Smještajni menadžment: Sve traženije usluge kompletne brige o smještaju i gostima!

U više smo navrata primili upite iznajmljivača koje zanima postoje li tvrtke koje se bave tzv. "upravljanjem smještaja", točnije, koje mogu preuzeti kompletno poslovanje i brigu o smještaju za iznajmljivača? Dakle od pospremanja i čišćenja do dočeka gostiju i prijave te brige o gostu tijekom cijelog boravka. Može se primijetiti kako je takve specijalizirane ponude za iznajmljivače, shodno povećanoj potražnji u zadnje vrijeme, sve više i više. Takve usluge vođenja nekretnina su poznate inače pod nazivom "Property management", u slobodnom prijevodu "upravljanje smještajem" ili još točnije "usluge upravljanja smještajnim kapacitetima u domaćinstvu".

 

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

Sve traženije usluge posebice kod novih iznajmljivača i stranaca

Nedavno broj tvrtki koje nude takve usluge bio je vrlo skroman, to jest nije ih uopće ni bio, a činilo se i prilično glupo da iznajmljivač koji želi pokrenuti biznis s vlastitim apartmanima zapravo nema uopće vremena za njegovo vođenje. Za potrebe pripomoći, iznajmljivači su se snalazili sa susjedima, prijateljima ili posebno za to angažiranim tetama pospremaćicama. Danas međutim nije nimalo čudno angažirati posebnu tvrtku koja će umjesto vlasnika smještaja voditi baš sve. Takva se potreba sve više širi, posebice kod novopečenih iznajmljivača ili onih koji naprosto nisu u mogućnosti biti stalno prisutni uz goste. Na primjer stranci koji žele u svojim nekretninama ponuditi usluge smještaja za vrijeme dok nisu u Hrvatskoj ili žele upravo planski ući u takvu investiciju kupovinom nekretnine s ciljem da nekome mogu poslovanje i brigu o smještaju i gostima u potpunosti predati u ruke.

 

Ne samo doček gostiju i pospremanje, već i dobivanje profesionalnih fotografija, optimizacija cijena i druge dodatne usluge.

Kad se kaže kompletno vođenje apartmana, što to zapravo uključuje? Prema kratkom jednostavnom istraživanju ponude na internetu i njihovih usluga, saznajemo da osim ustaljenih poslova kao što su doček s predajom ključeva i odjava gostiju to uključuje i naplatu smještaja, čišćenje i pospremanje, komunikaciju s gostima uz podršku 24 na dan, prijava u eVisitor, vođenje rezervacija i kalendara pa čak i snimanje profesionalnih fotografija smještaja kao i optimizacija cijena radi pospješivanja prodaje.

Predati profesionalnom i stručnom osoblju posao u ruke čini se kao sjajna mogućnost za one koji ne da nemaju vremena voditi smještaj, već možda i ne znaju kako, nemaju potrebnog iskustva ili smatraju da će to netko drugi bolje odraditi za njih. Ostaje samo na kraju pitanje, što ako takva tvrtka koja preuzme brigu o smještaju i gostima i vođenje rezervacija na sebe, ne donese iznajmljivaču očekivane rezultate?

 

Može li vlasnik smještaja pustiti brigu na veselje?

Naravno da je takvo poslovanje za vlasnika objekta skuplje jer plaća nekome drugome sve one usluge koje bi i sam mogao raditi. No, oni koji se žele svjesno odreči dio kolača zarade i nekome drugom prepustiti kompletnu brigu o smještaju i objektu, danas mogu ipak nešto lakše nači tvrtke koje će im takve usluge i ponuditi.

Vlasnici smještaja čini se, mogu stvarno onda dati brigu na veselje. Odgovornost pak takvih tvrtki ipak nije mala.  Njihovo je da budu pravodobno informirani o novostima u propisima, da uredno vode poslovanje, da prate tržište i budu prilagodljivi, smještaj neprestano razvijaju, popravljaju mane, istaknu prednosti, povećaju vrijednost ponude, učine smještaj atraktivnijim, uvedu nešto novo... i osim mnogih drugih obveza da u konačnici ispune očekivanja iznajmljivača.

 

Prije svega ipak oprez!

Doznali smo da je bilo čak i nekih negativnih iskustava iznajmljivača koji su započeli suradnju sa tvrtkama za vođenje smještaja, a na kraju se sve svelo na prijevaru. Stoga treba biti na oprezu te predlažemo da se iznajmljivač prethodno dobro informira o tvrtki koju želi angažirati. Takodjer treba obratiti pozornost na ugovor koji se potpisuje te na koji način se vrši isplata i u kojim rokovima. Iako su to iznimke, vrijedi uvijek biti oprezan.

 

Puno odgovornosti nose obje strane kao i spremnost na promjene i ulaganja

Dobro je da takve tvrtke (zvat ćemo ih "agencije" jer i ima i putničkih agencija koje nude takve usluge)  budu upoznate i s  Nacionalnim programom unaprijeđenja obiteljskog smještaja, to jest da budu otvoreni prema diverzifikaciji ponude, da budu sposobne poticati konstantna ulaganja od strane iznajmljivača, uvoditi dodatne usluga i prednosti, a sve to naravno u dogovoru s vlasnikom smještaja. Od vlasnika smještaja se pritom očekuje da bude i sam spreman konstantno ulagati u poboljšanje usluge i imati razumijevanja za sve promjene i novosti koje predloži agencija kao uvjet prilagodbe na tržištu i unaprijeđenja poslovanja, konkuretnosti pa i na kraju opstajanja na tržištu. To je dakle neprekidan proces koji zapravo ne dopušta vlasniku smještaja da se potpuno isključi iz priče.

