Svaki treći iznajmljivač koristi ‘falše’ pločice!

kucazaodmorČak i površan pogled na fasade zgrada i privatnih kuća u našim turističkim mjestima ne može proći bez zapažanja nevjerojatno povećanog broja prepoznatljivih plavih metalnih ploča sa žutim zvjezdicama koje označavaju kako se u nekom objektu nalaze i komercijalni turistički smještaji.

Najezda plavih natpisa u središtima velikih turističkih gradova koji na svakoj zgradi mame natpisima: apartman, sobe, studio-apartman, kuća za odmor... baš kao i fasade privatnih kuća u manjim turističkim mjestima, najbolje potvrđuju statistički podatak da je posljednjih godina Hrvatska gotovo udvostručila broj privatnih postelja za iznajmljivanje.

No, koliko god nam izgledao prevelik broj takvih ploča koje niču kao gljive poslije kiše, čini se da u Hrvatskoj barem dvadesetak tisuća kućanstava koja se bave tim poslom, ploču na svoju fasadu nisu ni stavili! Ili su, pak, stavili njezin – falsifikat...

Više

15.000 iznajmljivača uopće nema ploču!

Tako barem govore brojke po kojima je “Kordun”, jedina tvrtka u zemlji koja je na temelju natječaja Ministarstva turizma ovlaštena za proizvodnju tih ploča, u proteklih 14 godina, otkad su standardizirane plave ploče zakonom propisana obveza iznajmljivača, isporučio ukupno tek oko 40 tisuća takvih natpisa. Kada se zna da se, po posljednjim podacima Ministarstva turizma iz prošle godine, 55.153 kućanstva bave iznajmljivanjem, jasno je da ovog trenutka više od 15 tisuća iznajmljivača još nema ploču na fasadi. Ili je možda imaju, ali ne onu od “Korduna” koju zakonski propisuje Ministarstvo turizma.

– “Kordun” ploče mora isporučiti po zakonu u roku od 30 dana od dana traženja. Najviše smo do sada isporučili ploča s natpisom “apartman tri zvjezdice”, a naša ploča može se dobiti samo uz priloženo rješenje o kategorizaciji. Riječ je o inoks-pločama s jamstvom od osam godina na sve vremenske uvjete i u njezinoj cijeni je uključen PDV i poštarina, jer ih mi šaljemo na adresu iznajmljivača – kazao nam je Željko Mažuran, direktor “Korduna”, tvrtke koja već na sedam natječaja Ministarstva turizma od 1999. godine dobiva ekskluzivitet izrade tih ploča.

Falsifikati duplo jeftiniji

Riječ je o metalnim pločama veličine 25 centrimetara, čija cijena se razlikuje ovisno o tome isporučuje li se fizičkim ili pravnim osobama. Tako privatni iznajmljivač kao fizička osoba plaća ploču 395 kuna, dok je tvrtke ili obrti plaćaju 690 kuna, i te ploče su u tamnijoj plavoj boji. Svaki objekt za iznajmljivanje trebao bi, kaže zakon, imati tu tablu na fasadi, no u razgovoru s privatnim iznajmljivačima koji s razlogom žele ostati anonimni, doznajemo kako mnoštvo ploča na fasadama zapravo nije izrađeno u “Kordunu”. Gotovo svaki grad na Jadranu ima ponekog bravara, izrađivača ključeva ili ličioca koji izrađuje natpise, koji se istodobno bave i izradom “falših” ploča za kategoriju smještaja. One se plaćaju od 50 do 150 kuna, nekoliko puta manje od “Kordunovih”.

– Ma to vam je javna tajna, u Splitu, Zadru, Makarskoj, Dubrovniku, svuda su barem po dva-tri obrtnika koja se bave i tim poslom “na crno”. Oni vam napišu na ploču što god im tražite, ne trebaju im rješenja o kategoriji, ali inspekcije bi trebale provjeravati o kakvim se pločama radi. Već na prvi pogled vidi se razlika od pravih metalnih i tih plastičnih ploča, ali na terenu prolazi sve što se stavi – kaže nam dugogodišnji iznajmljivač sa sjevernog Jadrana.

– U razgovoru s Državnim inspektoratom rečeno nam je kako svaka vrsta smještaja mora imati svoju tablu s kategorijom, ali ako je riječ o stambenim zgradama, onda one mogu biti i u hodniku zgrade ispred stana koji se iznajmljuje – govori Ante Jurišić, direktor TZ-a Baška Voda koji surađuje s brojnim iznajmljivačima.

