Energetski certifikat – obavijest svim vlasnicima smještaja u domaćinstvu!

energetskicertifikaticijenaSukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, članku 3 i Ustavom Republike Hrvatske zajamčenim pravima na pristup informacijama, objavljujemo dopis gospodina Nede Pinezića, predsjednika Zajednice obiteljskog turizma HGK. Iste stavove i mišljenje dijeli i Klub iznajmljivača, udruge Spektar:

U posljednje vrijeme se inteziviraju upiti vezani za navodnu obavezu posjedovanja energetskog certifikata za smještaj u domaćinstvu koji bi bio obavezan od 1.1. 2016. Prema zakonskim odredbama svrha posjedovanja energetskog certifikata je upoznati novog korisnika ili vlasnika objekta sa energetskim razredom temeljem kojega se procijenjuje trošak grijanja odnosno hlađenja objekta. Te troškove preuzima i podmiruje novi korisnik ili vlasnik objekta. ​​
Čitajte dalje

U članku 23. , Zakona o gradnji , stavak 1 glasi:

„Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela (u daljnjem tekstu: energetski certifikat) izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom, osim za zgradu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za zgradu namijenjenu održavanju vjerskih obreda, za zgradu ukupne korisne površine manje od 50m2 te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama.“

Stavak 2 kaže :“Energetskim certifikatom se predočuju energetska svojstva zgrade, odnosno njezina posebnog dijela.“

U članku 24, stavak 2. se navodi: „Vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, dužan je :

1. prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela pribaviti energetski certifikat

2. kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga predati energetski certifikat ili njegovu fotokopiju

3. energetski certifikat predočiti mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga

4. u oglasu za prodaju, iznajmljivanje, davanje u zakup ili davanje na leasing zgrade ili njezina posebnog dijela koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade.

U stavku 4. istoga članka, stoji: „Ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezina posebnog dijela.“

Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti u glavi VI, posebno se tretiraju :

„Ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu“

U nastavku se kaže:

1. Ugostiteljske usluge u domaćinstvu , iznajmljivači i ugostiteljske usluge u domaćinstvu

U članku 30, stavak 1 se kaže: „Ugostiteljske usluge u domaćinstvu može pružati fizička osoba – građanin (u daljnjem tekstu: iznajmljivač)

U daljnjim se stavcima objašnjava što se podrazumijeva ugostiteljskom uslugom u domaćinstvu. Nigdje se ne spominje usluga iznajmljivanja stana, sobe, kuće.

Uvidom u navedene Zakonske članke i stavke razvidno je da građani – fizičke osobe koje temeljem zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, NE IZNAJMLJUJU, NE DAJU U ZAKUP ILI NA LEASING ZGRADU ILI NJEZIN POSEBAN DIO.

Građani –fizičke osobe koje temeljem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu NE OSTVARUJU ODNOS SA KUPCEM, NAJMOPRIMCEM, ODNOSNO PRIMATELJEM LEASINGA.

Građani –fizičke osobe koje temeljem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu NE OGLAŠAVAJU SVOJE OBJEKTE ZA PRODAJU, IZNAJMLJIVANJE, DAVANJE U ZAKUP ILI DAVANJE NA LEASING ZGRADE ILI NJEZINOG POSEBNOG DIJELA.

Građani-fizičke osobe koje temeljem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu NEMAJU POSLOVNE ODNOSE SA POSREDNICIMA U PROMETU NEKRETNINA.

Prema svemu navedenom nema zakonske osnove da bi vlasnici objekata, GRAĐANI – FIZIČKE OSOBE, KOJI PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU  bili u obavezi posjedovati energetski certifikat za takve objekte niti da bi isti trebali predočiti, odnosno uručiti kopiju gostima.

Preporučamo građanima koji preispituju zakonske obaveze  iz Zakona o gradnji prema vrsti djelatnosti, usluge i registracije da potraže pravni savjet kod svog pravnog savjetnika.

