iznajmljivači paušalci

Raste paušalni porez za iznajmljivače privatnog smještaja

Izgleda da će 2018. biti zadnja godina u kojoj će iznajmljivači po krevetu plaćati maksimalno 300,00 kn paušalnog poreza na dohodak.
U pripremi su simulacije različitih verzija poreza koje će nas dočekati već 1. Siječnja 2019.

U nacrtu prijedloga zakona stoji da je trenutno važeći paušalni porez na dohodak određen još 2004. godine te da je uočena potreba za usklađivanjem visine poreznog opterećenja za iznajmljivače u turizmu.


Zašto raste paušalni porez za iznajmljivače smještaja?


Kliknite ovdje za nastavak teksta...

​​


Prema izjavi ministra Marića koju je prenio Večernji list stoji da je sadašnji porez na dohodak donešen kad je dnevna cijena najma bila 100 kuna te kada se pretpostavljalo da privatni vlasnici stanova i apartmana tijekom godine ostvare samo 35 noćenja.


Ministar je pritom dodao kako veći dio Primorja i Dalmacije danas za ležaj dobije znatno više. Privatni iznajmljivači koji su prijavili najam deset kreveta godišnje plate 3000 kuna paušalnog poreza na dohodak, koliko se u jednom mjesecu oporezuje neto plaća od 12 tisuća kuna.


Ekonomisti porezne skupine koji rade na izmjenama zakona smatraju da su iznajmljivači do sada bili najmanje porezno opterećeni i namjeravaju to promijeniti.

Na koji način će jedinice lokalne samouprave određivati visinu paušalnog poreza?


Do sada je visina paušalnog poreza ovisila o vrsti odnosno razredu turističkog mjesta i dobu sezone.
Trenutno nema dostupnih informacija o tome na koji način će jedinice lokalne samouprave određivati visinu paušalnog poreza.

Najavljeni raspon visine paušalnog poreza po krevetu (koji će se kretati od 150,00 kuna do 1.500,00 kn) je zaista velik i stavlja iznajmljivače u neizvjesnost.
Koga će dočekati maksimalni iznosi, a koga najmanji te po kojim kriterijima? Sigurno je da jednaki kriteriji ne bi trebali vrijediti za sve. Jedinice lokalne samouprave bi trebale uzeti u obzir kategorizaciju objekta, broj registriranih ležajeva u objektu, popunjenost, tip turističkog mjesta, doba sezone i brojne druge faktore. U Nacrtu zakona za sada ne stoji nikakva definicija kriterija:

Prema prijedlogu zakona stoji da će jedinice lokalne samouprave samostalno određivati visinu poreznih davanja prema fiskalnim potrebama i ciljevima gospodarskog razvoja.Što na novu visinu poreza kažu iznajmljivači?


Većina iznajmljivača smatra da će novi prijedlog samo još više gurnuti iznajmljivanje smještaja u sivu zonu.
Najviše pritužbi stiže od iznajmljivača koji se nalaze u malim mjestima gdje sezona ne traje dulje od 2 mjeseca.
Javna rasprava traje do rujna a komentirati i iščitati spomenuti prijedlog zakona koji je u ravnoj raspravi možete na sljedećoj stranici: esavjetovanje.hr
Savjetujemo da se priključite raspravi.

Iznajmljivači privatnog smještaja na udaru odluka vlade


Zaključno,u nadolazećoj godini će iznamljivači plaćati 25% veću boravišnu pristojbu, veći paušal, neće smjeti usluživati hranu ni piće (Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti) i dalje će negodovati zbog plaćanja poreza na proviziju, a pričat će se i o rekategorizaciji smještaja.


Nemojte biti promatrač. Ostavite svoj komentar na i sudjelujte u javnoj raspravi na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/DashboardInformacije korištene za pripremu članka su pronađene na sljedećim izvorima:
 

NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK
https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/prijedlog-pausal-za-iznajmljivace-u-turizmu-povecava-se-na-150-do-1-500-kuna/
https://www.vecernji.hr/vijesti/na-udaru-direktori-na-minimalcu-i-iznajmljivaci-1264510
https://lider.media/znanja/iznajmljivaci-od-ove-godine-porez-na-dohodak-nije-uvjetovan-statusom-u-pdv-u/
https://www.teb.hr/novosti/2018/obveze-iznajmljivaca-u-2018/
https://www.vecernji.hr/vijesti/iznajmljivace-u-turizmu-izjednaciti-s-poduzetnicima-1259899
https://www.glasistre.hr/pula/predlaze-se-da-jls-odlucuje-o-visini-pausalnog-poreza-na-dohodak-za-iznajmljivace-u-turizmu-568262

Napomena: Klub iznajmljivača nikako ne preporučuje rad na crno niti rad koji na bilo koji način krši zakone Republike Hrvatske. Preporučujemo sudjelovanje u javnim raspravama i argumentiranu raspravu s ciljem donošenja kvalitetnijih odluka.

6 thoughts on “Raste paušalni porez za iznajmljivače privatnog smještaja

 1. Država iznajmljivačima ne plaća kreditr,održavanje objekta,ne čisti smještaj,je plaća račune struje,vode,smeća,interneta i ostalog.Iznajmljivač nema samo troškove prema državi nego ima još ostalih troškova koje ne uzimaju u obzir jer ne može se računati čista dobit ako se samo uračunaju troškovi paušala i članarina.

