Smije li liječnik naplaćivati zdravstvenu potvrdu?


Bezbroj pitanja smo primili na ovu temu i stalno se vode rasprave oko toga smije li liječnik opće prakse naplaćivati zdravstvenu potvrdu ili "liječničku svjedodžbu" koju su dužni pribavljati privatni iznajmljivači svake godine u mjesecu travnju?

Kako ne bismo bili u nedoumici, to pitanje smo direktno poslali Ministarstvu zdravlja i dobili od njih i službeni odgovor koji ovdje objavljujemo u cijelosti za nase članove. (Nastavak clanka....)

Molimo Vas registrirajte se kako biste mogli procitati clanak u cjelosti i skinuti dopis Ministarstva.

15 thoughts on “Smije li liječnik naplaćivati zdravstvenu potvrdu?

 1. Pingback: ghd hair
 2. danas 02,.05.2013 razgovarao sam sa dr. Malenicom i njeno tumačenje se NE ONOSI na potvrde o zdrastvenom stanju iznajmljivača koje služi za iznajmljivanje soba i apartmana. Potvrda se naplaćuje po cijeniku hrvatske lječničke komeore.Lječnik mora izdati račun za uslugu .
  Srdačno iz Poreč

 3. postovani..lijecnik sve druge standardne potvrde ne naplacuje,ali ova spada u nestandardnu potvrdu..naime iz toga proizlazi da likjecnik po mome desifriranju moze naplatiti svoju uslugu izdavanja potvrda za turizam ili nas uputiti u medicinu rada gdje cemo istu platiti 400 kn..
  lijecnicima ovu uslugu hzzo ne placa
  ja sam bila kod svoje lijecnice danas i rekla joj o dopisu,ista me je uputila na adresu hrv.lijecnicke komore ,hzzo-a,..
  isto tako lijecnik je u mogucnosti odbiti izdati takvu potvrdu ako u obitelji i clanovima kucanstva netko boluje od dusevne bolesti

 4. Poštovani!

  Evo i mog iskustva.
  Pročitavši članak i dopis ministarstva otišao sam kod doktora i platio potvrdu 50 kuna po osobi koja se nalazi u istom kućanstvu , iako sam pokazao odgovor gospođe Malenice.

  Nakon toga kontaktiram gospođu Malenicu telefonski i ona me upućuje na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jer ona nije nadležna za isto. Nakon toga upit šaljem Ministarstvu zdravlja i HZZO i u očekivanju sam odgovora.
  Nakon i ako dobijem odgovor isti ću objaviti.

  Uz srdačan pozdrav

  Šimić

 5. Pa mi bismo to protumacili kao: ako je to vas doktor opće prakse i ima ugovor s HZZO onda Vam ne smije naplacivati, a ako to nije vas primarni liječnik, onda postoji cjenik po kojem Vam on smije takvu potvrdu naplatiti. Javite nam molim Vas sto će Vam liječnik reći nakon sto mu pokažete nas dopis. to nas zanima. Evo jednoj iznajmljivačici njen liječnik više ne naplaćuje…. Dakle, nešto smo uspjeli. Ja bih predložio da jedan iznajmljivač pokuša poslati prigovor prema ministarstvu i HZZO-u te zatraziti povrat sredstava (treba priložiti sve naplaćene potvrde). Pa da vidimo da li će uspjeti i koji će odgovor dobiti. Molim Vas neka nam se javi takav iznajmljivač pa da napravimo pokus. Bilo bi super da to pokuš napraviti više iznajmljivača. Javite nam se na: [email protected]

 6. Poštovani, jutros sam bila kod svoje lječnice koja i dalje naplačuje potvrde pa sam odustala od toga dok ne vidim vaš odgovor šta dalje. Mogu vam samo reči da ima već podosta naplačenih potvrda, jer je tamo bio blok sa istim izdanim.Hvala na odgovoru i pozdrav.

 7. Ja sam bas danas bila kod moje doktorice da mi da potvrdu.Dala mi dva primjerka a NIŠTA nisam platila.Prosle godine mi naplatila 80kn a ove godine nije ni spomenula da bi trebalo platit.Ali hvala sto ste to spomenuli,da mi rekla da moram platit ja bi njoj rekla sta pise ovdje….

 8. stovani,

  na sluzbenom cjeniku Hrvatske ljecnicke komore od 1. ožujka 2013 jasno se vidi stavka Liječnička potvrda za iznajmljivače soba 175,00 kn. Mozete vidit na sljedecem linku http://www.hlk.hr/948 Ovo je totalno ludilo od drzave svako tumaci zakone kako njemu odgovara. Ima li iko pametan da nam objasni jeli se potvrda naplacuje ili ne

 9. postovani
  iz ovog odgovora ministarstva nije bas jasno smije ili ne smije naplacivati ljecnicku potvrdu, znam iz osobnog iskusta da moj lijecnik opce prakse koji je ugovorni djelatnik svake godine to uredno naplati 110 kn, a ja kao pacijent i cijela moja obitelj uglavnom ne placamo preglede tijekom godine jer imamo dodatno zdrastveno osiguranje, pa vas molim da malo pojasnite sto znaci da lijecnik za neke pacijente prima glavarinu i njima treba naplatit potvrdu
  Hvala na odgovoru

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]