Ukida se 107 lokalnih turističkih zajednica?!

tzU reorganizaciji sustava turističkih zajednica koja će se provesti tijekom iduće godine vrlo vjerojatno će se ukinuti čak trećina lokalnih turističkih zajednica, odnosno 107 TZ-ova od ukupno 301, zbog toga što njihov prihod manji od 200 tisuća kuna ne može pokriti ni hladni pogon. U novom Zakonu o sustavu turističkih zajednica čiji bi prijedlog trebao biti gotov u prosincu, naime, stajat će da turistička zajednica mora biti financijski samoodrživa, otkrio je na Danima hrvatskog turizma u Zadru pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, predstavljajući program reorganizacije turističkih zajednica i razvoja destinacijskog menadžmenta.

Pročitajte nastavak članka ovdje.

Naime, analiza sustava turističkih zajednica koju je napravila konzultantska kuća Horwath Zagreb pokazala je da sustav turističkih zajednica od boravišne pristojbe i članarine ostvaruje oko 561 milijun kuna godišnje, od čega najviše, oko 49 posto odlazi gradovima i općinama, Glavnom uredu HTZ-a ide 22 posto, TZ-ima županija 9 posto.

"Pokazalo se pritom da su grupirani u one koji ostvaruju jako mali prihod i one koji ostvaruju značajan prihod veći od milijun kuna, koliko je u 2012. uprihodovala 71 turistička zajednica, dok je u sredini najmanje tz-a. Od ukupno 301 turistička zajednice njih 107 ima prihod manji od 200 tisuća kuna, što nije dovoljno ni za hladni pogon", pojasnio je Ižaković.

Direktorica HTZ-a Meri Matešić u petak je predstavila istraživanje Ipsos Pulsa o stavovima građana s tradicionalnih turističkih tržišta o hrvatskom turističkom proizvodu, koje će poslužiti kao podloga za izradu Strateškog marketing plana 2014-2020. koji izrađuje također Horwath te španjolski THR. Ipsosovo istraživanje dokazalo je da se Hrvatska uglavnom percipira kao destinacija sunca i mora, u čemu su nam glavni konkurenti Španjolska i Karibi, pa tek potom Grčka, Italija i Turska. Najpoznatije turističko odredište je Dubrovnik s 38 posto te Split s 27 posto.

Slogan "Mediteran kakav je nekad bio" koji među hrvatskim građanima nije popularan, stranci doživljavaju pozitivnije, a najbolje ocjene zaradio je od Britanaca.

Izvor: poslovni.hr (pise: Marija Crnjak)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]