10 načina kako se zaštititi od destruktivnih gostiju

Među iznajmljivačima se sve se više priča o destruktivnim gostima, uglavnom mlađoj populaciji koja radi nered u našim apartmanima. Pitamo se što možemo napraviti kako bismo se zaštitili u tim situacijama.

Kako većina iznajmljivača prethodnih godina nije imala takvih problema nismo na vrijeme ni razmišljali o tome. To znači da nismo postavili posebne uvjete. Sezona je u tijeku, gosti stižu, što možemo napraviti:

Kliknite ovdje za nastavak članka...

​​

Upoznajte se s gostima prije njihovog dolaska

Nakon što primimo rezervaciju ne možemo znati tko će nam doći. Nerijetko dobijemo rezervaciju od xy osobe. Prema fotografiji (ako je gost ima) zaključimo da se radi o punoljetnoj, odrasloj osobi a onda nam dođe društvo mladih osamnaestogodišnjaka kojima je stariji član obitelji rezervirao smještaj. Najčešće je razlog kreditna kartica koju mnogi portali traže.

Tijekom komunikacije s gostima nastojte dobiti što više informacija, tko vam dolazi. Na taj način znate očekujete li obitelj s djecom, starije parove ili grupu mladih.

Mnogi portali daju mogućnost iznajmljivačima da ostave komentare o svojim gostima. Pogledajte imaju li vaši gosti takvih komentara te ih pažljivo pročitajte.

 

Pošajite mail gostima neposredno prije njihovog dolaska

Javite se gostima neposredno prije njihovog dolaska. Ponudite im dodatne informacije, upute kako će doći do vašeg apartmana i sl. Isto tako, ako se nalazite u destinacijama u kojima se održavaju npr. festivali kao što je Ultra u Splitu upozorite goste da će tijekom takvih događanja, ali i prije i poslije njih biti pojačan nadzor policije u vašoj destinaciji.

 

Osobno dočekajte goste

Bez obzira na prethodnu komunikaciju s gostima, ipak ne možete znati tko su točno, a još manje kakvi su vaši gosti. Iako prvi dojam zna zavarati, ipak možete procijeniti samostalno u tom prvom kontaktu postoji li opasnost od neugodnih situacija.

 

Upoznajte goste s kućnim pravilima

Kao mali iznajmljivač, fizička osoba, ne morate imati kućni red ali radi lakše komunikacije s gostima preporučuje se da isti imate. Upoznajte goste s njim.

 

Tražite od gostiju sigurnosni polog

Sigurnosni polog je stavka na koju ste morali ukazati gostima pri rezervaciji. Ako to niste napravili ne možete naknadno od gosta tražiti isto. Stoga, ukoliko imate još slobodnih termina unesite ovu stavku kao obveznu za sve buduće rezervacije.

 

Organizirajte svakodnevni obilazak

Ukoliko iznajmljivač živi u istom objektu gdje se nalazi apartman koji iznajmljuje, imati ćete goste “pod kontrolom” tijekom njihovog boravka. Ali ukoliko imate apartman u stambenoj zgradi ili objektu u kojem ne boravite, koji je dislociran, situacija nije tako jednostavna.

Ne možete gostima dolaziti svaki dan u apartman te ih na taj način kontrolirati. Ali možete gostima ponuditi svakodnevno čišćenje apartmana te doći jednom dnevno iznijeti smeće i sl. Oni na taj način dobivaju dodatnu uslugu a vi imate svoj objekt “pod kontrolom”.

 

Pozovite policiju na vrijeme

Ako su gosti previše bučni, pozivaju u objekt dodatne osobe, organiziraju partije, primijetite da uništavaju vaš objekt, upozorite ih. Ukoliko gosti zanemare vaše upozorenje pozovite policiju. Najprije radi vlastite zaštite i zaštite vašeg objekta ali i radi kasnijih neugodnosti.

Imamo puno primjera kada su upravo detruktivni gosti ostavljali jako loše komentare o objektu na raznim portalima. Ni jedan portal vam neće ukloniti takvu lošu recenziju samo zato što ste rekli da ste imali problema s gostima. Ali ako priložite nekakav dokaz uz to, kao što je policijsko izvješće, komunikacija s portalima i agencijama je potpuno drugačija.

 

Odjava i odlazak gosta

Mnogim iznajmljivačima je neugodno kontrolirati apartman pri odlasku gostiju. Koliko god vam to bilo neugodno, nemojte izbjegavati kontrolu apartmana. Dok je gost još tu, možete se s njim dogovoriti i tražiti odštetu. Ali ako je otišao, vi ste ga odjavili, to podrazumijeva da je bilo sve u redu.

 

Osigurajte apartman

Ne mora vaš gost namjerno uništiti dio inventara vašeg objekta, može se to dogoditi slučajno, isto kao što i mi sami u našim vlastitim stambenim objektima možemo slučajno napraviti neku štetu. Jedini siguran način za zaštitu našeg objekta je uplata osiguranja. Iako nije propisana zakonom, tržište nam nameće ovu obvezu kao neizbježno ulaganje u poslovanje.

 

Nisu svi gosti destruktivni

Iznajmljivači se rijetko susreću s destruktivnim gostima, ali to je zaista iznimka.

Prethodnih godina za vrijeme Ultra festivala u Splitu, mnogi iznajmljivači su bili pripremljeni na najgore a pokazalo se da su im upravo ti mladi partijaneri bili jedni od najboljih gostiju. Isto tako su znale ozbiljne obitelji s djecom ili stariji parovi napraviti najveću štetu. Jednostavno nema pravila.

Što je vaš objekt kvalitetniji to je manja mogućnost da ćete se susretati sa ovom vrstom gostiju.

Stoga, podižimo kvalitetu, ne spuštajmo cijene!

 

 

Piše: Anamarija Cicarelli,
voditeljica Savjetovališta za obiteljski smještaja Interligo
Specijalizirani časopis za male iznajmljivače “Apartman Plus”

Slika preuzeta sa: seebiz.eu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]