OPREZ – Iznajmljivanje tuđeg smještaja!

oprez(Piše: Darko Kontin,  iznajmljivaci20.com, slika: mojarijeka.hr)

Nažalost, što se više mogućnosti pruža iznajmljivačima da dođu do novih gostiju upotrebom tehnologije, toliko je taj segment poslovanja postao i veća meta raznim prevarantima koji se žele okoristiti na njihov račun.

Do sada smo već pisali o email prijevarama, offline spam prijevarama i Airbnb phishing pokušajima, a danas vas želimo upozoriti na još jedan tip prevare gosta koja može gostima i iznajmljivačima prouzročiti velike probleme. ​
​​
Čitajte dalje

 

Lažna predstavljanja i vođenje poslovanja na tuđi račun bez dozvole!

Danas ne može biti lakše oglasiti smještaj online. Napišete naslov oglasa, ubacite sliku i dvije rečenice teksta. Dodajte kontakt podatke i to je to.

Nažalost, isto tako je lako kada netko drugi želi oglasiti vaš smještaj bez vašeg znanja i pristanka kao što je bio slučaj koji smo primili putem emaila (izvor: Udruga iznajmljivača smještaja Grada Novalje):

"Moj suprug je pronašao osobu, koja „prodaje“ apartmane na internetskim stranicama, kao što su HolidayLettings, Tripadvisor, House trip itd., bez znanja i dozvole stvarnih vlasnika.
Kopirao je slike mnogih kuća u Novalji, Barbatima i drugim mjestima ublizini Novalje i sada se predstavlja kao vlasnik ili agent ovih nekretnina. Izmedju ostalih apartmana, pronašli smo i našu kuću!
Napisali smo mu upit sa lažnog e-maila i tražili rezervaciju u našoj vlastitoj kući. Namjerno smo htjeli termin, koji već imamo sav popunjen. Odgovor, koji nam je poslao, šokirao nas je. On je potvrdio, da je kuća njegova, dodatno je poslao slike, koje sam JA SAMA slikala i proglasio je da su njegove i savršeno nas uvjeravao, da je kuća slobodna i možeme nju rezervivati. Jedino, što moramo, je poslati novac unaprijed.
Odmah smo kontaktirali policiju, informirali ih o slučaju i dobili smo potvrdu, da smo predali prijavu."

Odgovornost stranica za oglašavanje smještaja

Kako bi stranice u što kraćem roku dobile što veću bazu oglašivača većina njih zna bez ikakvih provjera i sa što manje potrebnih podataka dozvoliti korisnicima objavu oglasa.  Putem takvih stranica prevaranti lako objavljuju svoje oglase te ih se zbog toga jako teško pronalazi.

Veće i specijalizirane stranice za oglašavanje traže dokaze o vlasništvu ali i potvrdu da ste upravi vi odgovorna osoba za smještaj koji oglašavate.

Domaće stranice traže kopije kategorizacija, brojeva računa i sl., dok vanjske stranice provjeru ličnosti vrše preko društvenih mreža i kopija osobnih dokumenata.

Ali čak i uz sve te provjere uvijek postoji šansa da će se provući i koji lažni oglašivač. U tom slučaju stranice će vrlo brzo prijavljeni oglas provjeriti i ukloniti ga ako se radi o prevari.

Uz to mnoge od njih imaju i vlastite mehanizme putem kojih štite svoje goste od lažnih iznajmljivača. Na primjer Airbnb upravo zbog toga ima praksu naplaćivanja kompletnog iznosa rezervacije od gosta čim se ona potvrdu, ali te novce zadržava i šalje iznajmljivaču tek 24 sata nakon što se gost smjesti u iznajmljeni smještaj i ne pošalje niti jedan prigovor za njega.

Ovaj mehanizam je zaštita za obje strane u ovoj transakciji. Naplaćivanjem cijelog iznos gostu Airbnb garantira (ne 100%) sigurnost gosta i njegovu želju da taj smještaj stvarno i iznajmi, dok s druge strane gost može biti siguran da će mu Airbnb vratiti novac ako na dan dolaska smještaj nije onakav kakav je opisan u oglasu.

Slične mehanizme imaju i druge stranice zbog čega naglašavaju korisnicima da plaćaju upravo putem njih, a ne mimo njihovih stranica gdje ih oni ne mogu zaštiti od prijevara.

