Vlada RH: Izmijenjeni zakoni o boravišnoj pristojbi, o pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti

800px-Vlada_RHNa jučerašnjoj sjednici (6.2.2014.), Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog izmjena i dopuna tri zakona u nadležnosti Ministarstva turizma: o boravišnoj pristojbi, o pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti, s ciljem usuglašavanja s novom regulativom koja se odnosi na inspekcijski nadzor. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave propisano je da od 1. siječnja 2014. prestaje s radom Državni inspektorat, te su izvršene izmjene djelokruga, između ostalog, Ministarstva turizma i Ministarstva financija. Tako je navedenim zakonom propisano da Ministarstvo financija obavlja, između ostalog, nadzor nad prihodima boravišne pristojbe.

Pročitajte nastavak članka ovdje.

Ovim izmjenama zakona inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o boravišnoj pristojbi provodi nadležna inspekcija Ministarstva financija, umjesto gospodarskih inspektora bivšeg Državnog inspektorata, dok će inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Zakona o pružanju usluga u turizmu provoditi turistički inspektori Ministarstva turizma, a rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, odnosno pružanja ugostiteljskih usluga te rješenja za pružanje usluga u turizmu dostavljaju mjesno nadležnoj službi turističke inspekcije Ministarstva turizma.

Osim toga, mijenjaju se i odredbe vezane za područje poslova zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti, s obzirom da spomenuti poslovi sada spadaju u nadležnost Ministarstva financija.

Isto tako, izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu olakšava se poslovanje charter kompanijama u pružanju usluga iznajmljivanja plovila i smještaja gostiju na plovilima, odnosno ako se te usluge pružaju sukladno posebnom propisu iz nadležnosti ministarstva nadležnog za pomorstvo koji uređuje uvjete za obavljanje tih usluga, ne mora se više ishoditi rješenje za pružanje tih usluga sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu.

Također, briše se jedan od uvjeta za obavljanje poslova voditelja poslovnice turističke agencije, i to onaj o dvije godine radnog staža na odgovarajućim poslovima u turističkoj agenciji ili drugim odgovarajućim poslovima u turizmu, jer je to ocijenjeno ograničavajućim za mogućnost samozapošljavanja. Izmjenama i dopunama ovog zakona propisuje se da turistička agencija koja neposredno pruža usluge putniku putem interneta, iznimno te usluge može pružati i u prostoru stambene namjene, a ujedno se omogućava razvoj novih vrsta turističkih usluga i proizvoda prema zahtjevima i interesima turista.

Ministarstvo turizma će ove godine pripremiti i cjelovite izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu, o čemu će biti provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću prije upućivanja u proceduru Vlade Republike Hrvatske.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

Preneseno sa: mint.hr
Fotografija: commons.wikimedia.org

One thought on “Vlada RH: Izmijenjeni zakoni o boravišnoj pristojbi, o pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti

  1. Dugo me nije bilo,i već ima promjena.Haha nije šija nego vrat!Stvarno koja je razlika dali se pojavi onaj ili ovaj inspektor.Sto puta sam već rekao da ionako samo ganjaju nas neke.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]