Stop lošim ugostiteljima! Umjesto kazne – opomena i edukacija!

ugostiteljstvo-briga-o-gostu-osnove-ugostiteljstva-konobar-gost-vlasnik0-w-610Svega nekoliko dana prije nego što je Ministar turizma Darko Lorencin svečano uručio rješenje o kategorizaciji za prvi integralni hotel u Karlovačkoj županiji što je sjajna stvar za razvitak turizma na tom području, na facebook stranici jednog obližnjeg restorana (pogledajte post na našoj facebook stranici) osvanuo je vrlo neprimjeren komentar ugostitelja na prigovor gošće u svezi loše hrane u njegovu restoranu. Odgovor ugostitelja gošći je ni pet ni šest, glasio doslovce ovim riječima, citiramo: "Da zna kuhat jela bi doma!".

Nismo mogli ostati ravnodušni na takvo što. Ako smo dobro shvatili ovaj je ugostitelj ujedno i pružatelj usluga smještaja. Neka ovo svim djelatnicima u ugostiteljstvu i turizmu posluži kao jasan primjer kako se NE komunicira s gostima!

Ovim putem, kao udruga kojoj je cilj informirati, educirati i raditi na poboljšanju kvalitete u turizmu želimo reagirati i želimo ukazati na ovakav gaf ugostitelja koji potpuno nedopustiv i kontra je svih dobrih običaja u turizmu. Više

10353003_1451232245161641_3116876232565641359_n

Takvi ugostitelji direktno utječu na lošu sliku Hrvatske kao turističke zemlje i umjesto prijave inspekciji i kojekakvih kazni, mi bismo radije išli s potpuno nerepresivnom metodom, a to je "Umjesto kazne - opomena i edukacija".  Neka ovo stoga bude jedna mala dobronamjerna, pozitivna inicijativa 🙂

Svjesni smo činjenice da je ovakvih loših iskustava na žalost još uvijek mnogo, no vrijeme je da ih prestanemo više tolerirati. Javna objava ovakvih iskustava možda je dobar način da se osoba trgne i poradi na kvaliteti usluge koju pruža. I zato gosti posebice domaći moraju naći hrabrosti i uložiti prigovor na uslugu ili ponašanje ugostitelja kako bi se ovakvi problemi efektnije riješavali. Mnogi to nikada ne učine. I mnogi vlasnici još zaboravljaju da je danas vrijeme interneta te da jedan običan loš komentar na internetu može rezultirati ozbiljnim posljedicama za poslovanje nekog poduzetnika. Ipak, ovdje ne ulazimo u kakvoću ponuđene hrane u dotičnom objektu.

Mi dobronamjerno apeliramo da se ovom ugostitelju u prvom redu pruži pomoć umjesto da ga se odmah kazni iako to zaslužuje. Moglo bi ovdje biti dosta osnova za kaznu (Posebne uzance u ugostiteljstvu NN 016/1995, Zakon o zaštiti potrošača članak 10., stavak 3. i 4.,  Normativ ugostitelja sukladno članku 9., stavku 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti itd...), no sami znate da inspekcija jednom kada pokuca na vrata kadra naći iglu u plastu sijena.

Na ovaj način ipak želimo pokazati da postoji bolji model koji bi inače inspekcija trebala usvojiti od pukih kazni kao prvoj i jedinoj opciji. Molimo inspekciju da mirno ostane sjediti u svojim uredima, a ovaj ugostitelj da sam ispravi ružnu komunikaciju prema gostima i sve ostalo što s time ide.

U konačnici, vjerujem da smo svi spremni oprostiti ovakav gaf ukoliko se na adekvatan način vlasnik ispriča gošći na neprimjerenom odgovoru i odluči poraditi na povećanju kvalitete u svom poslovanju, posebno komunikaciji s gostima i sve to za dobrobit gostiju, hrvatskog turizma i samog vlasnika. Stoga preporučamo sljedeće:

1. Ne samo navedenom restoranu, već i svima koji rade u ugostiteljstvu i turizmu da besplatno skinu i pročitaju Priručnik "Briga o gostu" - priručnik za cjeloživotno obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu" (S. Bareza, M. Kalinić i A. Tomašević).

Untitled

Takodjer, vrlo korisne informacije se mogu naći i na sljedeća dva linka (ovo nije plaćena reklama):

http://possector.hr/hr/blog/zalbe-gostiju-kazne-prigovor-u-ugostiteljstvu

http://possector.hr/hr/blog/briga-o-gostu-ili-zadovoljan-gost-najbolja-reklama-profitibilan-posao

2. Dobronamjerno pozivamo ugostitelja da se obrati na adrese raznih udruga, klubova i organizacija ili postane njihov član (linkovi navedeni niže) kako bi dobio dodatne informacije, pomoć i savjete. Na dotičnom ugostitelju je sada korak da se trzne i učini pozitivan korak s ciljem da uskoro postane restoran u kojem će se tražiti stol više 🙂 To bismo iskreno željeli. Jer mrziti nekoga i kuditi, to je nalakše. Pozivamo i druge tvrtke i fizičke osobe da pruže pomoć ugostitelju u okviru svojih mogućnosti. Neka ovo bude jedan lijep primjer, a ne ružan. Sretno!

- Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske

- Ceh ugostitelja pri HGK

- Hrvatska Interesna udruga ugostitelja

- Gastronomadi

- Spektar - udruga za podršku, promicanje i razvitak turizma

- ...

 

 

Piše: Kruno Pekas
Slika uz članak prenesena sa: possector.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]