Opet buka oko građevinskih radova u srcu sezone!

Buka i poblemi oko građevinskih radova u srcu sezone u turističkim mjestima i dalje ne jenjavaju, već naprotiv pojavljuje se novi prijedlozi i inicijative. Radovi nekad kasne pa se sve produlji u sezonu, kažu neki iznajmljivači, a i gosti negoduju zbog buke. No i građevinske tvrtke također imaju razloga za negodovanje. Predsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze, Mirjana Čagalj k svemu tome predlaže ukidanje zabrane radova građevinskim tvrtkama kako bi se povećao investicijski rast. Ta ideja naravno nije mnoge ostavila ravnodušnim pa se s pravom pitamo kako uopće iznaći dobro rješenje na dobrobit obiju strana, turista koji žele mir za vrijeme svog odmora i građevinskih tvrtki koji žele normalno poslovati s manje dodatnih troškova.

Kliknite ovdje za nastavak članka...

 

Građevinske tvrtke u priobalju nisu ravnopravnom položaju naspram onima u kontienentalnom dijelu

​​

Ako sagledamo razloge koji idu u korist građevinaca, stvari stoje ovako:

Naime, radi niskih temperatura mnogi radovi u graditeljstvu jednostavno nisu mogući i mogu početi tek u rano proljeće, a završiti u kasnu jesen, Obustava radova ljeti nakon što se pokrenuo čitav postupak gradnje pravno i fizički stvara dodatne troškove za takve tvrtke te se produljuje rok izvedbe radova. Nakon ishodovanja građevinske dozvole postoji rok do kada ona vrijedi (po našim saznanjima to je 2 godine), bez mogućnosti produljenja roka zbog obustave radova ljeti. Na taj način nisu sve tvrtke u Hrvatskoj u ravnopravnom položaju odnosno građevinska dozvola onima u priobalju nije jednaka onima u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Ako pak gledamo težnju, ali sada već i realan trend produljenja sezone to jest stvaranja cjelogodišnjeg turizma, pravo je pitanje kako će se onda moći cijelu godinu braniti građevinski radovi? K svemu tome zanimljivo je da su isti ti radovi u priobalju najčešće u službi turizma. Pitali smo što o tome misle u Hrvatskoj udruzi inženjera građevinarstva, no na žalost do sada nismo dobili nikakav odgovor.

 

"Sezonu obustave radova treba na obali još više produžiti"

 

Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske izjavila je za klub iznajmljivača:

"Sukladno odluci Predsjedništva Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, pružamo podršku  zahtjevu za zabranu građenja tijekom sezone jer smatramo da izražavanje dobrodošlice uz zvuke bušilica nije primjereno ni opravdano u zemlji pretežno blage mediteranske klime. Gotovo sve, a pogotovo graditeljstvo je najvećim dijelom na našoj obali u službi turizma. Stoga podržavamo zahtjev da se sezona negrađenja u svim gradovima na obali produlji i traje od 01.lipnja do 30.rujna pogotovo imajući u vidu koliko novčanih sredstava se ulaže u produljenje turističke sezone. Umjesto pozicioniranja Hrvatske kao ekološke, u harmoniji s prirodom, kulturološki i gastronomski bogate destinacije nemojmo uništavati i ono malo sto nam je ostalo. U svakom slučaju zemlje poput Francuske (koja je puna nuklearnih elektrana) i Crna Gora (koja je obalu devastirala brojnim građevinama) nam ne mogu biti primjer pozitivnog, već upravo onog što moramo izbjeći pod svaku cijenu, ne samo zbog slike i ugleda Hrvatske u svijetu već i zbog mnogobrojnih ljudi kojima je turizam i prihod u turističkoj sezoni jedina egzistencija."

 

"Upravo je turizam najveći generator svih mogućih investicija"

 

Nedo Pinezić - Predsjednik zajednice obiteljskog turizma pri HGK, očito ne dijeli isto mišljenje s komorom za graditeljstvo na čijem je čelu Mirjana Čagalj. Evo što je g. Pinezić izjavio za Klub iznajmljivača:

"U posljednjih nekoliko godina dobili smo na desetke pritužbi građana  zbog izvođenja građevinskih radova na otvorenom pri kojima se emitiraju buka i prašina u okoliš na način koji šteti zdravlju ljudi, osobito stanju smirenosti te remete potreban mir. Te pritužbe se odnose na takvo stanje u turističkim mjestima u razdoblju glavne turističke sezone. Zbog takvog stanja građani pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu trpe i ekonomske posljedice - gosti odlaze i šire negativnu promociju.

S druge strane, većina građevinskih radova, bili oni poduzeti u dijelu poboljšanja javne infrastrukture, trgovačke, zabavne ili druge usluge, poduzima se upravo zbog povećanja potreba koje producira turistički promet.
Da nema ovakvog intenziteta turizma, ne bi bilo niti ovakve potražnje za građevinskim radovima.
Bez obzira da li su investitori veliki ili mali, privatni ili javni, trebali bi razumijeti da svako uzurpiranje osnovnih uvjeta za turistički boravak, a to su zdrava okolina i mir u prvome redu, dugoročno znače i pad građevinskih investicija  u svrhu povećanja potreba logističke potpore turizmu. Jednostavno, takva će mjesta dobiti negativne recenzije i pasti će interes turista za dolazak u takvo mjesto. To se već i događa na mikro razini.
Njegovanjem turizma, brigom za zadovoljstvo gosta mi ulažemo i u druge "neturističke " djelatnosti jer je upravo turizam najveći generator svih mogućih investicija i poslova u Republici Hrvatskoj."

 

Predlažemo produljenje građevinske dozvole onima u priobalju

 

Ako pitate nas, onda neka ideja koja stiže iz redova HDZ-a na prvu loptu već izaziva nepovjerenje, a kad se stvari malo bolje sagledaju smatramo da Mirjaninu inicijativu na način na koji je predložena ne možemo podržati kao uostalom i mnogi drugi.

Mi se na kraju pitamo, nije li moguće kod izdavanja građevinske dozvole uvesti nova pravila koja će u slučaju ljetne obustave radova moći imati produljenje valjanja ili produljenje roka trajanja za onoliko koliko je sezonska obustava trajala? Na taj način bi se nekako položaj građevinskim tvrtkama u priobalju pravednije mogao ustrojiti?

 

Piše: Kruno Pekas
Slika: tportal

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]