Nakon uspješne peticije, odgođen porez na nekretnine!

Udruga poreznih obveznika "Lipa" pokrenula je prije nekoliko mjeseci peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine koji je trebao startati od 1.1.2018. godine. Peticiju je dosad potpisalo više od 145.000 građana i kako kažu  ovo je najuspješnija politička peticija u Hrvatskoj. Zasad je ostvaren prvi cilj, spriječeno je uvođenje poreza na nekretnine od 1.1.2018. godine, to jest, uvođenje poreza je odgođeno.

"Odgoda uvođenja ovog nepravednog poreza jedna je od najznačajnijih pobjeda civilnog društva od početka demokratskih procesa u Hrvatskoj te je ovo i više nego jasna poruka Vladi da građani Republike Hrvatske ne žele dodatno povećanje poreznog opterećenja" - tvrde u udruzi Lipa.
Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​

​​

 

Peticija se još može potpisati

Udruga poreznih obveznika "Lipa" će nastaviti i dalje prikupljati potpise i nadzirati Vladu s ciljem da poreza na nekretnine bude u potpunosti ukinut.

"Mi ćemo i dalje zastupati interese poreznih obveznika i biti glas građana u situacijama kad Vlada pokuša uvesti nove poreze i povećati porezno opterećenje. Na vrijeme ćemo Vas obavještavati o budućim koracima usmjerenim k sprječavanju netransparentnog trošenja novca poreznih obveznika." - poručuju iz Lipe.

No nije sve prošlo tako glatko, pojavili su se i zli jezici koji pokušavaju umanjiti vjerodostojnost ove peticije tvrdeći kako kako ima lažnih potpisa. Lipa takve sabotaže argumentirano i odlučno podbija. Više o tome pročitajte ovdje.

 

Popunjavati onda upitnike ili ne?

Što je o onda s upitnicima za porez na nekretnine koji građanima stižu na kućne adrese od strane jedinica lokalne samouprave (gradova i općina)? Građani su zbunjeni, jer nije u potpunosti jasno postoji li i dalje obaveza za popunjavanjem upitnika ili ne shodno objavljenim uputama Ministarstva financija od 11. kolovoza http://www.mfin.hr/hr/novosti/priopcenje-vezano-za-prikupljanje-podataka-o-nekretninama-2017-08-11-08-08- )

Zbog toga Udruga Lipa zahtijeva od Vlade RH da građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li ili ne popunjavati upitnike. Naime, upitnici koje su građani ovih dana dobivali sadrže pitanja o činjenicama (podacima), o kojima se vode službeni očevidnici, pa stoga Lipa takvo postupanje smatra suprotno zakonu.

 

Imamo pravo tražiti porezno rasterećenje

Peticija protiv poreza na nekretnine je i dalje otvorena pa tko nije dosad, još stigne dati svoj doprinos. Za one koji se žele dodatno angažirati i pomoći udruzi Lipa, sve informacije mogu naći na njihovim web stranicama: http://www.manjiporezi.hr/

 

"Hrvatska ima jednu od najviših razina poreznog opterećenja na svijetu. Osobito je štetno visoko opterećenje rada, koje destimulira novo zapošljavanje i poduzetničke poduhvate. Porezni obveznici imaju pravo zahtijevati smanjenje opće razine oporezivanja, kako bi mogli raspolagati većim dijelom rezultata svog rada." www.manjiporezi.hr

 

Piše: Kruno Pekas

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]