Ne zaboravite obavezu u travnju – pribavite liječničku potvrdu!



Zdravstveni uvjeti iznajmljivača
U "Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu" stoji propisano pravilo o zdravstvenim uvjetima iznajmljivača koje mora zadovoljiti. Novi interno pročišćeni tekst pravilnika Vam odmah stavljamo uz ovaj članak a skinutog sa stranica Ministarstva turizma.

Da biste pročitali cijeli članak, molimo Vas da se registrirate, besplatno je! A onda pročitajte sljedeće:

Što je praksa?
Tko sve mora imati zdravstvenu potvrdu?
Travanj je mjesec kada morate pribaviti potvrdu!
Što je točno propisano u Zakonu?
Što je točno propisano u Pravilniku?

46 thoughts on “Ne zaboravite obavezu u travnju – pribavite liječničku potvrdu!

  1. U narodnim novinama br 78/14 objavljen je PRAVILNIK O IZMJENAMA PRAVILNIKA O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI OBJEKATA U KOJIMA SE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU, u kojem se poglavlje: »V. ZDRAVSTVENI UVJETI IZNAJMLJIVAČA« s podnaslovom i člancima 23. – 26. briše, tako da IZNAJMLJIVAČI od 24.06.2014 NE MORAJU PRIBAVLJATI LIJEČNIČKA UVJERENJA !!!.

  2. Mene zanima da li je došlo do kakve promjene u svezi pribavljanja lječničke potvrde za iznamljivače,
    s obzirom da su do mene dople informacije da za ovu sezonu iste neće biti potrebne.
    Hvala, lijep pozdrav

        1. Poštovani, poslali smo dopis na ovu temu Ministarstvu i čekamo njihov službeni odgovor. Zakon se referira na Pravilnik koji je već izbrisan i stoga smatramo da nemaju pravo zahtjevati nešto što je već kao propis izbrisano. Čim dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

  3. Poštovani, ne čini li vam se glupo, da se kazni sa 1000 Kn onaj koji je pribavio potvrdu kasnije?
    Dali je tko pokrenuo što u smjeru da se to mjenja ?
    I na kraju, ja ču vjerojatno postati iznajmljivač apartmana tek u osmom mjesecu.
    Moj osobni liječnik nalazi se drugoj državi EU, ne u Hrvatskoj. Dakle kako ču dobiti valjanu potvrdu i od kojeg liječnika ?

    Pozdrav,

    Tatjana

    1. Imam isti problem i upravo sam zvao Zadarsku Zupaniju te su mi rekli kako je ta zdravstvena
      potvrda ukinuta prije 4 dana – nije nam vise potrebna, a cijelu proceduru prijave, ako im dostavim uredno kompletiranu dokumentaciju ce obaviti za 3-4 dana – svaka cast -ipak ima i svijeltlih primjera u nasoj administraciji!
      Pozdrav svim vrijednim turistickim djelatnicima iz Salzburga

  4. Ove godine po prvi put iznajmljujem apartman i prilikom dostavljanja dokumentacije za kategorizaciju morala sam napraviti i lječničku potvrdu koju su mi uzeli, a onda sam čula od prijatelja da ta potvrda mora biti kod mene. I šta sad, dali je to ok što su je uzeli ili nije!?

  5. Nije mi jasno o čemu pričate.Gdje piše da potvrda mora biti izdata u travnju?meni je inspektor i inspektorica uvijek govorila da potvrda treba biti izdata Do travnja !Siguran sam da je to u redu i da nećete platiti kaznu.ministarstvo je lani reklo da se to nenaplaćuje ,pa vidjet ćemo.!

  6. Poštovani! Budući da cu u slijedećih par tjedana podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za iznajmljivanje apartmana u Zg, zanima me, vezano za propis da se liječnička potvrda izdaje isključivo u travnju, da li sa zahtjevom podnosim, sada u siječnju izdanu liječničku svjedodžbu, pa ponovno novu u travnju ili ….? Ako netko ima iskustva s ovakvim slučajem….??

    1. Poštovana, ovo je jedno nebulozno pravilo kojeg se iznajmljivači moraju pridržavati. A kako biste izbjegli kaznu od 1000kn pa i više predlažemo Vam da ipak u travnju zamolite obiteljskog ljiečnika da Vam izda novu potvrdu. Za svaki slučaj.

