VAŽNO! – Zdravstvena potvrda i atest za buku nisu više obavezni!

prescription

(Nadopuna članku objavljenom 23. kolovoza 2014.) Zaprimili smo nedavno dojave kako su neki turistički inspektori (podaci dostupni udruzi) i dalje najavljivali kako će kažnjavati iznajmljivače (kazna je oko 1.000kn) koji ne budu ove godine imali zdravstvenu potvrdu. Još smo prošle godine objavili 23. kolovoza kako je zdravstvena potvrda ukinuta jer ju je Ministar izbacio iz Pravilnika, no obveza nije obrisana u Zakonu o turističkoj djelatnosti pa je postojalo određeno mišljenje da je Zakon jači od Pravilnika te da je po tome obveza imanja zdravstvene potvrde i dalje na snazi.

Upravo zato smo zadnjih dana intezivno pisali, zvali i komunicirali s Ministarstvom i Turističkom inspekcijom kako bismo saznali konkretan odgovor i dobili konačnu potvrdu hoće li ili ne turistički inspektori kažnjavati iznajmljivače ako ne budu imali zdravstvenu potvrdu ove godine. Kliknite za nastavak članka

Prvo smo dobili potvrdno mišljenje od Ministarstva turizma da zdravstvena potvrda ipak nije više potrebna, no takvu informaciju na žalost nisu imali u Samostalnom sektoru turističke inspekcije pa smo željeli biti sigurni da isto mišljenje dijele i inspektori. Odgovor Ministarstva turizma možete vidjeti ovdje.

Nakon faks broja koji im je u kvaru, nakon slanja emaila za koji nam se takodjer vraćao kao pogrešan, ipak smo od Samostalnog sektora turističke inspekcije dobili na dan 20.3.2015. odgovor kako iznajmljivači ove godine neće biti kažnjavani ako ne budu imali zdravstvenu potvrdu! Službeni odgovor i dopis od Turističke inspekcije pogledajte ovdje.

Zahvaljujemo Ministarstvu Turizma kao i sektoru Turističke inspekcije na suradnji!

(Izvorni članak objavljen 23. kolovoza 2014.)

 Napori su nam se ipak isplatili. Famozna odredba pravilnika gdje je zdravstvena potvrda koju su donedavno iznajmljivači morali ishoditi svake godine i to baš u mjesecu travnju, ministar Lorencin je održanim obečanjem izbacio iz Pravilnika (...o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu) pa ona od lipnja ove godine više nije zakonska obaveza kod privatnih iznajmljivača.

I ne samo to, izbačena je iz Pravilnika i obveza imanja zvučne izolacije (koliko nam je poznato to je onaj atest za buku) koji se najčešće tražio kod onih vlasnika objekata koji po prvi puta kategoriziraju objekt.

Izmjenu pravilnika možete vidjeti na OVOM LINKU. A ovdje možete vidjeti staru verziju PRAVILNIKA koji je propisivao zdravstvene uvjete iznajmljivača kao i obvezu imanja zvučne izolacije objekta.

Piše Kruno Pekas
Slika preuzeta sa: nlm.nih.gov

 

 

 

 

6 thoughts on “VAŽNO! – Zdravstvena potvrda i atest za buku nisu više obavezni!

 1. Poštovani,
  Puno nedorečenosti i kompliciranosti u našim Zakonima.
  Nekoliko pitanja;
  – Da li iznajmljivač, uz smještaj, može poslužiti gostu doručak ( npr.namaz,med,marmelada,salama, kuhana ili pečena jaja, crna ili bijela kava, domaći čaj, ) te kao takav navesti ga na računu za smještaj, Noćenje s doručkom, znači noćenje s doručkom ne ručak niti večera.
  – Da li iznajmljivač, koji posjeduje vrtnu pečenjaru koju mogu koristiti gosti, smije poslužiti pečeno meso (roštilj ili peka) gostima i to naravno zaračunati uz uslugu smještaja.
  – Što je sa posluživanjem pića, prvenstveno domaći sokovi, likeri, čajevi koje i domaćini konzumiraju.
  Izgleda jako smješno da sve to što je kupljeno u trgovini, vlasnik na zamolbu gosta, njemu to ne može poslužiti i udovoljiti mu na taj način. Gdje je tu gostoljubivost, briga za gosta , uslužnost i slične osobine.
  A obično piše i govori se; Dočekati gosta pićem dobrodošlice, Ponuditi mu domaće autohtone
  proizvode i slična ulagivanja dragom nam Gostu. KAKO AKO NESMIJEMO.

 2. E sad, ovako da počnem. Danas sam nazočio Regionalnom forumu obiteljskog turizma u organizaciji HGK sektor za turizam koji je održan u Splitu u Spaladium Areni. Između ostalih, nazočnima se obratio gosp. Edi Kevo, turistički inspektor, te je govorio o inspekcijskom nadzoru, a u djelokkrugu njihovog posla. Tako nam inspektor govori da su nastali problemi oko ovog tumačenja, te da je i dalje potrebito do kraja travnja ishodovat zdravstvenu potvrdu, da je istina da je ona izbačena iz Pravilnika, ali da ona u Zakonu još uvijek stoji. Da je Zakon jači od pravilnika, te da će oni sankcionirat one koji je ne budu pribavili. Nakon izrečenog u dvorani se prolomio uzvik negodovanja nazočnih iznajmljivača, te nikom ništa nije bilo jasno. Sad se postavlja pitanje kako da mi postupimo i šta će se dogoditi ako ne pribavimo potvrdu, a mislim da ih dosta neće, jer ni ja nisam namjeravao.Povodio bi se za ovim vašim člankom. Hvala.

 3. Pozdrav – da li možete možete potvrditi da ovo znači da ne treba sanitarna knjižica za iznajmljivače “koji pružaju usluge prehrane i članova njihovog domaćinstva” odn za one koji pružaju uslugu doručka (jer ne treba ni pregled iz starog članka 25 i 26, 5. poglavlja).

   1. Treba uistinu provjeriti status privatnog iznajmljivać koji daje usluge prehrane, odnosno doručak ili večeru. Jasno je da privatni iznajlmjivač koje ima apartmane , t.j. selfcatering ne treba lj. potvrdu niti sanitarnu, ali osoba koja ima kontakt sa hranom mora imati položen sanitarni minimum i posjedovati sanitarnu i ljećničku potvrdu . Koliko nam tu nema promjene.
    Poznato mi je također da su pravila oko tog doručka dosta stroge i da ne može iznajmljivać spremati te obroke u vlastitu kuhinju. I dodatno on mora imati zasebnu prostoriju da ga posluži, nije terasa dovoljna , može biti loše vrijeme.
    Iz tih razlozi priv. iznajmljivaćice su odustale od te usluge (previše investicije za 4 , 6 ili 8 doručka tijekom maks. 2 mjeseca.) Također su porezi nepovoljni.
    Zakoni su nas tjerali na apartmanizaciju. Više se isplati zaposliti se makar samo sezonski.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]