Savjet za efikasniju promociju – saznajte više o gostima i provjerite kad imaju praznike!

profili-tržištaNjemačka je najveće emitivno tržište svijeta. U 2013. Nijemci su ostvarili 70,7 milijuna putovanja dužih od 5 dana i 71,9 milijuna putovanja kraćih od 5 dana. Najčešći motivi putovanja njemačkih turista su kupanje – plaža, obiteljski odmor i opuštanje. Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku. Nijemci su tradicionalno najbrojniji u Istri. (podaci sa stranica HTZ-a)

Evo samo za primjer da objasnimo što znači emitivno tržište (ako vas možda plaše ti prestručni termini). Ne smijemo zaboraviti i goste s ostalih emitivnih tržišta kao što su Austrija, Slovenija, Italija, Francuska, Češka itd. Koji su gosti vama najbrojniji? Jeste li se zapitali kako im se bolje posvetiti i dovesti baš na primjer engleze. Za posvetiti se određenoj skupini gostiju iz određene zemlje potrebno je da kao domaćin uložite malo vremena u informiranje. Kako biste bolje prilagodili svoju uslugu bitno je raspolagati informacijom o kakvom je tržištu riječ, navikama takvih turista, njihovoj kulturi i što je najvažnije kada imaju slobodne dane,  jer je upravo to vrijeme kada bi oni mogli postati vaši gosti. Čitajte dalje

Još malo o Nijemcima

Prema informacijama DRV-a Nijemci su svjetski šampioni u putovanjima. Troše na putovanja više nego bilo koja druga nacija, gotovo 65 milijardi eura godišnje. Za Njemačku turizam je vrlo važan ekonomski faktor, koji zapošljava 2,9 milijuna ljudi. DRV je udruženje turoperatora i turističkih agenata, koji godišnje generiraju više od 20 milijardi eura u prodanim aranžmanima, a njihovi članovi od toga generiraju 85%.

Podatak o školskim praznicima može biti itekako koristan

Mnogi turisti planiraju svoj godišnji odmor prema školskim praznicima. Ako se oglašavate sami, dobro je znati na kojem se tržištu za koje razdoblje treba više oglašavati i tako predodrediti budžet za oglašavanje (npr. kod Google AdWords oglasa). Ovo je naime informacija za one koji direktno primaju rezervacije za svoj smještaj preko svoje web-stranice ili FB stranice, a ne preko nekog portala). Raspored školskih praznika u europskim zemljama možete pronaći na sljedećem linku:

www.schoolholidayseurope.eu

Neodoljiva ponuda u pravom trenutku samo ako ste vjerno skupljali sve mailove gostiju

Isto tako, podatak o praznicima se može iskoristiti na način da se popuni predsezona i posezona te da se pozovu stari gosti u tim terminima kad je njima praznik. Obzirom da to njih znači i možda dug put, svakako u jednoj takvoj ponudi ponudite nešto besplatno (jedno noćenje, ručak, turu gradom is l...). Već smo u nekoliko navrata spominjali važnost mailing liste gostiju. Sada kada imate prikupljene emilove svih koji su vam ikada slali upite, evo šanse da ima pošaljete neodoljivu ponudu i pravom trenutku!

Pogledajte kalendar praznika

S ciljem pružanja podrške u procesu donošenja odluka i strateškog planiranja subjekata javnog i privatnog sektora u turističkom gospodarstvu Hrvatske HTZ (Hrvatska turistička zajednica) objavljuje redovito relevantne podatke na stranici Informacije o tržištima. Kad kliknete na spomenuti link s lijeve strane pogledajte razne dodatne linkove.  Ondje se nalazi i kalendar praznika po državama. Pripazite, kalndar se otvara u Excel bazi i u toj bazi pri samom dnu su tzv. mape s nazivima država. Kliknite na onu državu za koju vas zanimaju podaci o praznicima. Evo sjajnog načina da saznate kad su vaši gosti slobodni i imaju vremena za putovanje.

HTZ će kontinuirano objavljivati informacije vezane uz tržišna kretanja i trendove, analize postignutih receptivnih rezultata, kao i rezultate ciljanih programa tržišnih istraživanja vezanih uz različite segmente turističkog poslovanja, tj. promidžbene aktivnosti nacionalne turističke organizacije.

Na mjesečnoj osnovi objavljivat će se ažurne „Informacije o tijeku sezone i stanju na emitivnim tržištima“, dok će se na periodičkoj osnovi objavljivati i druga izvješća iz domene analize tržišta i turističke potražnje, kao i analize rezultata ključnih konkurenata na Mediteranu.

Sukcesivno će se proširivati i ažurirati baza izvješća/analiza vezanih uz tržišne profile svih za Hrvatsku značajnih emitivnih tržišta, kao i baza tematskih infografika.

Profili tržišta

Kalendar praznika po državama

Informacije o tijeku sezone u Hrvatskoj

 

Pripremili: Kruno Pekas i Marijeta Matijaš
Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]