    1. Postovani, ako Vam je ovo prva godina moralo bi Vam za ovu godinu vrijediti. Dakle ako vam je potvrda od lipnja ove godine i ako ste kategorizaciju dobili ove godine, to bi Vam moralo vrijediti. Iducih godina svakako dozvolu ishodite u travnju. Ukoliko ove godine budete imali problema s inspekcijom na ovu temu, svakako nam se javite.

      1. Hvala na brzom odgovoru, ali bojim se da ove godine neću biti iznajmljivač, jer potvrdu da je kuća izgrađena prije 1968. g moram čekati mjesec dana. Do tada će proći i sezona.
        Lp

  7. Mi smo dobili u Turističkom informativnom centru isprintani dopis koji se dijeli da se potvrda ne smije naplaćivati.To je bilo prije 3 dana,jedan kolega je otišao s tim kod doktora koji je rekao da je to u travnju kao došlo na snagu da se ne smije naplaćivati,ali da je sad u svibnju ponovo došao pravilnik da se naplaćuje.Ništa više nije meni jasno,samo neznam gdje se može naći točna i prava informacija????

  8. Ja sam svoju potvrdu uspjela dobiti besplatno ove godine. Najprije mi je sestra rekla da se naplaćuje a kada sam joj pokazala dopis otišla je posavjetovati se sa doktoricom i kad se vratila rekla je evo potvrde sve je u redu uz cinični smiješak. Imala sam osjećaj evo za Vas samo napraviti ćemo iznimku ne trebate platiti ali će zato platiti oni koji dođu poslije Vas. Hjela sam joj ostaviti dopis ali mi je papir vratila i rekla NE TREBA (to znači ako si se ti izvukla neće i drugi).

  9. Nažalost nedosljednost kao i nedorečenost propisa u RH očituje se čak i u ovim “banalnim” događajima u vezi zdravstvene isprave. Inspektor naplaćuje kaznu zato što je ista izdana u svibnju!? Jedan liječnik naplaćuje a drugi ne!? Netko očito jako pametan u nadležnom Ministarstvu je napisao da u obzir dolazi samo mjesec Travanj!?
    Mi iznajmljivači smo usprkos svojoj snazi i udjelu u sveukupnom hrvatskom turizmu još uvijek neravnopravan “partner”!!! Kada bi institucije koje žive od našeg novca radile kako treba svoj posao ovo bi bila uređena zemlja u kojo bi se znalo što napraviti, na koji način i koliko to košta!
    Što se konkretno tiče zdravstvene potvrde ili isprave preporučio bih iznajmljivačima da ponesu kopiju dopisa svom liječniku i u nikakvom slučaju ne plate makar morali mjenjati liječnika…
    Nadam se da ipak svi znamo čitati…

  10. Pozdrav svim iznajmljivačima!
    Mene zanima da li ta potvrda mora biti napravljena baš u travnju ili to može biti i prije? Što onda sa njom, da li se ona drži u samom objektu ili je treba slati nekome na uvid ? Meni ju je doktor napravio ovih dana i za nju mi nije ništa naplatio, mislim da je to pošteno!
    Unaprijed hvala na odgovoru!

    1. Po svemu sto smo dosad istrazili na ovu temu. Potvrda treba biti tocno u travnju pribavljena. Mozda zvuci pomalo cudno, ali predlazemo da se pokusavate drzati tocno tog mjeseca.

  11. Meni je potrebna ta lijecnicka potvrda po prvi put, da li je dovoljno da mi lijecnik napise potvrdu u kojoj jamci da ne bolujem od neke zakonom određene zarazne bolesti i da nisam duševni bolesnik koji zbog svog stanja ili ponašanja može ometati odnosno ugroziti okolinu ili mora navesti sve zarazne bolesti u potvrdi (navesti bas imena bolesti)?
    Da li ovu potvrdu moraju dostaviti svi clanovi obitelji bez obzira sto samo ja iznajmljujem apartman?

    Kakva je praksa sa poduzecima i obrtima?

      1. … mislim da Vam lijecnik nece navoditi bolesti, dovoljno je pozvati se na predmetni zakon te samo kratko nadopisati da se potvrdjuje da ne bolujete od neke dusevne ili zarazne bolesti temeljem zakona tog i tog. To je nase misljenje. Nigdje nije tako nesto strogo definirano pa se potvrde razlikuju. Ja misim da moraju i obrtnici i firme.

