HTZ pokrenula centralni pretraživač privatnog smještaja!

ŠIBENIK, 20.10.2011.

I tijekom 2011. godine Hrvatska turistička zajednica nastavlja provođenje aktivnosti na internetu kao važnom segmentu promidžbe hrvatskog turizma. Osim Facebooka, pokrenuli su i mobilnu aplikaciju te pretraživač privatnog smještaja.

Molimo vas provjerite pokazuje li se Vaš smještaj preko pretraživača.

Ako se ne prikazuje Vaš smještaj javite HTZ-u da Vas unesu.

Centralni pretraživač privatnog smještaja

Javnosti je predstavljen centralni pretraživač smještaja koji ima za cilj prilagodbu turističkog sektora razvoju tržišta pomoću novih informacijskih tehnologija, a radi poboljšanja konkurentnosti na turističkom tržištu. Ovaj projekt Hrvatske turističke zajednice omogućuje korisnicima pretraživanje putem tražilice i Google karte geopozicioniranih smještajnih kapaciteta. Trenutno je omogućena pretraga otoka, mjesta, nacionalnih parkova i parkova prirode, Unesco baštine, hotela, kampova, marina, svjetionika i privatnog smještaja.

Cilj Hrvatske turističke zajednice, istaknuo je Kraljev, da u skoroj budućnosti pretraživač postane centralni pretraživač cjelokupne turističke ponude. Pretraživač će, između ostalog, omogućiti jednostavni pregled turističke ponude u elektronskom obliku svih ponuđača turističkih usluga. Također, u sljedeća dva mjeseca planira se i implementacija programa iz projekta UHPA-e uz potporu Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice pod nazivom „Upoznaj Hrvatsku“ što predstavlja prvi korak u postizanju zacrtanog cilja, a to je objedinjavanje cjelokupne turističke ponude na jednom mjestu odnosno na internet stranicama www.hrvatska.hr.

Preneseno sa stranice mint.hr

Pročitajte ovdje cijeli članak.

Mobilne aplikacije

Osim pretraživača, pokrenuli su i mobilnu aplikaciju te Facebook stranicu. Croatia.hr mobilna aplikacija koju je Hrvatska turistička zajednica pokrenula u srpnju 2011. godine za Nokia mobilne telefone temeljene na Symbian 3 operativnom sustavu, iOS operativnom sustavu te mobilne telefone pokretane sustavom Android. Aplikacija omogućava jednostavan pregled i korištenje sadržaja preuzetih sa službenih web-stranica Hrvatske turističke zajednice www.hrvatska.hr, pristup općim informacijama o našoj zemlji, njezinim prirodnim i kulturnim ljepotama, aktivnostima, turističkim regijama, manifestacijama poput sportskih, zabavnih, kulturnih itd, smještajnim kapacitetima u hotelima, malim obiteljskim hotelima, kampovima, svjetionicima itd. Aplikacija može raditi u offline načinu rada bez pristupa Internetu, kako bi turistima svi sadržaji bili dostupni i dok su na putovanju bez dodatnih troškova prijenosa podataka.

Hrvatska turistička zajednica je u novoj verziji svoje mobilne aplikacije Croatia.hr implementirala i proširenu stvarnost („augmented reality“) gdje je iskoristila svoje baze podataka poput smještajnih kapaciteta, prirodne i kulturne baštine itd. Ovaj zanimljivi koncept programa omogućuje da se na normalnu sliku okoline (iz kamere mobilnog uređaja) u realnom vremenu dodaju različite korisne informacije za turiste. Usmjeri li se kamera mobilnog uređaja u neki objekt, tada se u tu stvarnost ubace prošireni elementi i na zaslonu se pojave informacije o traženom objektu. Time je postignuto da mobilna aplikacija Croatia.hr ujedno posluži i kao virtualni turistički vodič. U skoroj budućnosti planira se nadogradnja aplikacije u suradnji s predstavnicima turističkog sektora.

Facebook stranica

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je projekt www.facebook.com/croatia.hr početkom lipnja 2009. godine, pravovremeno prepoznajući potencijal nastupa na društvenim mrežama. Na stranici se redovito objavljuju zanimljivosti, vijesti i događanja vezana za Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju. Korisnici mogu sudjelovati u nagradnim igrama, pratiti i komentirati sve sadržaje te koristiti razne tematske aplikacije koje za njih na ovoj stranici objavljuje Hrvatska turistička zajednica. Hrvatska turistička zajednica otvorila je ovaj komunikacijski kanal kako bi unaprijedila razmjenu informacija s postojećim i budućim gostima iz više od trideset zemalja svijeta, njihovo informiranje te poticanje privrženosti Hrvatskoj, u čemu je, ako je suditi po dosadašnjim pokazateljima, itekako uspjela.

Facebook stranica www.facebook.com/croatia.hr otvorena je i za sve turističke subjekte u Hrvatskoj, koji ovim putem mogu predstavljati svoju ponudu. Hoteli, kampovi, privatni iznajmljivači, organizatori manifestacija i drugi mogu se besplatno promovirati na stranici Hrvatske turističke zajednice uz zajamčenu veliku vidljivost (cca 52.000.000 pregleda objava u prvih 10 mjeseci 2011. godine) i impresivan broj gostiju koji prati ove sadržaje.

Preneseno sa stranice mint.hr

2 thoughts on “HTZ pokrenula centralni pretraživač privatnog smještaja!

  1. Pohvalno ! No mislim da bi se prezentiranje smještaja kao i mjesta moglo kvatitetnije odnosno preciznije promovirati.Primjer: Nije uvedena regija Gorski Kotar ili tražite li skijalište Rudnik ono se nalazi u mjestu Tršće a ne Čabar.Ima još puno takvih primjera no nadamo se da će se s vremenom podaci u HTZ kvalitenije ažurirati i prikazivati.
    Pozz !

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]