Novi sustav prijave i odjave turista – eVisitor počinje od 1. siječnja 2016.

evisitorNovim Pravilnikom o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici NN 126/15  propisan je novi elektronički sustav prijave i odjave gostiju, koji će u upotrebi biti od 1. siječnja 2016. godine te koji će predstavljati centralno mjesto informacija o turistima svih turističkih zajednica na području Republike Hrvatske.

Novi Pravilnik zamjenjuje dosadašnji Pravilnik o postupku prijave i odjave turista i načinu vođenja popisa turista, a eVisitor se definira kao "središnji elektronički sustav prijave i odjeve turista u Republici Hrvatskoj". Od 1. siječnja taj će sustav zamijeniti dosadašnji klasični način prijave gostiju. Obveznici primjene su također i sve fizičke osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu, odnosno svi vlasnici obiteljskog smještaja u Hrvatskoj.

Čitajte dalje...

Kao prednosti sustava eVisitor ističu se brža prijava i odjava gostiju, kao i automatski obračun boravišne pristojbe iznajmljivačima. Korisnici eVisitora će tako biti u mogućnosti da vide sve svoje obveze i uplate, te da preuzmu i isprintaju uplatnicu za plaćanje boravišne pristojbe. Budući da će prijava i odjava gostiju teći brža nego do sada, ova aplikacija omogućuje i praćenje kretanja turista s manjim vremenskim odmakom, što će omogućiti bržu izradu statističkih podataka.

Tako prikupljeni podaci o smještajnim objektima i pružateljima usluga smještaja objedinjeni na jednom mjestu bit će dostupni svim turističkim zajednicama, kao i brojnim javnim tijelima, što bi trebalo omogućiti njihovu učinkovitiju suradnju.

Da bi se mogli koristiti sustavom eVisitor, iznajmljivači će u lokalnoj turističkoj zajednici zatražiti korisničko ime, lozinku i tablicu TAN brojeva ("Transaction Authentication Number"), sigurnosnih brojeva za pristup aplikaciji, te pomoćne materijale za lakše korištenje.

Riječ je o web aplikaciji, što znači da će joj se pristupati samo uz pomoć računala ili drugog uređaja (tableta, mobitela) s internetskom vezom i internetskim preglednikom, kao što su Chrome, Firefox i drugi. Instalacija dodatnih programa neće biti potrebna, a web aplikacija bi trebala funkcionirati na svim preglednicima.

Također postoji mogućnost instalacije prikladnih terminala u turističkim zajednicama, kako bi i osobe koje se ne koriste računalima mogle svoje prijave i odjave odraditi na nov način. Obveznici su dužni svoje podatke preuzeti do početka sljedeće godine ili najkasnije do dolaska prvih gostiju.

Više o eVisitoru saznajte na sljedećim stranicama http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/eVisitor, a YouTube kanal https://www.youtube.com/channel/UCRQ5Bx2JdGhcEtLCE5eze7g donosi i prezentacije koje objašnjavaju kako koristiti aplikaciju.

Link na stranicu za prijavu eVisitor

eVisitor: Prijava i odjava turista [.pdf]

eVisitor: Pregled i uređivanje podataka o objektima [.pdf]

eVisitor: Poništavanje-izmjena turista [.pdf]

eVisitor: Financije [.pdf]

 

Pripremila: Valentina Juren

12 thoughts on “Novi sustav prijave i odjave turista – eVisitor počinje od 1. siječnja 2016.

 1. Zanima me,što ako mi gosti ne daju dokumente na uvid? Naime,došli su mi gosti i napisali su mi sve podatke osim broja putovnice ili osobne iskaznice.Poslala sam im tri poruke ali mi ne odgovaraju.Kako da ih prijavim kad mi sustav evisitor ne daje mogućnost prijave bez broja dokumenta?

  Hvala

  Suzana

  1. Poštovana,hvala na javljanju. Gosti vam moraju dati dokumente na uvid inače im vi imate pravo ne pružiti uslugu smještaja. Kada se vrate u apartman ljubazno ih zamolite dokumente na uvid i obrazložite da su vam potrebni isključivo u svrhu prijave u sustav eVisitor.

 2. Poštovani svi,

  Zna li netko gdje je točno propisano što moram priložiti kako bih dobila korisničko ime i lozinku za sustav eVisitor? Naime, čini mi se da od mene rade budalu u moj Turističkoj zajednici grada Hvara. Starija sam žena, 69 god i s 3 dijagnoze, jedva pokretna. Kuća je 40 godina uključena legalno u turizam i sve to glasi na mene. Poslala sam svoju kći da pribavi novu lozinku, no administratorice uporno odbijaju izdati joj istu jer ima kopiju moje osobne iskaznice u crnobijeloj tehnici, a one inzistiraju da bude kopija u boji. Radi liječenja nisam trenutno u Hvaru i osobna je samnom te ne mogu napraviti kopiju osobne u boji. No da skratim, je li igdje propisano što ja moram priložiti prilikom izdavanja novog kor. imena i lozinke? Čak razmišljam prijaviti svoju TZ radi zlouporabe osobnih podataka jer uopće nisu i AZOP registru te prema tome ne bi ni trebali imati pravo tražiti ikakve osobne podatke, a kamoli kopiju osobne iskaznice, i to još u boji. Čak mi je rečeno da kopiraone ne smiju ni kopirati osobne dokumente u boji ako nisu u tom registru tj. imaju posebnu dozvolu za to. MolimVas pomozite… I da, napominjem da nisam Hvaranka, ali sam hrvatska državljanka.