  12. Ja sam plaćala 150,00 kn i dobila račun.Promijenila sam liječnika jer je otjeran u mirovinu pa neznam što ću doživjeti slijedeće godine.Pitanje: da li se i te potvrde moraju čuvati najmanje dvije godine (kao i popis gostiju )?

  13. Posto ja zivim u Njemackoj i dolazim tek u sestom mjesecu u hrvatsku, zanima me kako mogu dobiti Lijecnicku potvrdu za cetvrti mjesec. Ove godine platio sam kaznu jer sam potvrdu izvadio tek nakon dolaska u Hrvatsku. Usprkos vazece potvrde prilikom kontrole, inspektorica je opet napisala prijavu koja me je kostala 1000 Kuna, plus troskovi suda (300 Kuna). ???

    1. Ja bih predložio da nekako kontaktirate liječnika opće prakse u Hrvatskoj te da Vam on/ona u travnju izda potvrdu. Ona mora biti besplatna. I kao takvu neka Vam ju pošalje na Vašu adresu ili neka ju čuva, pa ju vi podignete kad ste u lijepoj našoj. .

        1. Nikakav problem to nije riješiti .bilo koji susjed ili susjeda ode bilo kojem doktoru i u vaše ime zatraži potvrdu.treba samo vaše ime i prezime.to vam izlazi iz kompjutora i lupi se žig.

  14. Dobro večer!
    Zna li netko da li su tvrtke (vlasnik ili netko dr.) koje izjamljuju nekretninu, dužne imati liječničku potvrdu?
    Kako netko tko je kategorizirao apartman, kuću u svibnju, može dobiti lječničku potvrdu u travnju?
    Hvala!

  15. Poštovani,
    naša dokt.opće medicine uredno je naplaćivala tu potvrdu 100,00kn, najčešće bez računa.Tražili smo mišljenje HZZO Zg.
    Doktori opće medicine, čiji ste pacijent, a nije vas uputila na nikakav dodatni pregled NE SMIJE NAPLATIT PREGLED.Nama će HZZO vratiti 100,00kn.
    Da ne kažem da se doktorica naljutila, te nas je htjela izbrisat iz svojih pacijenata…samo zato jer, ona nama naplaćuje ono što je besplatno.Užas!!!

  16. Malo mi je nejasan ovaj zakon; svi iznajmljivači moraju imati ovu zdravstvenu potvrdu, bez obzira da li pružaju ili ne pružaju npr. uslugu prehrane? Pretpostavljam da da ali da provjerim. Hvala lijepa

  17. Ja sam isto potvrdu platila 150 kn i dobila sam račun od liječnika.
    Kod nas inspektor dolazi već tri godine za redom i svaki put provjerava da li je potvrda izdana u travnju. Susjedima, također iznajmljivačima dao je kaznu jer je bila izdana u svibnju kao i da je nisu imali i platili su oko 1000 kuna kazne.

    1. Strašno kako kažnjavaju. Apelirat ćemo da se takva stavka promijeni u Zakonu. Slobodno i vi šaljite Ministarstvu svoje prijedloge. Što ih je više, veća je mogućnost da debatiraju o tome i da se to promijeni. Mi smo takodjer poslali prijedlog da se kod inspekcijskog nadzora kod utvrđenih nepravilnosti ne ide odmah s kaznom već prvo s opomenom te tek u drugom koraku s kaznom. I opet ćemo apelirati na to.

  18. Odličan komentar. Nisam znao da Vam liječnici opće prakse to naplaćuju. Ja mislim da liječnici opće prakse to ne smiju naplaćivati. Ordinacija medicine rada to smije naplaćivati i koliko znam postoji određena zakonska cijena koja je oko 400-500kn za cijeli pregled (vid, sluh, srce, urin, krv…), no usto, liječnici još smiju i svoju cijenu formirati. Pokušat ćemo poslati dopis ministarstvu da nam se očituje po ovom pitanju. Da li dobijete neki račun od doktorice za ovu uplatu od 150kn?

  19. Mene zanima što je s cijenama potvrde liječnika i dali su one negdje regulirane ili zaista svaki liječnik sam određuje koliko dođe njegova potvrda? Ja sam svoju potvrdu u ovoj godini platila 120,00kn kod svoje liječnice a prijateljica kod druge liječnice 150,00 dok je druga prijateljica rekla da joj je liječnica dala besplatno potvrdu! ???

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]