Zajednica obiteljskog turizma HGK
Predsjednik
Nedo Pinezić

 

8 thoughts on “Energetski certifikat – obavijest svim vlasnicima smještaja u domaćinstvu!

 1. poštovani,
  ne vidim u čemu je tolika panika,energetski certifikat uopće nije toliko skup.
  Imam objekat koji se sastoji od podruma,poslovnog prostora,dva kata i potkrovlja(3 kata su apartmani) i cijelokupni trošak je bio 1.500,00kn.

 2. U Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nigdje za “iznajmljivače” ne stoji da nešto iznajmljuju, daju u zakup ili na leasing, već pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Tu je sve jasno. Najam, zakup i leasing su objašnjeni u Zakonu o obveznim odnosima. Dakle iako nas zakonodavac zove “iznajmljivačima” mi zapravo ništa ne iznajmljujemo. Mi pružamo ugostiteljske usluge. Isto tako, ne postoji niti obveza da gostu moramo prije dolaska ili rezervacije predočiti energetski certifikat apartmana. Što gost ima od informacije kakvu energetsku potrošnju ima vlasnik apartmana? Jasno je da je možda takva informacija bitna kupcu ili najmoprimcu kod klasičnog najma stana, no to nema veze s pružanjem smještajnih usluga u apartmanima. Mnogi apartmani nemaju niti plinsko grijanje i pružaju usluge manje od 3 mjeseca u godini…. Niz je razloga zašto je mišljenje Ministarstva graditeljstva pogrešno.

  1. Pozdrav svima! U potpunosti se slazem sa misljeljem Nede Pinezica, administratora Kluba iznajmljivaca i ostalih koji su naveli slicne ili iste argumente. Slazem se sa prijedlogom Marka da nam treba pravnik da se razjasne nedoumice,I potvrdi, nadam se , nase misljenje. Da ne bih ponavljala sto je vec receno i sto podrzavam, mogu vam samo navesti primjer nizozemskog Ministartstva za infrastukturu i okolis koje je na upite gradjana o istoj temi koja nas muci, odgovorilo na sljedeci nacin:
   Is het energielabel ook verplicht als ik m’n huis tijdelijk verhuur bijvoorbeeld in de vakantie?
   Het energielabel geldt niet als:
   1) U uw huis minder dan vier maanden per jaar gaat verhuren aan dezelfde bewoner;
   2) Uw huis bij tijdelijke verhuur een verwacht energieverbruik heeft van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.
   Als u uw huis dus tijdelijk verhuurt in de vakantie zal over het algemeen aan beide bovenstaande voorwaarden worden voldaan, en dus is het energielabel niet verplicht.

   Is the energy required even if I rent my home temporarily for instance during the holidays?
   The energy does not apply if:
   1) You rent your home less than four months a year to the same occupant;
   2) Your home for temporary rental has an expected energy consumption of less than 25% of energy consumption in continuous use.
   If you leave your house and temporarily rent during the holiday, both of the above conditions will generally be met , and therefore the energy is not mandatory.

   Kao sto ste pretpostavljam razumjeli, dva su kriterijuma, a dovoljno je da jedan od njih ispunjavate pa ste izuzeti od obaveze posjedovanja EC.

   Prvi, da ne iznajmljujete smjestaj duze od 4 mjeseca u kontinuitetu jednoj osobi,
   Drugi, da vam procjenjena potrosnja energije iznosi 25% ili manje za period koji iznajmljujete, u poredjenju sa energijom koju bi potrosili ako bi se smjestaj/apartman kontinuirano koristio.