Isto kao što iznajmljivači moraju paziti i provjeravati da se radi o pravim gostima koji iznajmljuju njihov smještaj tako bi i gosti trebali paziti da li je osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno osoba koja je za njega i odgovorna.

Važno je zato da se iznajmljivač uvijek potpisuje punim imenom i prezimenom, svoje osobne ali i podatke tvrtke navede na svim promotivnim materijalima od web stranice preko društvenih mreža do prospekata.

Tako će gosti jedino moći provjeriti da li je osoba koja je objavila oglas sa slikom apartmana stvarno i vlasnik tog apartmana, web stranice i sl.

I ovdje vrijedi phishing pravilo da je najbolje ručno otiči na izvor (npr. web stranicu) i od tamo se javiti iznajmljivaču, a ne samo odgovoriti na nepotvrđeni email s nekog oglasa.

Također, gosti bi trebali paziti i kojim stranicama s oglasima vjeruju, a kojima ne. Čitati i gledati da li određeni smještaj uopće imati navedena mišljenja korisnika i još mnogo toga prije nego odluči platiti akontaciju ili cijelo ljetovanje.

Ali kako je nemoguće unaprijed educirati sve goste o ovom problemu uvijek morate računati na najgore u slučaju da se to i desi.

 

Što učiniti kada pronađete lažni oglas za smještaj?

Čim vidite oglas za koji smatrate da je lažan obavijesti o tome stranicu na kojoj se oglas nalazi. Javite vlasniku smještaja za taj oglas. Ako ste vlasnik tog smještaja vi onda još dodatno obavijestite policiju o lažnom predstavljanju i oglašavanju u vaše ime i bez vaše dozvole.

Ako je prevarant uspio toliko daleko otiči sa svojom prevarom da vam je doveo goste na kućni prag pokušajte ostati smireni i obzirni. Bez obzira koliko će ta situacija biti neugodna vama, biti će još veći šok za goste.

Pokušajte s njima proći svu komunikaciju da vidite gdje se je ta prevara odvila. Obavijestite pred njima sve nadležne institucije kako bi vidjeli da ste ozbiljni i da su nažalost stvarno bili prevareni.

Ako imate ponudite im bilo kakav alternativni smještaj, a ako ga nemate pokušajte s njima negdje u blizini naći neki smještaj kako biste ih privremeno smjestili.

U tom slučaju vi niste odgovorni za te goste i njihovu lošu sudbinu, ali to ne znači da bi trebali biti loš domaćin i ne pokušati napraviti sve što je u vašoj moći da se gostima izađe u susret.

 

Za kraj - provjeravajte redovno ponudu vašeg kraja

Nikada se u potpunosti nećemo moći zaštiti od ovakvih prijevara na internetu, ali ono što možemo je redovno nadzirati oglase i na vrijeme prijavljivati nepravilnosti ako na njih naletimo.

Pomoću alata poput Google Alerts možete pratiti objavu bilo kojeg sadržaja na internetu po ključnim riječima ili nazivu. Pa ako netko iskoristi ime vašeg smještaja bilo gdje na webu o tome ćete biti obaviješteni. Isto tako možete iskoristiti i ime mjesta gdje se smještaj nalazi pa za svaki novi oglas za “apartmani Zadar” dobiti obavijest.

A pomoću ručnih pretraga i bookmarkiranja vaše lokacije na nekoliko popularnih tražilica smještaja uvijek možete brzo vidjeti da li je među novim oglasima u ponudi možda i vaš oglas kojeg niste sami objavili.


Jeste li imali sličnih situacija gdje je netko drugi umjesto vas i bez vaše dozvole iznajmljivao ili pokušao prodati vaš smještaj? Kako ste riješili problem?

Izvor: Iznajmljivaci20.com
Piše: Darko Kontin

 

One thought on “OPREZ – Iznajmljivanje tuđeg smještaja!

  1. imala sam slučaj da su pomoću mog rješenja, koje su mi tražili na uvid, da bi mi popunjavali apartmane, skupa s mojim apartmanom oglašavali još nekoliko drugih koji su bili bez rješenja o iznajmljivanju. to se dogodila 2014. Čim sam primjetila upozorila sam ih i zahtijevala da uklone moju adresu s oglašavanja, što su mi obećali učiniti. S nekih portala su to i napravaili, koje sam ja naravno imenovala, a s nekih baš i nisam sigurna. Hvala na savjetima koje ste objavili.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]