  1. Opći uvjeti korištenja eVisitora objavljeni su ovdje: https://www.evisitor.hr/eVisitorWiki//Javno.Opci-uvjeti-koristenja.ashx?HL=lozinke
   To je aplikacija Hrvatske Turističke Zajednice te kao što stoji u članku 3.3. i 3.4. možete opunomoćiti osobu od povjerenja da ispunjava sve radnje za vas.
   U svakom trenutku možete kontaktirati i HTZ na emal:
   evisitor@htz.hr i tel. +385 1 54 94 477 U slučaju email načina kontaktiranja obavezno ostavite i svoj br. telefona kako bi vas HTZ po potrebi mogla i nazvati.

   Molimo vas da nas o rezultatima ove situacije obavijestite putem emaila na klub.iznajmljivača@gmail.com

 3. Kao hostel (pravna osoba) moram izdati fiskalizirani račun s imenom gosta (i svim pripadujućim podacima koji Zakon nalaže da moraju biti na izdanom računu za obavljenu turističku uslugu (npr noćenje), dosada sam putem jednog softvera (Synesis) jednostavno vršio prijavu/odjavu gostiju, na taj način izdavao račune s imenom i svim potrebnim podacima gosta i na kraju slao turističkoj knjigu gostiju na dnevnoj bazi… što bih trebao sada? Prijavljivati ih u eVisitor ali i dalje u svoj softver jer inače kako ću izdati račun – bez podataka gostiju? Dakle, ako sam shvatio, dvaput moram unosit podatke gostiju: jednom u svoj sfotver radi izdavanja računa i u eVisitor?
  Hvala!

  1. Dragi prijatelju,

   Živiš (kao i svi mi ostali u Hrvatskoj), pa mi se ćini da si već trebao shavtiti da se NITKO od ODGOVORNIH nimalo ne brine za nas državljane, poduzetnike.

   Netko od “podobnih” dobio je “dobar zalogaj” kako bi napravio software eVisitor, a duboko vjerujem da nema pojma što je to u praksi, a na osnovi svih mogućih Zakona koji su u to “upleteni”.

   Koga od Zakonodavaca briga za uspješme programe kojih je bilo u Hrvatskoj dovoljno (jedan od nih je Synesis) i koji su svi do jednog u potpunosti zadovoljavali Zakonske odredbe pa ćak i više od toga, kako bi na jednom mjestu objedinili sve Zakone vezano za djelatnost, a neki od njih su čak na osnovi broja putnog dokumenta automatski unjeli sve ostale podatke o gostu ako je ovaj već boravio u HR odnosno Županiji.

   Zaključak, budi sretan pa da ostane SAMO DVA puta za unos pojedinog podatka, a ne i više od toga.

   Sačekajmo da vidimo koja od navedenih polja će biti obvezatna – nadam se ne ona koja se ne nalaze na putnim ispravama

   Sretno nam svima bilo,
   Boris

 4. Postovani svi prisutni

  evo da vas obavjestim da sam upravo sada prijavila prva dva gosta putem ovoga novog programa i mogu vam reci da je dobar. Trazi sve spol,mjesto rodenja,prebivaliste. Pod prebivalistem i smatraju i adresu stanovanja. Uspjesno sam prijavila ta prva dva gosta,a kada kliknete na POPIS TURISTA pokaze vam se tablica kao kada radite popis gostiju vec sve bude uneseno. No ja cu ipak jos neko vrijeme rucno voditi popis gostiju.

  lp svima

 5. poštovani
  Mi kao agencija (posrednici) radimo na taj način da za domaćina obavljamo sve. Znači i prijava,odjava,uplata od strane gosta,isplata domaćina…. Kako ćemo sada raditi?
  Hoćemo li kad dođe gost u agenciju kod nas uzeti (napisati) njegove dokumente i predati ih domaćinu da ih domaćin sam prijavi? S tim da naravno ostavljamo sebi jedan primjerak o gostu zbog naplate smještaja i evidencije?
  lp
  brankica

 6. Poštovani
  Zanima me dali su sva polja obavezna kod upisa jer svi podaci nisu dostupni kao npr. adresa koje nema u putovnici, agencije neće biti sretne ako će gosti ostavljati svoje br. telefona i mail adrese.

  Ja konkretno imam dvije turistićke zajednice sa različitom kategorizacijom mjesta.

  Hvala
  Mladen

  1. Po mome saznanju koje sam dobila prije sat vremena zatrazeno je da mjesto stanovanja i mjesto rodenja nebudu obavezni podatak za unos jer ih nema u putovnicama i u nekim osobnim iskaznicama vise cu znati nakon 16.12 .jer od tada bi ti podatci trebali biti neobvezni

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]