interijer apartmana na instagramu

Airbnb plus: Opcija za goste dubljeg džepa

AirbnbNovi program Airbnb plus je novost za iznajmljivače koji se žele istaknuti u masi, ostvariti bolju poziciju na Airbnb stranici i dobiti posebnu oznaku „plus“.

Ulazak u ovu kategoriju smještaja nije dostupan svim iznajmljivačima već samo onima koji to zasluže dobrim recenzijama i dokazanom kvalitetom smještaja te dobiju pozivnicu (ili odgovor na prijavu) za ulazak u ovaj ekskluzivni klub.


Kliknite ovdje za nastavak teksta...

​​

Za sada Airbnb svoj novi program oglašava pod sloganom: „Sve udobnosti doma i još više..“
Ako ste pogledali promo video shvatit ćete da se novim Airbnb programom cilja na smještaje vrhunskih recenzija i dobrih sadržaja sa dozom otkačenosti i osobnosti.

U promo videu su domaćini prikazani kao pristupačni i kreativni (dočekuju goste sa ručno iscrtanom mapom mjesta i preporučenih sadržaja), smještaj je pokriven kvalitetnom internet vezom, kuhinja sadrži sve potrepštine, a osim osnovnim smještaj je opremljen i zabavnim igrama i projektorom (tako da nema straha ni od lošeg vremena).


airbnb plus
Izvor Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=KT9zihN24bE&t=2sbE

KOME JE AIRBNB PLUS NAMIJENJEN?

Časopis Conde Nast tvrdi da je Airbnb plus „Opcija za sve goste koji mrze Airbnb“.
Iako nespretno opisano, ovaj naslov na neki način i pogađa srž novog filtera za pretragu smještaja. Airbnb plus je opcija za sve putnike koji su do sada preferirali hotelski smještaj. Putnici na koje Airbnb cilja novom kategorijom traže višu kvalitetu, bolji sadržaj i spremni su platiti više.

Zbog toga je Airbnb izbacio popis kriterija kojima će svi iznajmljivači morati udovoljiti ukoliko žele dospjeti na popis najboljih.


KOJI SU KRITERIJI ZA ULAZAK U PROGRAM?

Osnovni uvjeti za ulazak u Airbnb plus klub su sljedeći:
a) Prosječna ocjena koju su vam gosti dali iznosi najmanje 4,8
b) Stopa prihvaćanja zahtjeva od najmanje 95 %
c) Bez otkazivanja u protekloj godini (s izuzetkom onih koje su otkazane zbog izvanrednih okolnosti).


Ako udovoljavate spomenutim uvjetima ( a želite ući Airbnb plus program) zatražite svoju pozivnicu koja se nalazi sljedećem linku (na dnu stranice): https://hr.airbnb.com/plus/host/requirements


NAPOMENA:

U vrijeme objave članka, sve su prijave stavljene na čekanje do dovršetka obrade postojećih prijava. Pratit ćemo Airbnb obavijesti te vas informirati o datumu kada Airbnb plus bude dostupan i za Hrvatsko tržište.


Kako biste prošli i uspješno završili proces prijave očekuje vas sljedeće:(1) morat ćete ispuniti obrazac sa popisom kriterija

Kriterija koji definiraju sadržaj i uređenje smještaja je čak 100 a popis osnovnih zahtjeva možete pronaći i iščitati ovdje: https://hr.airbnb.com/plus/host/requirements/all


(2) morat ćete ugovoriti provođenje postupka vizualne procjene smještaja na daljinu

(3) morat ćete sa vanjskim suradnikom Airbnba provesti postupak procjenePrimjer procjene:

Moguće je da će Vam ovaj vanjski suradnih Airbnba (inspektor) savjetovati da primjerice ugradite pametnu bravu (kako bi gosti mogli sami ući u smještaj). Ukoliko nudite samo šampon, savjetovat će da nabavite i regenerator.
Po pregledu fasade bi vam mogli savjetovati popravke i ličenje ukoliko su na njoj vidljiva oštećenja.
Mjerit će Vam se i brzina internet veze ali pregledavati i čistoća kuhinjskih aparata.(4) morat ćete po pregledu izvješća (nakon posjeta smještaju) izvršiti sve izmjene koje su potrebne kako bi se ispunili uvjeti za sudjelovanje u programu.


Usto, postoji i mogućnost naknadnih posjeta kako bi se provjerilo ispunjava li smještaj i dalje uvjete za sudjelovanje u programu.


KAKAV SMJEŠTAJ MORA BITI KAKO BI UŠAO U AIRBNB PLUS?


Nećemo nabrajati sve sadržaje niti opisivati izgled prostora kojem se treba težiti ali ćemo navesti neke od primjera:

– smještaj mora imati dasku za glačanje i glačalo,
– posteljina mora biti kvalitetna
– vanjski prostor mora biti bez korova,
– internet mora biti brz sa ne manje od 5Mbps,
– gostima mora biti osigurano najmanje osam vješalica,
– gost mora biti u mogućnosti skuhati kavu unutar smještaja,
– tlak vode mora biti jak itd..