Sasvim je stoga očito da se tu očekuje stalna komunikacija, suradnja i angažman obiju strana. Pravo je pitanje, što ako vlasnik smještaja ne dobije očekivane rezultate? Ili pak obrnuto?

 

Velika šansa za lokalne putničke agencije

Usluge smještajnog menadžmenta nude kao dodatne usluge i neke putničke agencije, posebice one koje su se specijalizirale za obiteljski smještaj. Lokalne receptivne putničke agencije tako imaju veliku prednost i konkurentnije su u borbi protiv velikih rezervacijskih portala koji takvu uslugu ne nude ili trenutno tehnički nemaju mogućnost za tako nešto. To je sjajna prednost za lokalne putničke agencije kojima se nije lako boriti s divovima sa svjetskog tržišta. Uostalom, svi prihodi od gostiju i rezervacija barem ostaju lokalnoj zajednici, a ne idu u Irsku ili San Francisco.

 

Za neke je možda bolje zasukati rukave 

Što se tiče razine obrazovanja, više od polovice iznajmljivača obiteljskog smještaja (prema objavi u Nacionalnom programu unaprijeđenja OS-a) ima srednjoškolsko obrazovanje, ali je čak 38% visokoobrazovanih. Iako je za preko 90% iznajmljivača obiteljskog smještaja iznimno važan izvor prihoda, valja naglasiti da je riječ ponajviše o dodatnom (sekundarnom) prihodu kojim se popunjava obiteljski budžet. Za oko 40% iznajmljivača, ovaj prihod upotpunjuje plaću iz redovnog radnog odnosa, dok u oko 30% slučajeva, taj prihod predstavlja dodatak zasluženoj mirovini. Indikativno je da za tek 21% iznajmljivača prihodi po osnovi najma predstavljaju osnovni izvor prihoda domaćinstva.

Ako podvučemo crtu, izgleda da za one kojima je to važan izvor prihoda, najpametnije je da sami zasukaju rukave i možda posao pretvoriti u glavni izvor prihoda. Ako takvi imaju slabo ili nimalo iskustva, moraju se dodatno educirati (radionice, predavanja...) Oni kojima je tek dodatni izvor prihoda, dati nekoj tvrtci sav posao u ruke može izgledati kao sjajna mogućnost. No svatko najbolje sam može iskalkulirati što mu je najisplativije.

 

Rješenje za one koji ipak sami žele dočekivati goste, ali trebaju osobu za pomoć u pospremanju i čišćenju

Svi oni koji bi ipak željeli poput pravih istinskih domaćina sami sve voditi i na najsrdačniji način sami dočekati goste, mogu eventualno angažirati osobu koja bi im bila pripomoć u pospremanju i čišćenju čisto iz praktičnih razloga kad je smjena gostiju isti dan u više smještajnih jedinica. I tu postoji rješenje - zaposliti pospremačicu. Da, na to iznajmljivač kao fizička osoba ima pravo. Više o ovoj temi smo već pisali na našem portalu:  Kliknite na poveznicu ovdje.

 

 

A gdje je tu onda duh domaćina i pravog obiteljskog smještaja?

 

Uz maksimalnu posvećenost kvalitete usluge i ispunjavanju želja/potreba svojih gostiju, obiteljski je smještaj RH sinonim za gostoljubljivost, domaćinski ugođaj i autentičnost turističkog doživljaja. I to gosti danas traže. 

Kao ključni privlačni atribut boravka u objektima obiteljskog smještaja su dakle: autentičnost, ljudski dodir, osobnost, toplina i domaćinski ugođaj... U tom smislu, a vodeći računa o sve većoj individualizaciji turističkog iskustva, prednosti malih obiteljskih objekata, u odnosu na 'industrijaliziranu' hotelsku ponudu, proizlaze ih njihove jednostavnosti, nepretencioznosti, udobnosti te mogućnosti prilagođavanja specifičnim tržišnim nišama ('tailor made').  (Izvor: Nacionalni programu unapređenja obiteljskog smještaja)

Pravo je pitanje stoga, jesu li tvrtke koje su preuzele poslovanje od domaćina u mogućnosti ponuditi sve ove vrijednosti i karakteristike? Prije nego si pokušate odgovoriti na ovo pitanje sami, pogledajmo drugu stranu priče.

 

Od agencija se očekuje stručnost i vještine u vođenju biznisa te pokretanja novih vrijednosti za destinaciju i ponudu 

Iako ključnu snagu u ovoj sferi predstavlja individualni pristup gostu, 'toplina' i gostoljubivost, slabosti na koje su prisutne kod nekih iznajmljivača su manjak stručno osposobljenog i/ili turistički obrazovanog kadra te, s tim povezanu, nedovoljnu upućenost u potrebu provjere ekonomske isplativosti vlastite poduzetničke ideje. Problem svakako predstavlja i jako izraženo 'svaštarenje'. Možda su tvrtke koje nude usluge vođenja smještaja tu pravo rješenje problema i mogućnost da takav smještaj dobije momentalno sve potrebne profesionalne značajke. Tu je snaga takvih ponuđača usluga, ali i njihova odgovornost da kvalitetno i adekvatno razvijaju ponudu.

Takve agencije onda mogu u destinaciji stvoriti nove vrijednosti, jer mogu utjecati na poboljšanje karakteristika smještaja u korist inovativnije ponude i boljeg poslovanja.

 

Koja su vaša iskustva?

Imate li posebnu osobu ili firmu koja vam vodi djelomično ili kompletno poslovanje?  Voljeli bismo čuti vaša iskustva. Komentare budite slobodni napisati niže u nastavku ovog članka.

 

Pripremio: Kruno Pekas
Slika kao ilustracija: enso-blog.de

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]