 2. Paušalni porez treba korekcije..ali na MANJE. Smanjite u Slavoniji…ali ne dirajte Jadran. Radi se o fizičkim osobama koje iznajmljuju. To predstavlja dodatni prihod za održavanje nekretnine..pogotovo osobe do 4 apartmana. Prepustiti lokalnim šerifima da se iživljavaju?????? To treba biti na nivou države…koja lokalna samouprava????? Koji broj noćenja????? Znači da se netko tko je pismeniji i više se trudi iznajmiti apartman i uslužiti gosta odnosno više RADI treba više platiti??? Susjed do njega koji iznajmljuje šupu i ima manju popunjenost će manje platiti poreza????? ma vidi ti ideja… Svima JEDNAKO…porez je porez..Hrvatska je velika kao livada..pa nije to Amerika…Onaj tko nije popunjen neka se ugasi i neka ne iznajmljuje..

  Nismo u socijalizmu!!!!!

  Osim toga što država nudi za povećanje popunjenosti?? Ništa…TZ služi za statistike i gluposti. Ni letka poštenog tamo ne možeš dobiti. Država samo izmišlja glupa pravila radi naplate kazni…ne bi li koga ulovila..evakuacijski plan primjera radi…u prizemlju kuće u apartmanu 35 kvadrata??? Pa sada mora biti pa sada ne mora samo exit na vratima..pa naljepnica ova ..ona..sve po zidovima visi osim slika…Zakon o zaštiti podataka???? Obavijesti gosta pa mu reci pa mu napiši..nemoj uskladištiti njegove podatke..Ma fućka se meni za njegovim podatcima..TO DRŽAVI TREBA: a ne iznajmljivaču??? Tko je izmislio e-visitor?? Država..tamo se i broj gaća od turista upisuje..Zašto država treba te privatne podatke silne..a onda smo mi krivi jer tražimo adresu stanovanja koja ne piše u pasošu..ali kazna je tu…ako nisi pitao broj cipele i prijavio državi. ma to ni u Jugoslaviji nisu tražili..Jugoslavija je tražila broj pasoša ime i prezime i državljanstvo..TRI PODATKA. E-visitor traži 33 podataka?????
  TZ bi nam trebala poslati mailove, privatno, o svim tim promjenama…a ne oglasiti promjenu na svojim stranicama nakon godinu dana!!!!
  E-visitor ograničiti na osnovne podatke o gostu…sve ostalo je zadiranje u privatnost i špijunaža. Preko leđa iznajmljivača. Aktivirajte policiju ako koga zanima adresa gosta iz Njemačke..i da li je došao grupno, skupno ili sam..sa ženom ili ljubavnicom…SRAMOTA OD države koje podatke traži.

  POREZ JEDNAK ZA SVE!!!!
  Dosta potkradanja malih ljudi…
  Dosta punjenja kasa za uhljebe i neradnike…

  EVENTUALNO PODRUČJA POSEBNE SKRBI SMANJITI 20%

  1. Poštovana Sanja, hvala Vam na komentaru. Naravno, TZ bi trebala pravovremeno informirati iznajmljivače o svim nadolazećim promjenama.
   Što se tiče paušalnog oporezivanja, nacrt zakona je još u javnoj raspravi, nadamo se da će komentari koji su ostavljeni na stranici esavjetovanje utjecati na donošenje kvalitetnije odluke. Do sada je samo 21 osoba dala svoj osvrt, ukoliko niste i vi još imate vremena ostaviti svoj komentar na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

  2. Ajde nemojmo pričati gluposto u evisitoru ne traži se broj cipela gostiju i ostale gluposti traži se ime i prezime,država i grada iz koje gost dolazi,broj osobne ili pasoša,dolaska i odlaska isto ono što su te pitali u jugoslaviji i za što je trebalo imate knjigu gostiju i sve to je trebalo upisivati ručno i ići prijaviti goste u agenciju ili turističku zajednicu pa na MUP prema tome nemojmo neke stvari preuveličavati jer taj evisitor nije tako loša stvar a i zanimaju me i tih 33 podataka koje traži evisitor neka mi neko nabroji bar 15 koje traži evisitor.

 3. Visina boravišne pristojbe povećanje za one iznajmljivače koji plaćaju po ostvarenom broju broju noćenja.
  Povećanje poreza na dohodak od sadašnjih 300,00 nije realno za kontinetalni turizam , ,taj dio iznajmljivača ta i sada tavori , jer mu je nekakav dio prihoda , slavonija nije na moru tako da ne može ni ostvariti cijene koje su na moru. Treba uzeti obzir da smo sretni da ima u Slaviniji uopće te vrste smještaja. ako se poveća preko 300,00 kuna ljudi će zatvoriti i napuštati hrvatsku to nam ne treba.

  1. Poštovani, hvala na komentaru. Kada se radi o dodjeli kriterija pri donošenju odluke o visini paušalnog poreza slažemo se da isti trebaju postojati. U tekstu smo spomenuli neke od kriterija. Kontinentalni turizam je specifičan i treba ga i dalje poticati. Nadamo se da će jedinice lokalne samouprave znati prepoznati važnost poticanja turizma u Slavoniji na način da ga se ne opterećuje dodatnim porezima.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]