Spomenuti uvjeti su prilično detaljni, a osim spomenutih moguće je da će Vam se dodati i drugi po dolasku Airbnb inspekcije.
Vaš smještaj će i dalje imati osobnost ali će svojom ponudom zadovoljavati standarde vrhunskih hotelskih smještaja.


Airbnb plus domaćin mora zadovoljiti stotinu kriterija a sve s ciljem da njegov smještaj bude konkurentan bilo kojem hotelskom smještaju (ali da pritom zadrži svu udobnost doma).


Na primjeru dobre prakse koji prikazuje njihov promotivni video vidljivo je da će se osim na tehnikalijama i dalje inzistirati na osobnosti i uređenju prostora koje će odskakati od dosadnog i tipičnog. Airbnb plus osim na dobroj opremljenosti i dalje traži originalno uređene sobe i apartmane koje će biti hitovi instagrama.

interijer apartmana na instagramu

Ne štedite na detaljima ni osobnom pristupu uređenju. Umjetničke slike, skulpture, glazbene ploče, biljke, sve podiže vrijednost ako je ukusno spojeno. Uredite apartman udobno kao vlastiti dom, dodajte par zanimljivih detalja i iskočite iz mase.


Da, detalji čine razliku ali će njihova nabava vjerovatno iziskivati i vremena i novaca. Ako ste spremni na prelazak u posebnu kategoriju vrhunskih smještaja budite spremni na nove promjene i ulaganja.

Osim inspektora koji će ispitati udovoljavate li kriterijima, dobit ćete i fotografa koji će izraditi nove fotografije smještaja.


CIJENA ULASKA U PROGRAM


Naknada koju Airbnb naplaćuje je jednokratna, iznosi 149$, a pokriva troškove obilaska smještaja i izrade izvješća o tome što trebate poduzeti kako bi smještaj bio spreman za uvrštenje u program.

VAŽNO:

Ako otkažete obilazak smještaja, uplaćena vam naknada neće biti vraćena.

Detalje o naknadi za ulazak u Airbnb plus program se može iščitati ovdje.
Trošak naknade se odbija od sljedeće uplate.


ŠTO DOBIVATE ULASKOM U AIRBNB PLUS KATEGORIJU?


Airbnbovci tvrde sljedeće:

“Čak 73 % putnika reklo je da su spremni platiti više za smještaj provjerene kvalitete i udobnosti.”
Izvor: https://hr.airbnb.com/plus/host

Može se zaključiti da stupanjem u Airbnb plus program dobivate priliku ostvariti veću zaradu u budućnosti.
Kada pristupite programu dobivate bolji položaj u rezultatima pretraživanja u okviru zasebne kategorije, primat ćete savjete o uređenju interijera i profesionalne fotografije, a dobivate i Airbnbovu premium korisničku podršku.
Zanima vas kako će izgledati oglas vašeg smještaja na Airbnb plus? Kliknite ovdje.


DA LI ĆE VAM ODMAH SKOČITI CIJENA SMJEŠTAJA AKO UĐETE U PROGRAM?


Veća udobnost i kvaliteta = veće cijene. Ovaj odnos zapravo vrijedi za sve smještaje i one koji su u Airbnb plus programu i one koji nisu. Airbnb plus doduše znači bolji marketing i pozicioniranost na tražilicama što bi dugoročno moglo značiti i slobodu podizanja cijene smještaja.

Prosječna cijena noćenja na Airbnb plusu je nešto ispod $250. Usporedimo li taj iznos sa prosječnom cijenom kod običnog listinga od $100 razlika je očita.

zarada iznajmljivača

Cijena po najprije ovisi o lokaciji, tako je primjerice (na današnji datum) prosječni trošak smještaja za hotele u Los Angelesu 198$, a Londonu 230$ po noći.


ŠTO KAŽU STRANI IZNAJMLJIVAČI, KAKVA SU ISKUSTVA?


Malo smo pratili forume (community-e) iznajmljivača Airbnb-a koji su raspravljali o programu Airbnb plus.

Otkrili smo da za sada nisu osjetili veću promjenu u tipu gostiju. Ovakvi vlasnici smještaja su i do sada bili luksuznijeg tipa i nudili kvalitetan sadržaj te imali izvrsne recenzije.

Isto tako smo otkrili da loša recenzija može izbaciti oglašeni smještaj iz Airbnb plus programa (kao i bilo kakvo drugo odstupanje od uvjeta propisanih Airbnb plus programom).


Neki iznajmljivači smatraju da je ovaj program izvrstan ali namijenjen malim apartmanima dok za ville i velike kuće možda i nije dobra ideja. Popravci i zahtjevi će biti preveliki, a promjena se neće puno osjetiti ni na cijeni ni na broju rezervacija.


Neke stavke bi mogle biti predmetom pregovaranja, ako udovoljite većini uvjeta mogli bi vam progledati kroz prste (svaki slučaj je poseban tako da ovo ne mora proći kod vašeg smještaja, svakako vrijedi pitati).