Naravno, u tom slučaju nameće se pitanje zašto iznajmljivač mora kupovati inoks metalnu ploču otpornu na sve vremenske utjecaje, postojane boje tiska i posebnih mehaničkih svojstava ako mu ploča može biti u hodniku zgrade i doista joj nisu potrebna tolika “pojačanja” i garancije koje stoje iza cijene od 395 kuna?! No, očito prije 14 godina zakonodavac nije razmišljao o mogućnosti da se apartmani i sobe mogu naći i u stambenim zgradama u gradu, a ne samo u privatnim kućama turističkih mjesta.

Jedna ploča za više istih apartmana u zgradi

Istodobno iznajmljivači tvrde kako ih nerijetko državni službenici upućuju na to da više njih u jednoj stambenoj zgradi s istom vrstom i kategorijom smještaja (na primjer apartman s tri zvjezdice) mogu staviti jednu zajedničku ploču na fasadu zgrade. Tražeći službenu informaciju o tome u uredima državne uprave i odjelima za turizam primorskih županija, čuli smo kako stavljanje ploča nije njihov dio posla ni nadležnosti, te da je zakon za sve isti, i kako ne znaju za takve upute koje se, očito, daju inkognito.

Kako god bilo, stanje na terenu nije u skladu sa statistikama i zakonima, jer se na fasadama nalaze i ploče kakve kategorizacija ne poznaju, pa je samovoljno kićenje fasada takvim naručenim krivotvorenim tablama i kažnjivo djelo, jer se radi o krivotvorenju službene isprave kojom se dokazuje kategorizacija objekta, kažu nam u sustavu turističkih zajednica. No, za takve propuste do sada nije, čini se, nitko odgovarao pa ne čudi da je “štancanje” falsificiranih ploča sve češće.

Tekst i slika: Slobodna Dalmacija, piše: Ružica Mikačić 

 

6 thoughts on “Svaki treći iznajmljivač koristi ‘falše’ pločice!

  1. Imam ploču iz Korduna napravljenu po kategorizaciji iz 2001. za studio apartman na kojoj je samo napisano apartman i slika ležaja, bez zvjezdica. Shvatila sam da je još važeća, ali svi moji susjedi imaju novije kategorizacije pa s time i nove ploče sa zvjezdicama, pa ispada da je njihov smještaj bolji iako se radi o istoj vrsti. Mene zanima da li mogu nadopuniti tu svoju staru ploču zvjezdicama ili moram praviti novu? Ne vidim smisla u davanju 400 kn zbog samih zvjezdica. Unaprijed hvala na odgovoru!

  2. prema riješenju piše iznajmljivanje soba građanima u domaćinstvu to je riješenje punosnažno
    i nema oznaku sa zvijezdicam . sobe su akategorizirane . Posla sam riješenje KORDUNU za izradu ploče koju sam unaprijed platio na tabli je samo ležaj. .

    1. Prije nekoliko godina se mijenjao zakon i bila je dopuna da nove ploče moraju imati i oznaku zvjzdica, pa se takve i danas rade. Svi iznajmljivači koji imaju stare ploče bez zvjezdica, mogu ih zadržati i ne moraju novu ploču naručivati. .

  3. Komentiram kao Marija,
    ploča Korduna je sada oko 495,oo kuna to je puno šoldi i to je razlog i odgovor na tekst. pozdrav, ovo molim vas ne objavljujte, možete isto komentirati. Hvala.

  4. unutar apartmanizaciju u istoj zgradi 6 vlasnika i svi iznajmljivać. => Znaci 6 tablice !
    Neka Kordun “zaradi” …a čije je taj

    Kupili smo još 1999 god. tu famoznu ploću. iako smo poslali kopiju rješenje za apartmana zajedno sa uplatnicom, mi smo dobili tablicu sa nsimbolom “kreveta” *** i sami dodali AP .
    Ploća služi inspektorima, a ja želim plocu koju pokazuje što ja imam za goste da tih privlaćim u kući

    A što sa svim reklamnim tablama “tutti colori” , na kućama, pored ceste itd..
    ima li pravilnik za to? Kako moja kuća stoji na križanje , toliko ima te table (MOJE NEMA) dan ne trebam ograde niti zaštite od vjetra!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]