   E sad, da li je to stvar tumacenja ili razumjevanja jedne te iste Direktive ( Direktiva 2010/31/EU) ili svaka pojedina drzava ima ovlastenje da prilagodi stavove Direktive situciji u svojoj drzavi, to ne znam. Za to nam treba pravnik! U svakom slucaju je sigurno da se velicine kazni odredjuju na nivou pojedinih drzava, pa tako imate primjer bogate Nizozemske koja je propisala maksimalnu kaznu od 405 Eura ako ne posjedujete EC, s tim da prije toga dobijete dva puta upozerenje prije same naplate kazne. Kod nas su za istu stvar kazne izmedju 700-1300 eura. Sama izrada EC je isto tako znatno, znatno jeftinja nego kod nas. I naravno ima tu jos mnogo drugih stavri, kao i to da su javne ustanove bolnice, skole… prve koje bi trebale imati te certificate, a svi znamo da ih kod nas nemaju. Da li ce i da li su vec neke od njih platile propisanu kaznu?!

 3. A Turisticka Zajednica Grada Vodice stavila takav oglas nas na svojoj stranice : http://vodice.hr/hr/kutak-za-privatne-iznajmljivace ENERGETSKI CERTIFIKAT

  Friday, 18. 09. 2015.
  Shodno tumačenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i odredbi Zakona o gradnji (NN br. 153/13), pružatelji ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu smatraju se obveznicima pribavljanja energetskog certifikata. Certifikat je potrebno pribaviti za sve zgrade ukupne površine veće od 50 m2 od 01.01.2016., a prije iznajmljivanja, davanja u zakup ili na leasing.
  Ovim putem pozivamo sve zainteresirane pravne i fizičke osobe ovlaštene za izradu energetskog certifikata da iskažu svoj interes za sudjelovanje na prezentaciji za iznajmljivače i dostave ponudu Turističkoj zajednici grada Vodica. Na području TZG Vodice registrirano je 1650 iznajmljivača.

  U mjesecu listopadu želimo pripremiti prezentaciju za sve zainteresirane iznajmljivače, na kojoj će se certifikatori moći predstaviti, dati sve potrebne informacije o energetskom certifikatu i podijeliti svoje promidžbene materijale i ponude.

  Molimo sve zainteresirane ovlaštene certifikatore da se jave u Turistički ured TZG Vodica sa ponudom:

  – e-mailom na adresu: info@vodice.hr

  – faxom: 022/ 442 111

  – osobno u ured TZ grada Vodica

  Poziv je otvoren do 05. listopada 2015. godine.

  Planirani termin prezentacije: 07. listopada 2015.”

  ??? … nista nje mi sad jasno.

 4. Poštovana gđo. Mirna,

  Jedno je što Ministarstvo ima nadležnost, a drugo što piše u Direktivi EU koju je naša država preuzela kao punopravna članica i prema kojoj je donesen Pravilnik o energetskom certificiranju. U njoj se kratkoročni turistički najam NE spominje, nego najam i zakup općenito.
  Privatni iznajmljivači ne daju u najam prostor nego nude uslugu noćenja. Nas gosti ne pitaju za energetski certifikat jer potrošnju energenata oni NE plaćaju. Isto tako mi nismo u obavezi nakon dobivanja certifikata pristupiti poboljšanju energetske učinkovitosti, on služi nama samo za informaciju, pa ne vidim razlog zbog kojeg bi ga morali imati, osim da certifikatori zarade na nama.

 5. Smatram da je to potpuno kriva informacija. Još prije godinu dana glasnogovornica Ministarstva i prostornog uređenja gđa Đ. Čočić jasno je navela da se obaveza odnosi i za turističku djelatnost iznajmljivanja.

  Da bi se izbjegle buduće nesuglasice, molim vas da uzmete u obzir pismenu obavijest na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, konkretno: na pitanje ‘Na koje se zgrade odnosi obaveza energetskog certificiranja’ pod B.1.4. jasno stoji “hoteli i restorani i slične zgrade za kratkotrajni boravak (uključivo apartmani)”.
  Mislim da Ministarstvo ipak ima pravovaljanu nadležnost.

  Zahvaljujem,
  Mirna Z.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]