Pitanje iznajmljivača: Iznajmljivač sam, a moram plaćati porez na kuću za odmor?!

Evo jednog pitanja iznajmljivača koje smo nedavno dobili. Pozivamo Vas da se priključite raspravi i komentirate članak ukoliko ste i sami imali slična iskustva ili imate zanimljive informacije koje bi mogle pomoći iznajmljivačici s navedenim problemom.

"Imam kuću, na kojoj sam prijavljena sa mjestom stalnog boravka, svi moji dokumenti se vode sa tom adresom već od 1987 g. i tu provodim veći dio godine. Imam i rješenje za iznajmljivanje u domaćinstvu, na koje plaćam paušalni porez i boravisnu taxu.
Do ove godine nisam imala drugih poreza, no sad mi je donešeno rješenje za "Porez na kuću za odmor", iako je to, kao što sam već navela, mjesto mojeg stalnog boravka. Nakon žalbe poslan mi je dopis u kojem se navodi 10-tak stavki kojima sad moram dokazivati koliko struje, vode, telefona..... je trošeno od 2007.-2011. Isto tako i koju površinu koristim ja, a koju površinu koriste gosti, sve to radi opet utvrđivanja nekakvog poreza.
Ukoliko se to sprovede, neću imati više nikakvog računa baviti se turizmom. Što da radim i kome da se obratim?"

Naše sugestije:
1. Svakako bi savjetovatovli da se pokušate javiti krovnoj udruzi iznajmljivača za više informacija: www.hzuos.hr oni su registrirana udruga koja se upravo bave sličnim problematikama i vjerujem da će imati više informacija.

2. Možete takodjer konkretno pitanje (ali sročite vrlo konkretno pitanje s detaljnim opisom) postaviti i Ministarstvu Turizma www.mint.hr i zahtjevati odgovor u pisanom obliku, kojeg ćete moći pokazati poreznoj kao određeni dokaz.

3. Zakon koji govori o porezu na kuću za odmor je: Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave i to u člancima 35. do zaključno 38.

Naše mišljenje:
Ne vidim razlog kako registrirani iznajmljivač koji već plaća paušalno porez na isti objekt može biti tretiran i tim drugim porezom na kuću za odmor. Pitanje je, što ako u nekom drugom dijelu objekta koji nije kategoriziran oni ustanove da se radi o kući za odmor i naplate to po kvadratima. Nigdje nismo naime našli informaciju što ako je osoba prijavljena na toj adresi, smatra li se to kućom za odmor? Najbolje da Ministarstvo da svoje mišljenje te da se to podastre poreznoj prilikom rješavanja ovog problema.

2 thoughts on “Pitanje iznajmljivača: Iznajmljivač sam, a moram plaćati porez na kuću za odmor?!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]