Svi se uglavnom slažu oko toga kako je Airbnb plus dobra ideja ali da je još u povojima i da valja vidjeti što će se još dogoditi i čime će rezultirati ulaganja.


DA LI JE AIRBNB PLUS DOSTUPAN U HRVATSKOJ?


Ne još. Za sada su na Airbnb portalu oglašeni Airbnb plus smještaji na sljedećim lokacijama: Austin, Barcelona, Cape Town, Chicago, Los Angeles, London, Melbourne, Milano, Montreal, Rim, San Francisco, Šangaj, Sydney, Toronto.


U najavi su Airbnb oglasi za: Atenu, Auckland, Bali, Peking, Chengdu, Kretu, Lisabon, Ciudad de México, Montreal, Phoenix, Prag, Riviera Maya, Seattle.


Neki apartmani u Hrvatskoj već primaju pozivnice za ulazak u ovaj ekskluzivni klub te prolaze pripreme. Nakon što se skupi dovoljan broj oglasa koji zadovoljavaju sve kriterije, kreirat će se i novi filter sa smještajima iz Hrvatske. Točan datum još nije poznat.


ZAKLJUČNO:


Brian Chesky (Airbnb CEO) želi otkloniti ustaljeno razmljšljanje o Airbnb-u kao o portalu koji ne prikazuje smještaj prema svačijem ukusu. Novom kategorijom će se ciljati na goste dubljeg džepa spremnije platiti veću cijenu smještaja, a koji su do sada preferirali hotelski smještaj.


Svojevremeno je i booking.com htio zagristi dio konkurentskog kolača pa je pokrenuo portal „Villas.com“. Pokus je pokazao da posjećenost nije dovoljno velika da bi se isplatilo održavati portal (Villas.com portal je ubrzo ugašen). Nakon propalog pokusa ovjavljeno je kako je razlog gašenja potvrda da korisnici radije pretražuju smještaj na jednom portalu (te je sve smještaje sa villas.com prebacio pod istu kapu “booking.com”).

Izgleda da je Airbnb naučio iz bookingovih grešaka.

Airbnb Plus program ima ambiciju doseći brojku od 75.000 domova u 50 odredišta do kraja godine.
Što će iz svega izaći ostaje nam vidjeti. “Test and learn” glavni je moto većine online kompanija za oglašavanje smještaja.

ŽELITE ZNATI VIŠE O AIRBNB PLUS PROGRAMU?


Informirajte se na linkovima u popisu izvora sa kojih smo prikupili informacije:

https://techcrunch.com/2018/08/06/airbnb-for-work-now-accounts-for-15-percent-of-bookings/press.atairbnb.com/airbnb-for-work-700000
https://hr.airbnb.com/help/article/2195/airbnb-plus-program-terms-and-conditions
https://qz.com/work/1214411/airbnb-ceo-brian-chesky-wants-to-do-home-visits-to-check-your-wifi/
https://qz.com/quartzy/1215781/airbnbs-new-plus-tier-costs-as-much-as-a-hotel/
https://hr.airbnb.com/plus
https://hr.airbnb.com/help/article/2203/what-should-i-know-about-the-airbnb-plus-application-fee
https://hr.airbnb.com/plus/host/requirements
https://community.withairbnb.com/t5/Hosting/Airbnb-Plus-Results-Do-Participants-Experience-Increased-Revenue/td-p/655184
https://www.cntraveler.com/story/airbnb-goes-luxe-with-promise-of-new-high-end-rentals
https://www.tnooz.com/article/booking-com-closes-villas-com-rental-brand/
https://hr.airbnb.com/plus/host

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:

Unsplash.com

*Većina teksta je preuzeta sa portala Megabooker.hr

Što je, kome je namijenjen i isplati li se Airbnb plus

*Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Pišite nam.

One thought on “Airbnb plus: Opcija za goste dubljeg džepa

  1. Sjajno. Airbnb dobro poznaje trziste i ako to znamo vidimo da gosti danas traze ne samo krevet za prespavati vec i dozivljaj i kavlitetu i za to su voljni i više platiti. To nam je dobar putokaz. Tako iznajmljivaci direktno mogu konkurirati hotelima. Iako necemo pruzati doručak ima toliko mnogo detalja i stvari koje mozemo ponuditi gostima da budemo kvalitetni i da u konačnici povecamo cijenu svojih usluga. I pritom vise zaradimo. Za to moramo imamo ljubavi i strast u ovom poslu. Upravo da bi vlasnici smještaja ponudili vecu kvalitetu Airbnb je nasao nacina da motivira svoje iznajmljivace. To samo govori kako nije dovoljno samo izdati krevet gostima vec da u cijeloj prici lezi puno vise i da se za dobre recenzije valja potruditi. Nadamo se samo da ce i Hrvatska uskoro bit na popisu drzava kojima Airbnnb nudi ovu mogucnost. Dakle definitivno je trend povecanje kvalitete o cemu ovaj portal vec dugi niz godina pokusava ukazati i motivirati iznajmljivace 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]