Vrijedi li fiskalna blagajna i za iznajmljivače?


Za razliku od većine država koje su uvele fiskalizaciju putem fiskalnih uređaja, u Hrvatskoj fiskalne blagajne su certificirana programska rješenja, a ne uređaji. I tu prvu razliku je dobro znati na početku. Još je uvijek puno raznih informacija, no za sada imamo informaciju da mali privatni iznajmljivači (građani) su "Mali obveznici fiskalizacije" koji su oslobođeni fiskalne blagajne ako imaju status paušaliste (paušalno plaćanje poreza na dohodak) i tada fiskalizaciju provode pojednostavljenim pristupom fiskalizaciji, isključivo putem "Knjige ovjerenih računa". Pročitajte što je sve potrebno i pripremite se na vrijeme... Molimo Vas registrirajte se prvo kako biste mogli pročitati cijeli članak...

23 thoughts on “Vrijedi li fiskalna blagajna i za iznajmljivače?

 1. Dosta nejasnoća u ovim odgovorima i pitanjima oko obveza izdavanja računa, pa ukratko:
  – paušalni iznajmljivači (mali obveznici fiskalizacije) koji imaju obvezu izdavati račune iz Ovjerene Knjige Računa, NE mogu više izdavati račune programom WORD ili EXCEL, ali mogu izdavati račune (ako žele tu komociju) računalnim programom koji obavlja fiskalizaciju računa (samostalni fiskalni program, ili fiskalna kasa)
  – iznajmljivači građani nemaju obvezu fiskalizacije niti Ovjerene Knjige i mogu izdavati račune na bilo koji način! (računalno ili ne)

  Programska moderna rješenja za poslovanje iznajmljivača (fiskalno ili za građane) pogledajte ovdje:

  http://apartmaninet.mediastudio.hr

 2. Molim malu pomoć! Iznajmljivač sam paušalac, da li kao fizička osoba koja nema registriran obrt ni poduzeće i za mene vrijedi ona granica od 149500,ookn . Ili se na mene kao fizičku osobu iznajmljivača odnosi ona granica od 230 000,00kn.
  Hvala!

 3. Meni su jučer u Poreznoj upravi u Šibeniku rekli da mi mali iznajmljivači paušalci ne moramo imati nikakve nove račune već da su dovoljni ovi obični koje smo i dosad izdavali. eEsad mi stvarno ništa nije jasno!

 4. Prenijet ću Vam moje današnje iskustvo s fiskalizacijom. Mali sam iznajmljivač, nisam u sustavu PDV-a, nemam poreza na dohodak nego paušalni porez. Po nekim uputama trebala bi od 1. srpnja 2013. imati ovjerenu knjigu računa.

  Danas sam htjela ovjeriti knjigu i kad je gospođa u poreznoj unijela moj OIB rekla je da ja ne trebam knjigu jer uopće nisam obveznik fiskalizacije. Ona obveznike vidi kad unese OIB. Molim Vas da li imate vi kakvih saznanja? Jeli to toćno što je rekla ?

  1. Ja sam u petak kupila knjigu prometa(jel to ta knjiga racuna?tako su mi rekli u kjnizari) platila sam je 70kn,jel nju moram ovijerit???? ili mi uopce netreba,kako pisala gospođa???Hvala!!

 5. molila bih da me netko uputi jer sam nova u tome…moj svekar je vlasnik kuće ali zbog bolesti ne može se više baviti iznajmljivanjem pa smo odlucili da ja to preuzmem ….mogu li ja dalje normalno nastaviti posao iznajmljivanja ili moram otvoriti obrt ili d.o.o pošto nisam vlasnica kuce …HVALA

 6. Poštovani,

  Pitanje nije vezano za temu fiskalizacije nego za energetske certifikate. Ulaskon hrvatske u EU 01.07.2013 bilo koja nekretnina( kuća, stan…) koja se daje u najam, leasing ili prodaje mora imate energetski certifikat. Moje pitanje je dali to vrijedi i za apartmante koje se iznajmljuju turistima? Imam apartmane u sklopu obiteljske kuće kao i stan kojeg po ljeti iznajmljujemo turistima.

