Kako prigodno i nenametljivo ukrasiti apartman za blagdane?

Iznajmljivaći koji u ovom periodu nisu zatvorili svoja vrata apartmana i soba, mozda će biti zanimljiva ova tema oko ukrašavanja smještaja za blagdane i Novu godinu. Kako ostati umjeren, na što je dobro obratiti pozornost, kako ne pretjerati s kićenjem i još mnogo drugih korisnih savjeta pružaju vam nase dvije dizajnerice interijera Martina Majić i Davorka Jurić.

Martina Majić

dizajnerica interijera

Ukrašavanje apartmana u blagdansko vrijeme prvenstveno ovisi o tome kojem je gostu namjenjen, o postojećem uređenju te o financijskim mogućnostima samog iznajmljivača. Dok vlastiti dom opremamo subjektivno i prilagođeno našim potrebama i tradiciji, kod uređenja apartmana, dobro se fokusirati na potrebe i običaje gostiju koji će za vrijeme blagdana tamo boraviti. Više

Obzirom da gosti dolaze iz različitih kultura, možda su vjernici, možda imaju drugačije blagdanske običaje, dobro je da dekoracija bude nenametljiva, te da odražava blagdansko raspoloženje koje je uobičajeno u većini kultura.

Gostu se treba omogućiti nesmetano kretanje u prostoru, tako da sam prostor nebi smjelo zagušiti dekoracijama poput božićnog drvca, velikih stolnih aranžmana koji bi onemogućavali korištenje stola, ukrasa na prozorima koji onemogućavaju otvaranje itd.

Ono na što treba obratiti pažnju je i sigurnost gosta, stoga nije prikladno stavljati svijeće, bez da se nalaze u svijećnjaku, ili staklene dekoracije postavljene na mjestima gdje se mogu razbiti, i slično.

Pomoć u odluci Vam može biti i dekoracija eksterijera na mjestu kojeg se nalazi Vaš apartman, jednostavno prenesite taj vanjski ugođaj u Vaš prostor. To možete postići sa vjencem na vratima, aranžmanom na prikladnom mjestu u prostoru, svijetlećim lampicama, svijećnjacima, a umjesto božičnog drvca stavite vazu sa šibljem na koje ćete objesiti kuglice, ili ako ste maštoviti ukrase napravite sami. Jedan od prijedloga je da to budu poruke, naprimjer "Sretna Nova godina" na različitim jezicima.

Nemojte zaboraviti da osjećaj blagdana u Vašem apartmanu, osim vizualno možete pružiti i mirisima. Miris vanilije, cimeta, anisa dodatno dočarava osjećaj blagdana. To možete postići osvježivačima, svijećama, mirisnim štapićima.

Ne zaboravimo također osjete okusa, stoga su fritule, božični suhi kolačići, ušećereni bademi, arancini i slično poželjni ili na stolu, ili upakirani kao mali pokloni za goste.

Mogućnosti su različite, potrebna je samo mašta i želja da se udovolji gostu. No,ono šta je od svega najbitnije, da uz sve ove materijalne stvari koje smo nabrojali, ne zaboravite osmjeh jer to je ono što ostaje u trajnom sjećanju....

Martina Majić
Dizajn interijera
098325774
021537222
Termistor, velebitska 9, Zagreb

_____________________________________________________________________

Davorka Jurić

dizajnerica interijera

Najidealnije ukrašavanje interijera u turističkom smještaju je pogoditi zlatnu sredinu. U ovom slučaju možemo se ogledati na poslovne prostore koji se isto tako ukrašavaju, ali u većini slučajeva bez upotrebe vjerskih simbola (jaslica, raspela,...) .

Važno je da pri blagdanskom ukrašavanju Vaših smještaja ne pristupate stihijski (kupili ste nove ukrase za vlastiti dom, a stare prebacili u apartman).

Osim blagdanskog ukrašavanja smještaja uvijek se može i preporučljivo je da se smještaj uvijek malo mijenja, recimo po godišnjim dobima (kod cjelogodišnjeg pružanja usluga smještaja). Ponekada iste zavjese i stolnjake vidimo godinama u istom apartmanu jer smatramo da uvijek dolaze novi gosti, a što je sa našim stalnim gostima koji godinama dolaze u isti apartman?  I oni vole da ih dočeka makar mala promjena.

Kod bilo kojeg tipa ukrašavanja ili uređivanja prostora vodite računa da „manje je više“, da Vaš ukus neminovno ne treba biti i ukus gosta. Teško je sve zadovoljiti ili pogoditi nečiji ukus, ali detalji odabrani sa pažnjom i vaše samostalne kreacijemogu biti pun pogodak.

 

Davorka Jurić

Dizajner interijera
Giorgini d.o.o.
www.Interijer-atelje.com
e-mail: [email protected]
Mob:0915880775

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Sajam Promohotel

Idete li na Promohotel sajam?

Sajam Promohotel će se održavati od 20. do 23.02.2019. u dvorani Žatika u Poreču. Na sajmu će se održati niz događanja, od predavanja, prezentacija, panel rasprava i edukacija posvećenih vlasnicima i menadžerima u obiteljskom smještaju, djelatnicima turističkih agencija, ugostiteljima, mentorima i učenicima ugostiteljskih škola. Dva dana biti će potpuno posvećena edukaciji vlasnika i menadžera u […]