateću logistiku (prijevoz, signalizacija, uređenje okoliša, sigurnost boravka i drugo).

"U budućim razdobljima u okviru ovog sustava planiran je i razvoj dodatnih 'business intelligence' modula koji će omogućiti još kvalitetnije upravljanje destinacijama te turističkom ponudom, ali i integriranim marketinškim aktivnostima svih korisnika sustava", zaključuje Ivičić.

(Hina)
MINT

___________________

Mišljenje Kluba iznajmljivača

U europskim zemljama najčešće privatni iznajmljivači ne prijavljuju goste, već to čine samo hoteli, hosteli i slično.

S time smatramo da iznajmljivače treba te obveze osloboditi. Podatak o imenu i prezimenu gosta te Popis gostiju može služiti samo samom iznajmljivaču pa smatramo da nema potrebe to imati kao zakonsku obvezu. Gosti koji su iz neke zemlje članice EU, se više ne trebaju prijavljivati u MUP, pa evo još jednog razloga više. Podaci o broju noćenja, broju gostiju, datumu dolaska te plaćanju boravišne pristojbe se mogu vidjeti i putem Evidencije prometa i izdanih računa iznajmljvača, bez potrebe da se mora znati ime i prezime gosta, dob i slično što smatramo da takve informacije mogu ostati privatna infomacija između pružatelja smještaja i gosta.

Centralni besplatni sustav prijave naime, dobro je rješenje u ovom trenutku, ali mi želimo korak više k modernijem i europski prihvaćenom načinu rada.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]