  Unaprijed zahvaljujem,
  Alen
  Rovinj

 7. Poštovani!

  Vezano za fiskalizaciju želim reći:

  Iznajmljivači koji su ostvarili prihode u iznosu do 149 500 kn prema evidenciji prometa za 2012. godinu nastavljaju plaćati paušalno porez na dohodak, te od 01.07.2013. kao mali obveznici fiskalizacije počinju izdavati račune iz Knjige uvezenih računa, koju prethodno ovjeravaju u Poreznoj upravi.

  Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode u rasponu između 149 500 i 230 000 kn ne spadaju u paušaliste, vode poslovne knjige i shodno tome plaćaju porez na dohodak. Oni su obveznici fiskalizacije i dužni su izdavati fiskalizirane gotovinske račune od 01.01.2013.

  Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode veće od 230 000 kn postaju obveznici PDV-a i obveznici fiskalizacije (od 01.01.2013.).

  ‘Građani’ iznajmljivači apartmana, soba i postelja (koji nemaju za tu djelatnost registriran obrt / poduzeće) nisu obveznici fiskalizacije. Istima se ne utvrđuje obveza fiskalizacije s obzirom da ne ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti već dohodak od imovine i imovinskih prava.

  Pozdrav!

  1. Jel mozete malo specifizirati ovo jer tocka 4 pobija tocku 2 ako se radi o iznajmljivacima koji su zaradili preko 149 000 kuna a ispod 230 000. Ja poslovne knjige ne vodim a informiram sam da mogu ostati pausalac ako nisam presao 230 000 kuna u 2012 godini i nema nit obrt nit firmu vec registriranu dopunsku djelatnost!

 8. Iznajmljivač apartmana koji paušalno plaća porez na dohodak od iznajmljivanja nije obveznik fiskalizacije i ne mora izdavati račune iz Posebne knjige računa ovjerene od strane Porezne uprave, već kao i do sad iz običnog bloka računa. Odgovor dobiven danas od strane porezne uprave.

 9. molim vas dali mi netko može reči kakva je to knjiga računa,nisam prošle godine bila u sustavu pdv,mislim tako da i dalje nisam,imam knjigu domači i strani gostiju,ali me muči kako izdavati račune,pošto mi je ugostiteljski obrtt vezan za sobe ,dali mi je za iznajam soba potrebna fiskalizacija ,hvala unaprijed.

 10. Postovani!!!!nova sam iznajmljivacica,imam jedan apartman,placam pausalno,Molim Vas mogao bi mi netko objasnit kako to ide sa izdavanjem racuna?treba imat papirnate racune gdje se upise ime gosta i cijena,ili kako to ide???MOLIM VAS NEKA MI NETKO OBJASNI!!!!HVALA PUNO!!!imam ugovor i sa agencijom a mogu i sama nabavljat goste..

 11. Mi mali iznajmljivači ne moramo imati posebnu knjigu rn. do 1.7..13.jer smo paušalisti pa nas sustav u poreznoj ne prima kod ovjere knjige rn.Barem su mi tako rekli u poreznoj u Zagrebu AV.Dubrovnik 12
  Inače su u prodaji samo velike knjige računa/A4/ koje koštaju 75,00 kn.Mali blokovi ili knjige rn će se štampati tek u sedmom mjesecu kako su mi rekli u NN koji to štampaju.Kod prodaje u NN traže: ime,prezime i oib ili jmbg.
  Sretna vam Nova Godina

 12. Poštovani, ja sam registriran kao FIZIČKA OSOBA – PTUŽATELJ UGOSTITELJSKIH USLUGA U DOMAĆINSTVU te sam kao tako registrirani IZNAJMLJIVAČ obveznik POREZA NA DOHODAK OD IMOVINE i kao takav obveznik plaćanja poreza u paušalnom smislu od dohotka od imovine NISAM OBVEZNIK FISKALIZACIJE !!!

  Za gore navedeno imam urudžbirani dopis iz Porezne uprave ureda u Sisku potpisan od pročelnika te usmenu potvrdu svega telefonskim putem.

  Ako bude trebalo prepisat ću cijeli dopis…

 13. Spadam među male obveznike fizkalizacije. Od iduće godine sam van sustava PDV-a. Do sada sam izdavala račune na obrascu u Word-u. Sada ćemo imati knjigu računa ovjerenu na Poreznoj upravi. Znači li to da više nesmijemo izdavat račune u Word-u?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]